Ohlédnutí za JEC s Klárou Novotnou

od | 7. 10. 2016 | OB ve světě, Orientační běh, Reportáže

Vraťme se ještě zpět k minulému víkendu, kdy Skotsko hostilo tradiční podzimní utkání mládežnických reprezentací – JEC, neboli Juniorský evropský pohár. To je třídenní klání juniorů a starších dorostenců (vypisované kategorie jsou D/H18 a D/H20, štafety se běží pouze D a H). V letošním roce se běželo ve skotském městečku Stirling, které leží ve střední části země, severně od velkých měst Glasgow a Edinburgh a jeho okolí.

Klára Novotná na trati sprintu JEC 2016 (Foto: Crawford Lindsay)

Klára Novotná na trati sprintu JEC 2016 (Foto: Crawford Lindsay)

 

Na startu se sešla velmi kvalitní konkurence letošních medailistů a reprezentantů z juniorského MS. Mezi nimi byla i jedna zástupkyně české reprezentace – Klára Novotná, která ve Skotsku studuje. Když jsem se hlásila na vysokou školu, podávala jsem si přihlášky i do Británie. Jedna z univerzit, na které jsem se hlásila byla i University of Edinburgh, kde jsem v září začala studovat Electrical Engineering,” upřesňuje Klára. Hned se mi tedy na mysl krade otázka, jaké to asi je studovat a bydlet ve Skotsku? “Jsem tady něco přes tři týdny. Skotsko a Edinburgh jsou úžasné. Asi se mi splnil sen o místě, kde bych chtěla bydlet, protože v centru města jsou ty staré kamenné budovy, které známe z Harryho Pottera a všude kolem jsou kopce s travnatými pláněmi, které mám nejradši.”

Avšak závěrečná příprava na JEC nebyla vůbec ideální, a tak výsledky jsou v dané situaci více než dobré. Potom, co jsem přijela do Edinburghu mě postihla Fresher’s flu (britský výraz pro chřipku/nachlazení, které se šíří mezi studenty v nově vytvořeném kolektivu – pozn. red.), ze které se ještě pořád nemůžu dostat. Všichni na univerzitě jsou nachlazení, při přednáškách pořád někdo kašle. Týden před JECem jsme byli na soustředění, kde jsem nastydla, takže jsem se z toho celý týden dostávala.

Sprint se běžel přímo ve Stirlingu v okolí hradu a v univerzitním kampusu. Už z mapy to vypadá jako pekelně rychlý parkový závod, který přinesl hned několik voleb a jen málo překvapení ve výsledkových listinách. Sprint to byl moc hezký, myslím, že nás pořadatelé překvapili, protože velká část byla v lese nebo v lesoparku. Začátek byl tedy hodně technicky a náročný a po něm následoval dlouhý postup do univerzitního kampusu a já jsem zvolila špatnou volbu, která mě stála necelou půl minutu. Co se výsledku týče, tak spokojená být musím,” hodnotí Klára své konečné 14. místo v D 20.

Úvodní lesoparková pasáž sprintu kat. D20. Odkaz na Routegadget.

Úvodní lesoparková pasáž sprintu kat. D20. Odkaz na Routegadget.

 

Kategorie mladších dorostenců patřily největším hvězdám, které se ve startovní listině objevily. Kategorii W18 ovládla juniorská mistryně světa Švýcarka Simona Aebersold, kategorii dorostenců zase bronzový medailista letošního JMS švédský závodník Isac von Krusenstierna. A oba více než přesvědčivě. Aebersold nadělila druhé dokonce bez tří vteřin minutu. V juniorkách už to nebylo tak drtivé vítězství, Švédka Andrea Svensson vypálila rybník svým největším švýcarským soupeřkám (Bachmann, Gross) a porazila je o 9 sekund. Švýcarky braly druhé místo se shodným časem. Klára Novotná vybojovala tedy cenné 14. místo, když ztratila na vítězku 54 sekund. Přelom první a druhé desítky byl ovšem velmi našlapaný. Závod juniorů patřil švýcarským barvám – Thomas Curiger, Simon Dubach a Pascal Buchs se seřadili na prvních třech místech, a to ještě nebyl klasifikován největší favorit – mistr světa Joey Hadorn!

Sobota patřila štafetám v South Achray. Pánskou kategorii opanovali Švýcaři. Ačkoliv po prvních dvou úsecích ztráceli, tak členové zlaté štafety z JMS na posledním úseku přivedli štafetu “A” na prvním místě a “B” na druhém. Třetí místo v těsném finiši vybojovala štafeta Norska. Takřka stejná situace nastala i v dámské kategorii, s tím rozdílem, že Simona Aebersold ze švýcarské “B” štafety předběhla Paulu Gross ze štafety “A”. Třetí místo po vyrovnaném výkonu získaly Dánky. Česko samozřejmě plnohodnotnou štafetu nepostavilo.

Klára Novotná bojuje na klasické trati JEC 2016 (Foto: Crawford Lindsay).

Klára Novotná bojuje na klasické trati JEC 2016 (Foto: Crawford Lindsay).

 

Celý JEC zakončila v neděli klasická trať. Ta se běžela na mapě Fairy Knowe & Doon Hill, která byla poměrně různorodá – čistý členitý les, polootevřené plochy, pastviny i hustníkové pasáže. “Měla jsem tu šanci podobný terén trochu prozkoumat na jednom soustředění. Půlka mapy byla zelená, což tady u nich znamená vyloženě neprostupnou bariéru. Nedělala jsem si tedy naděje na hezký závod. Opak byl ale pravdou, onou členitostí to utíkalo rychle a užila jsem si to,” komentuje terén Klára Novotná. Cesta ke 26. místu ovšem už tak hladká nebyla. “Cestou na trojku jsme se vraceli po stejné cestě jako na jedničku a viděla jsem tam za mnou startující Ingrid Lundanes, což mě rozhodilo a z toho jsem udělala chybky na čtvrtou a na pátou kontrolu. Poté na osmou kontrolu jsem zakopla a spadla hrudníkem na kládu, což jsem asi dvacet vteřin musela rozdýchávat a potom se do závodního rytmu vracelo těžko. Nedokázala jsem se už pořádně zkoncentrovat.” Po zelené hustníkové pasáži závodníky čekal průběh arénou a závěrečný pytlík v bažinatém mírně členitém lese, kde to vypadalo sice jednoduše, ale bylo to velmi zrádné. “Po průběhu jsem udělala ještě jednu chybu, kde si myslím, že už to pramenilo z únavy. Vždycky, když je při závodě průběh arénou, tak je to na psychiku těžší, takže si myslím, že se závod rozhodoval právě v té závěrečné pasáži, kde i Paula Gross udržela svoje vedení.”

Kategorii juniorek tedy ovládla – jak jinak než Švýcarka – Paula Gross, která za sebou nechala trojici Švédek (2. Öberg, 3. Johansson,.. 26. Novotná). V juniorech tentokrát největší favorit a úřadující mistr světa na této distanci nezaváhal a Švýcar Joey Hadorn si doběhl pro vítězství (2. Heimdal (NOR), 3. Ojanaho (FIN)). V kategorii D18 opět snad ani nemohlo být jiné vítězky. Simona Aebersold deklasovala startovní pole a zvítězila o více než pět minut před Norkou Lome, třetí Ruska Kalinina už měla více jak 8 minut ztrátu. Jedinou kategorií, kde Švýcaři individuální vítězství z JEC nezískali, je H18. V dorostencích opět vyhrál Švéd, ovšem tentokrát jím byl Simon Imark (2. Fosser (NOR), 3. von Krusenstierna (SWE)).

snimek-obrazovky-2016-10-06-v-22-46-28

Ukázka mapy klasické tratě JEC 2016. Odkaz na Routegadget.

 

Asi není překvapením, že pohár národů ovládlo velmi suverénně Švýcarsko, které tak ukázalo, že není v této věkové kategorii letos nyní dominantní pouze v domácích terénech, ale i na neutrální skotské půdě. Hlavně byl ale JEC tradičně skvělá studnice, ze které se dá vylovit spousty cenných zkušeností z mezinárodních závodů a nových terénů. Navíc prestižní souboje mezi juniorskou / dorosteneckou špičkou na sklonku sezony mohou dodat všem potřebné sebevědomí a náboj do zimní přípravy. Já jsem rozhodně ráda, že jsem se JECu mohla zúčastnit a tím nasbírat zkušenosti, které se mi snad budou hodit v příštích letech,” uzavírá naše povídání Klára Novotná.

 

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.