O-víkend: Vyprahlé nominačky a další závody

od | 24. 4. 2018 | OB v ČR, Orientační běh, Reportáže

Nejen Mistrovství Moravy v Luhačovicích bylo na programu o uplynulém víkendu na české o-scéně. V Čechách se běželo hned několik oblastních žebříčků, juniorská reprezentace vyrazila na soustředění na Paprsek a ta dospělá bojovala na pomezí Česka a Slovenska o nominaci na květnové Mistrovství Evropy ve Švýcarsku. Pojďme si připomenout uplynulý víkend.

Dva sprinty a middle ve Středních Čechách

Pražská a Středočeská oblast měly na programu v sobotu mistrovství ve sprintu. Běželo se ve Slaném z letního kina za pořadatelství místního klubu SKOB Slaný. Mezi ženami zvítězila Silvie Slavíková (PGP), druhá Marie Pospíšilová (DKP) měla ztrátu 5 sekund a třetí Kateřina Mullis (DKP) 12 sekund. Kategorii mužů opanoval Michal Bořánek (SSU) s náskokem 27 sekund před druhým Janem Flašarem (PGP), třetí skončil 38 sekund zpět Radim Ondráček (EKP).

Ukázka mapy s tratí H18, H20, H35 a H21K.

V neděli měly obě oblasti na programu další dva závody. OK Sparta Praha uspořádala dopoledne veřejný závod ve sprintu v bývalých kasárnách v Chyňavě a odpoledne pak oblastní závod na krátké trati. Krátkou trať na mapě Pelechovka vyhrála v ženách Ivana Fujáčková (SJC), druhá byla o takřka 2 minuty zpět Marie Pospíšilová (DKP) a třetí doběhla Monika Doležalová (KAM). Mezi muži zvítězil Radek Nožka (LPU), minutu a půl za ním doběhl Michal Bořánek (SSU), na třetím místě pak skončil Tomáš Fibír (FSP) o další dvě minuty zpět.

Middle na mapě Pelechovka – H21L.

Ještě předtím se běžel sprint na mapě Kasárna. Zvítězili Marie Pospíšilová (DKP) a Michal Bořánek (SSU).

Sprint v objektu bývalých kasáren v Chyňavě.

 

Jižní Čechy: klasika na Mehelníku

V jižních Čechách uspořádal oddíl Orientační sporty Písek oblastní žebříček na klasické trati. Běželo se na mapě Mehelník v terénu loňských ŽB v Klukách u Písku. V ženách suveréně vyhrála Martina Teringlová (VCB) a mezi muži si pro vítězství doběhl Václav Pelc (CST).

Ukázka trati kategorie H35.

Ještědská oblast: SAxBO

Česko-saské dny orientačního běhu, neboli SAXBO, uspořádal o uplynulém víkendu opět oddíl OK Chrastava ve spolupráci s německými kluby HSG Turbine Zittau a SG Zittau Süd. V sobotu se běžela klasická trať, v neděli pak middle. Oba závody měly centrum v německém Lückendorfu a oba se běžely na německé straně hranice. Na klasice byl v mužské kategorii nejlepší Jakub Škoda (VLI), druhý Michal Horáček (VLI) na něj ztratil 2:56 min a ještě o 46 sekund ztratil na třetím místě Matouš Fürst (LLI). Kategorii žen ovládla Barbora Baldrianová (VSP) o necelé dvě minuty před druhou Kerstin Uiboupin (TU Dresden), o další minutu zpět byla třetí Simona Karochová (DKP).

Klasická trať letošního Saxba zavedla závodníky do extrémně skalnatého terénu mezi Oybinem a Lückendorfem. Ukázka trati H21L.

Nedělní middle na mapě Česká brána/Böhmisches Tor se sice počítal do oblastního žebříčku, ale nikoliv do rankingu. V ženách byly tentokrát nejlepší německé závodnice, vyhrála Patricia Nieke (TUR) těsně před Dorotheou Müller (Post SV Dresden) a třetí Kerstin Uiboupin (TU Dresden), mužskou kategorii vyhrál Moritz Döllgast (TUR) o půl minuty před Matoušem Fürstem (LLI), další minutu zpět doběhl na třetím místě Patrik Horák (TUR).

Saxbo 2018 a middle H21L na České bráně.

 

Východní Čechy: middle v KRNAP

Sobotní závod Východočeského poháru uspořádala Lokomotiva Trutnov v Mladých Bukách. Běželo se v novém terénu v Krkonošském národním parku. Kategorii žen opanovala Zuzana Jedličková (SHK) o takřka minutu před Lenkou Svobodovou (PHK), třetí pak doběhla Petra Hančová (LPU) o další 2,5 minuty zpět. V kategorii mužů zvítězil Eduard Šmehlík (SHK), druhý doběhl Ladislav Semrád (CHC), když ztratil 50 sekund, třetí doběhl David Hepner (SHK). Tratě všech kategorií si můžete nastudovat na OBpostupech.

Ukázka mapy Sejfy s tratí H21C.

Vysočina: Middle na Stvořidlech

OK Jihlava připravil další kolo Ligy Vysočiny ve Smrčné nad Sázavou na mapě Stvořidla 2017. Kategorii žen ovládla Lenka Křížová (TTR), druhá skončila Hana Polednová (RUZ) a třetí Lenka Voráčková (OSN). Závod mužů ovládl Jakub Hledík (CHT), druhý skončil Michal Henek (RBK) o jednu vteřinu zpět a třetí Vítek Pospíšil (PGP) ztratil 7 sekund. Zakreslete si své postupy na OBpostupech.

Ukázka mapy s tratí H21C.

Repre: Nominačky na Evropu a junioři na Paprsku

Zatímco v českých oblastech se běhaly lokální žebříčky a Moraváci měli mistrovství, tak české reprezentační týmy měly napilno. Junioři zamířili v lehce oslabené sestavě do Rychlebských hor – na Paprsek a Kunčickou horu. “Po akcích, které byly vyloženě zaměřené na letošní JMS, jsme využili náročné horské terény pro objemovou a silovou přípravu,” dočteme se na webu repre v shrnujícím článku Pavla Košárka.

Dospělí pak běhali už na ostro. Na Česko – Slovenském pomezí totiž pokračovaly nominační závody na květnové ME ve Švýcarsku. V pátek se začalo dráhovým testem v Uherském Hradišti, kde se skvělým časem blýskly především některé ženy. “Jednalo o jeden z nejkvalitnějších běhů za poslední roky, při kterém opět padla řada osobních rekordů,” pochvaluje si v článku na webu reprezentace šéftrenér Radek Novotný.

V sobotu se pokračovalo middlem na mapě Baťov poblíž Otrokovic. Zvítězili Jana Knapová a Daniel Hájek. Ve vedru a kopcích to byl fyzicky velmi tvrdý middle, ale hodně reprezentantů nám předvedlo i velké mapové chyby. “Závod, jehož tratě měly totožné parametry jako finále ME v Ticinu. Takže kvalitní test a potřebná ostrá zkušenost, i v mentální rovině,” popsal závod Radovan.

V neděli pak nominační závody zakončila velmi náročná trať s velkým převýšením na slovenské straně na mapě Lopeník. “Ačkoliv na ME mohou tentokrát klasiku běžet jen 3, což poněkud přirozeně zúžilo reálný okruh adeptů bojujících o nominaci na tuto trať, představoval tento fyzicky náročný long jako třetí závod v řadě kvalitní test jarní kondiční připravenosti,” popsal ve svém článku Radovan.

Tratě nominační klasiky nabídly krom kopců i výrazné volby postupů, tady je hned ta první a stěžejní na první kontrolu. GPS tracking.

Přímou nominaci si podle kritérií vyběhli:
D – Jana Knapová, Vendula Horčičková, Denisa Kosová
H – Vojtěch Král, Miloš Nykodým, Daniel Hájek
Celková nominace pro ME bude zveřejněna ve středu večer na webu RD a svazu.

 

2 Komentáře

  1. Avatar

    O žebříčcích u Prahy se opakuje stále stejná falešná informace (asi z Béďovin, kde jsou prohozeni i stavitelé tratí), že sprint na mapě Kasárna byl odpoledne. Ve skutečnosti byl dopoledne a odpoledne dorazil zbytek závodníků na odpolední krátkou trať na mapě Pelechovka. Vybíhalo se do vedra po 14. hodině, někteří startovali až v podvečer po 17. hodině.

    Odpovědět
  2. Daniel Wolf

    Opraveno, díky za upozornění. Bral jsem to podle pořadí v ORIS a nekoukal na časy. Dan

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.