Nejedná se o orienťácký pomeranč, ani o nový o-projekt Honzy Picka, ale o další z řady aplikací pro individuální tréninky. Již nějakou dobu používáme k trénování některé vychytávky do telefonu. Spousta orienťáků už ale dlouho toužila po aplikaci, kterou bude možné nainstalovat i do něčeho menšího, než je mobil. S řešením přichází vývojář Atle Pedersen a jeho O-Range pro GPS hodinky Garmin.

Podobné nástroje, ale pro telefony – UsynligO a GPS Orienteering jsme už popisovali v minulém článku. O-Range má úplně stejnou funkci. Umožnit dělat tréninky bez roznášení kontrol. Do hodinek stačí nahrát předem postavenou trať a v lese už se o nic nemusíte starat. Hodinky samy závodníkovi zapípají, když se přiblíží ke kontrole. V nabídce jsou tři módy: Regular race – obyčejný závod s pevným pořadím kontrol; Score-o – závod s volným pořadím kontrol (scorelauf); Course setting – mód, sloužící k přípravě tratí v terénu. Přesnost GPS lze nastavit pomocí tzv. Control radius – vzdálenost od kontroly, kdy mají hodinky pípat. Od nové verze (2.0) lze také kontrolu razit manuálně, pro případ, že by GPS byla úplně mimo.

Web

Postup

Nejprve si stáhněte aplikaci z Garmin Connect IQ store. Poté si na webu O-Range založte účet. Po celou dobu nahrávání trasy do hodinek musí být připojen telefon s přístupem k internetu. Abyste mohli do hodinek nahrát trať, musíte je s účtem spojit. V menu aplikace stačí stisknout Link device a kód opsat do okénka na webu. V záložce My courses poté můžete nahrát trať ve formátu XML, nebo GPX, vyexportovanou třeba z OCADu, nebo PurplePenu. K odeslání trati do hodinek, stačí v menu na hodinkách zmáčknout Load course. Jakmile je trať v hodinkách, můžete je odpojit od telefonu a vyrazit do lesa. Poté už se aplikace chová stejně jako ostatní aplikace/aktivity. Podrobnější návod v angličtině naleznete zde.

Pokud jako trenér chcete trať nabídnout k proběhnutí i svěřencům, můžete ji nahrát na Livefox. Poté jen rozešlete kód, který závodníci do webu napíší. Proces se tím trochu zjednoduší, ale spojení hodinek s webem bude muset stejně každý udělat sám.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.