O-News.cz Podcast je zpět! Se stavbou tratí a trénováním.

od | 6. 12. 2023 | Metodika, Orientační běh, Podcast, Stavba tratí, Trénink

Prosinec na O-News.cz rozhodně není jenom o otevírání políček Adventního kalendáře, i když ten při pohledu na homepage teď převažuje. Ale je i o startu další série O-News.cz Podcastu. Ta pro vás k poslechu na dlouhé zimní večery startuje právě dnes. Upgradovaná znělka, nové posily týmu a nová spolupráce. A hlavně nový koncept. Jak bylo avizováno, podcast se v zimním období zaměří více na “metodiku”. Daniel Wolf, David Procházka a jejich další hosté si povídají o trénování, závodění, ale i pořádání a organizaci závodů či tréninků. Každý díl bude složen ze dvou nastolených témat – jedno vždy z trenérsko-závodnického soudku a druhé z pořadatelsko-organizačního. A to minimálně teď zpočátku každou středu. Tak laďte O-News.cz Podcast a buďte s námi!

Dan zvolil jako úvodní light motiv pro několik následujících dílů stavbu tratí. V 15 – 20 minutách vždy rozebere dané téma a pokusí se zformulovat rady stavitelům k tomu, “jak vytáhnout z terénu maximum”. Dejv jakožto garant tréninkového bloku si bude především zvát různé hosty, se kterými probere trénování, přípravu na závody či třeba problematiku (anti)dopingu.

Úvodní díl nové série je takový představovací. Představí moderátory z pohledu témat, o kterých budou povídat a nastolí otázky, na které se v dalších dílech postupně pokusí odpovědět. “Nečekejte, že bych snad povídal celou teorii stavby tratí, to bychom měli content na rok a hlavně nemůžeme ukazovat praktické ukázky a tak. Část posluchačů bychom asi unudili. Ale přesto je i v této disciplíně spoustu témat, o kterých se dá povídat, která mohou být vhodná k rozebrání i v podcastu. A dnes si dáme takový úvod, povíme si proč tady chci povídat zrovna o tratích a jak jsem začal tratě stavět,” uvozuje svou část Dan.

Stejný prostor, stejná mapa, stejné závody, stejná kategorie, stejný stavitel. 13 let rozdíl. Jedna z ukázek, na kterou Dan v podcastu naráží: “Když se teď na ty dvě tratě, které dělí 13 let dívám, tak rozdíl na první pohled je obrovský. Ale to je přirozené. Vyvíjí se orienťák, pojetí disciplíny, získal jsem spoustu zkušeností. A právě o tom to je.”

– Stavba tratí je naprostý základ orientačního běhu. Myslím si, že postavit kvalitní trať by měl každý orienťák zvládnout. A je jedno, jestli se tomu věnujete a jste stavitel závodů nebo jestli jste trenér a stavíte tratě pro vaše svěřence nebo jste sám závodník, který se připravuje na závody. I v takovém případě vám umění stavby tratí může pomoci se zlepšit ve vašem vlastním závodění. Když umíte tratě stavět a naučíte se různé stavitelské špeky, tak se vám logicky lépe při závodě odhalí. Získáte i větší nadhled a vidění závodu v širších souvislostech. Všechno je spojené a myslím, že není od věci nejen orienťák běhat a konzumovat, ale znát i tu druhou stranu barikády a vědět, co je za tím. –

Ve druhé části se Dejv pustí do svého příběhu. Jak se dostal k orienťáku? Co rozhodovalo o tom, že u sportu zůstane? Co byl rozhodující faktor tréninku v dorostu? Zvládl přechod do dospělých? A proč se více neprosadil v dospělé reprezentaci?

Dan předává pomyslnou štafetu Davidovi. A přesně takto to bude v podcastu přes zimu probíhat. (Foto: Petr Kadeřávek)

“Navážu svým příběhem a pošlu do éteru další téma a tím jsou první trenéři nebo lidé, kteří tě vedou. A já nezapomínám, že svým originálním způsobem, který nemusí na všechny fungovat, ale na mě fungoval, mě do orienťáku dostal Béďa. Byl to on kdo mě autoritativně přihlásil na závody a byl to on, kdo mě poprvé vzal na mapový trénink a vysvětlil, co je cesta nebo potok. A role lidí, ať už je to rodič ve dvou letech, prarodič ve 12 nebo právě trenér či předseda klubu, kteří poprvé člověka do sportu uvedou a vedou tě v něm je něco, co je určitě dost zásadní. Podívejte se na můj příklad z odmítače jsem já ten, kdo už 20 let zbytek rodiny otravuje s čímkoliv z dění v orienťáku,” uvozuje Dejv jedno z témat, která určitě v podcastu ještě rozebereme.

– Tuhle stránku věci já třeba nezvládl a hrozně jsem se zasekl v rádoby profesionalitě v prvních dvou až třech letech v dospělých. Neschopnost se uvolnit, vypustit, zajít zapařit mimo sezónu mě stála šanci se v orienťáku posunout výš. Paradoxní že. –

Poslechněte si celý úvodní díl nové série, který nastolí a otevře spoustu témat. Od příštího dílu již více rozjedeme konkrétní témata a otázky. Ptejte se, pište nám a tvořte s námi O-News.cz Podcast.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.