Norskou klasiku SP ovládli Alexandersson a Bergman

od | 31. 8. 2018 | OB ve světě

Prvním závodem třetí série Světového poháru v orientačním běhu byla klasická trať, která se běžela v norském regionu Østfold z arény Aremark. Klasika byla lehce zkrácena a pořadatelé odhadovali vítězné časy na 65 minut pro ženy a 80 pro muže. Běžela se typická severská klasika s relativně málo kontrolami a dlouhými postupy v bažinatém terénu bez cest.

Vojtěch Král bojuje na doběhu dnešního longu (Foto: Jaroslav Kačmarčík).

Mezi ženami nepřipustila žádné pochyby největší favoritka a vedoucí žena Světového poháru Tove Alexandersson. Ta vedla takřka celou dobu závodu a v cíli se radovala z prvního místa s náskokem takřka tři a půl minuty. Druhé místo vybojovala domácí závodnice Kamilla Olaussen a na třetím místě se umístila Švédka Karolin Ohlsson (4. Marianne Andersen, NOR, 5. Marika Teini, FIN, 6. Lina Strand, SWE). Z našich žen běžela výborně Denisa Kosová, která se vrací do kolotoče SP po zdravotní pauze, když vybojovala 15. příčku se ztrátou necelých 10 minut. Vendula Horčičková doběhla na 24. místě se ztrátou 11 minut a 47 sekund. Další naše závodnice se bohužel nevešly do bodované čtyřicítky – 43. Mechlová, 48. Indráková, 49. Zháňalová, 61. Janošíková, 72. Šiková. Jana Knapová bohužel nebyla klasifikována.

V mužích výborně zaběhl švédský závodník Gustav Bergman. Od začátku běžel na čele a napodobil tak svou krajanku Tove, když zvítězil. Jeho náskok před domácím favoritem Olavem Lundanesem byl 35 sekund. Třetí místo vybojoval Švýcar Matthias Kyburz, který ztratil na vítěze +3:34 (4. Emil Svensk, SWE, 5. Albin Ridefelt, SWE, 6. Magne Daehli, NOR). Z českých závodníků byl nejlepší v cíli Vojtěch Král, který obsadil 17. příčku se ztrátou +8:25. Výborně zaběhl Jan Šedivý, který se také vrací po zranění a vyšvihl se do druhé desítky na 19. místo s odstupem 9:21 min. Pro body si doběhli i 33. Daniel Hájek a 39. Miloš Nykodým. Naopak za bodovanými příčkami zůstali 45. Marek Minář, 50. Jan Petržela, 53. Tomáš Kubelka, 61. Vojtěch Sýkora.

Mapa mužské trati.

Zítra se běží dopolední prolog od 9 do 11:30 a odpoledne navazuje krátká trať s handicapovým startem (“pursuit”) od 17:00 (ženy), resp. 18:00 (muži). Sledujte TV přenos na LiveOrienteering.com.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.