Nedělní štafety pro ženy Žabovřesk a muže OK 99

od | 21. 5. 2017 | OB v ČR, Orientační běh, Závody

Stejné centrum jako v sobotním podvečeru – louka na okraji Bílé Vody na Jesenicku, avšak zcela jiný prostor, který byl použit pro kvalifikaci klasiky ME 2016, tentokrát na mapě Od Tří lip. To bylo dějiště nedělního závodu Českého poháru štafet, kterým svou víkendovou pořadatelskou trojkombinaci zakončil oddíl Magnus Orienteering.

Centrum ČPŠ u Bílé Vody (Foto: Jan Hyka / O-News.cz)

Štafety byly opět velmi kopcovité a náročné, což vedlo k velkému roztrhání startovního pole ve většině kategorií a k častému přelévání pořadí. V ženách výborně rozběhla závod Magdaléna Tužilová z brněnských Žabovřesk, která předávala první s velikým náskokem, který se posléze ukázal jako rozhodující a Hlavová na druhém i Chromá na třetím úseku jej udržely a doběhly tak štafetě ZBM pro první místo. Na druhém úseku se do boje o medaile zapojilo na druhém místě béčko Žabovřesk (Poklopová), Kamenice (Aschermannová) a Turnov (Rufferová). Pátá Jedličková (SHK) již měla ztrátu přes 10 minut. Na posledním úseku podala nejlepší výkon finišmanka Turnova Michaela Omová, která doběhla štafetě TUR pro druhé místo, třetí skončilo béčko Žabovřesk (Kabáthová), 4. OK Kamenice (Čechová), 5. SK Praga (Tichovská), 6. OK 99 Hradec Králové (Kosová). Rozdíl mezi první a šestou štafetou v cíli byl necelých 8 minut.

Chyba Evy Kabáthové (ZBM2) v pytlíku po které se na druhé místo dostala Omová (TUR).

Dekorování nejlepších štafet D21 nedělního závodu v Bílé Vodě. (Foto: Matěj Burda/O-News.cz)

Závod mužů výborně rozběhl tým Luhačovic – Vojtěch Sýkora, který byl o půl minuty rychlejší než Baptiste Rollier z OK 99 Hradec Králové a o 2 minuty než Otakar Hirš z brněnských Žabovřesk. Za tuto brněnskou štafetu na druhém úseku nastoupil Miloš Nykodým a vynesl ji do čela závodu před OK 99 (Vandas) a Luhačovice (Mudrák). Vše měl rozhodnout třetí úsek, kde se v jeho úvodu tyto tři štafety seběhly a vytvořily silnou trojici na čele. Z ní jako první odpadl finišman Žabovřesk Brlica a boj o vítězství se tak smrskl na souboj reprezentantů – hradeckého Pavla Kubáta s luhačovickým Jonášem Hubáčkem. Z něj nakonec vyšel vítězně Kubát a doběhl štafetě OK 99 pro druhé víkendové vítězství, tentokrát těsně o 9 sekund před týmem Luhačovic. Třetí Žabovřesky měly nakonec odstup již přes 5 minut (4. Lokomotiva Pardubice, 5. Severka Šumperk, 6. Luhačovice B).

Rozhodující moment závodu, kdy z boje o vítězství odpadá ZBM.

Nejlepší muži nedělního závodu na stupních vítězů. (Foto: Matěj Burda/O-News.cz)

Velké boje a zvraty v pořadí se odehrávaly také v kategoriích dorostu, pro které to byl dnes velmi náročný a dlouhý závod. V dorostenkách se nakonec z vítězství opět radovala štafeta OK Lokomotiva Pardubice ve složení Peterová, Waňková, Kopecká, která předčila druhé Žabovřesky o takřka pět minut a třetí Pragu Praha o šest minut. V dorostencích pak na včerejší vítězství pardubická štafeta pro diskvalifikaci nenavázala, a tak jsme mohli sledovat velmi překvapivé vítěze z Klubu vytrvalostních sportů Šumperk (Müller, Matoušek, Šrámek), kteří zvítězili o čtyři minuty před dvojicí Žabovřesky Brno a OK Kamenice.

Vyzývací pohár opět pro Východočechy

Spolu se závody ČPŠ probíhal také Vyzývací pohár žactva. Ten podle předběžných výsledků opět (jako zatím pokaždé v uplynulých pěti ročnících) ovládl tým Východočeské oblasti o přibližně 300 bodů před výběrem Západočeské oblasti. Třetí místo vybojoval výběr Ještědské oblasti (4. Pražská, 5. Jihomoravská, 6. Hanácká). Zastoupeno bylo všech 11 oblastí. Do celkového hodnocení se počítaly získané body ze všech tří závodů – ve sprintu se boduje vždy prvních 25 míst, ve štafetách pak 10 míst.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.