Nakresli mapu a zúčastni se soutěže

od | 16. 3. 2021 | Fenomén, Mapařina, Soutěž

Jak bude vypadat budoucí svět? O tom má každý své představy. Česká kartografická společnost ve spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci pořádá národní kolo mezinárodní umělecko-kartografické soutěže pro děti do 15 let na téma Mapa mého budoucího světa. Co chvíli odběhnout od sváru online výuky a zkusit nakreslit mapu nebo jiný umělecký výtvor?

Celý název aktuální výzvy je Soutěž dětské mapy Barbary Petchenik, bývalé viceprezidentky Mezinárodní kartografické asociace (ICA), která se po celý život zabývala mapami ve vztahu k dětem. Cena Barbary Petchenik se uděluje již od roku 1993 a cílem je zlepšit tvůrčí představivost dětí o světě. Cena je udělována každé 2 roky na konferenci ICA jejími nejvyššími zástupci vždy alespoň jedné práci z každého kontinentu se zvláštním důrazem na věk zúčastněných dětí. Oceněné práce jsou navrženy k prezentaci UNICEF na pohlednicích.

Vítězné dílo v kategorii B (6–8 let) z roku 2019.

Princip účasti v soutěži je velmi jednoduchý – děti nakreslí nebo namalují obraz s tematikou „A Map of My Future World“ (Mapa mého budoucího světa) a tyto výtvory zašle buď škola, nebo přímo jednotlivec na adresu koordinátora soutěže. Obrázky budou vyhodnoceny v národním kole a nejlepší výtvory v každé věkové kategorii (do 6 let, 6-8 let, 9-12 let, 13-15 let) budou oceněny věcnými cenami a diplomem. Drobnými odměnami ale budou oceněni všichni účastníci národního kola. Nejlepší obrázky pak budou zaslány na Mezinárodní kartografickou konferenci do Florencie, která by měla být v prosinci 2021. Zde proběhne vyhodnocení celosvětového kola této soutěže.

V soutěži jsou stanovena tři hodnotící kritéria. Jednak je to srozumitelnost tematiky (hlavní poselství obrázku), kartografický obsah (propojení prvků mapy jako jsou kontinenty nebo oceány s tématem soutěže přiměřené věku). Maximální velikost obrázku je A3, při tvorbě je možné použít jakékoliv nerozbitné a trvanlivé materiály (papír nebo textil). Práce mohou být vyhotoveny tradičními výtvarnými metodami nebo s použitím počítačové grafiky. Jeden výkres mohou zhotovit maximálně 3 autoři ze stejné věkové kategorie. Termín pro zaslání map je 15. června 2021.

Připravené ceny nejen pro nejlepší, ale i všechny účastníky

Národní kolo umělecko-kartografické soutěže Dětská mapa světa pořádá Česká kartografická společnost ve spolupráci s Katedrou geografie Technické univerzity v Liberci. Minulého ročníku se zúčastnilo více než sedmdesát škol z celé České republiky. Zopakuje se účast z roku 2019 i v letošním roce, kdy většina dětí je doma na distanční výuce?

Více informací:
web soutěže
plakát k soutěži
informace k přihlášce

Vítězné dílo v kategorii D (13–16 let) z roku 2017.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.