Nabitý přelom června a července

od | 22. 6. 2017 | MTBO, Orientační běh, Závody

Žádná okurková sezóna. V následujících dnech se rozjíždí naplno hlavně mezinárodní kolotoč závodů v OB, bude se bojovat o ty nejcennější medaile v jednotlivých věkových kategoriích. Co se všechno chystá? O-News.cz uvádí výčet nejvýznamnějších akcí. Dnů, kdy se neuskuteční žádný závod, je minimum.

24. – 25. června MČR v rogainingu

Letošní MČR v rogainingu je situováno do západní části Krušných hor. Můžete očekávat hluboké rozsáhlé lesy s terénními pozůstatky po bohaté hornické činnosti, travnaté louky, kde dříve stávaly živé vesnice, tmavá rašeliniště porostlá téměř neprostupnou kosodřevinou, ale také krásné výhledy ze skalek, romantická údolí s bublajícími potoky a krásné veliké stromy hrdě se tyčící na pláních. Časový limit je 6, 12 nebo 24 hodin, týmy tvoří 2 až 5 členů.

26. – 28. června Letní olympiáda dětí a mládeže

Orientační běh bude opět na Letní olympiádě mládeže. Jednotlivé krajské svazy vysílají své nejlepší žákovské a prvním rokem dorostenecké svěřence, aby se utkali se špičkou ve své kategorii v Brně. Bohužel blízký termín s MED, které začíná jen o pár dní později, zapříčinil, že se dorostenci ročníků 2002 museli rozhodnout, zda dají přednost jedné či druhé akci. Na programu jsou tři disciplíny: vše začne pondělním sprintem, v úterý čekají závodníky sprintové štafety a středa je věnovaná krátké trati. V úterý od 11:15 bude z LODM vysílán přímý přenos České televize ze závodu v orientačním běhu. Nenechte si ho ujít!

Prostor sprintových disciplín na LODM 2017.

30. června – 2. července Mistrovství Evropy dorostu v OB

Nejlepší evropští závodníci v kategorii dorostu budou mít na přelomu června a července dostaveníčko u našich nejbližších sousedů. Slovenská Banská Bystrica přivítá skoro 500 účastníků vč. doprovodného týmu. Program je více než tradiční: program začne pátečním sprintem, klasická trať bude v sobotu a celý závodní víkend zakončí nedělní štafety.

Nominace českého týmu:
W16 – Blažková Kateřina, Dolejší Kateřina, Chrástová Tereza, Kochová Anna
M18 – Firešová Markéta, Peterová Jana, Semrádová Jana,  Malinová Apolena
M16 – Gajda Jan, Janovský Tomáš, Metelka Ondřej, Švadlena Michal
M18 – Fencl Jonáš, Horčička Vít, Kavalír Jáchym, Rusin Jan

30. června – 7. července Mistrovství světa v OB

Letošní vrchol o-sezóny proběhne už relativně brzy – na přelomu června a července. Nejlepší světoví závodníci se sjedou do estonského Tartu. Zúčastní se celkem 50 národů, zastoupeny budou všechny světové kontinenty. Jedná se o předposlední šampionát, kde budou na programu jako lesní, tak sprintové disciplíny. Ten úplně poslední bude příští rok v Lotyšsku. V pátek 30.6. bude celé MS zahájeno slavnostním ceremoniálem a současně kvalifikací sprintu, o den později pak bude finále. V neděli bude na programu další sprintová disciplína – smíšené sprintové štafety, pak následuje den volna a v úterý se koná klasická trať. Středa je vyčleněná na další odpočinek před dalším nabitým programem: nejprve se poběží krátká trať, šampionát pak v pátek zakončí závod štafet.

Nominace českého týmu:

Sprint – Adéla Indráková, Jana Knapová, Tereza Janošíková, Vojtěch Král, Jan Petržela, Miloš Nykodým
Sprintové štafety – Denisa Kosová, Tereza Janošíková, Vojtěch Král, Jan Petržela
Klasika – Vendula Horčičková, Adéla Indráková, Jan Šedivý, Pavel Kubát, Miloš Nykodým
Krátká trať – Denisa Kosová, Vendula Horčičková, Vojtěch Král, Jan Šedivý, Jan Petržela
Štafety – Denisa Kosová, Jana Knapová (a jedna z dvojice Vendula Horčičková, Adéla Indráková), Vojtěch Král, Jan Šedivý (a jeden z dvojice Miloš Nykodým, Jan Petržela).

Na minulém šampionátu se naše kvarteto na sprintových štafetách téměř nevešlo na bednu. Budou mít letos lepší výchozí pozici? Foto: archiv redakce.

30. června – 2. července Cena střední Moravy

Letošní první prázdninové vícedenní závody se uskuteční v Šebetově na koupališti, kde KOB Konice uspořádá tradiční Cenu střední Moravy. Na programu je krátká trať, klasická trať a v neděli pak zkrácená trať s handicapovým startem.

5. – 9. července MTBO 5days

7. ročník plzeňských pětidenních závodů v MTBO zavede závodníky do Plasů, konkrétně do místního RS Máj. Na programu jsou 4 etapy (z toho tři jsou zařazené do ČP) a MČR štafet.

10. – 15. července Juniorské mistrovství světa

Ihned po skončení MS v Estonsku upře mediální svět oči na Juniorské mistrovství světa, které se letos koná ve Skandinávii, konkrétně ve dvěstětisícovém finském městě Tampere. Pomyslný startovací kolík nejdříve převezme middle, v pondělí 10.7. bude kvalifikaci, o den později finále. Ve středu na všechny účastníky čeká sprint, ve čtvrtek je zasloužený den volna. Páteční program vyplní královská disciplína OB – klasická trať a JMS uzavřou sobotní štafety.

Nominace českého týmu:

W20 – Tereza Čechová, Barbora Chaloupská, Tereza Janošíková, Anna Kopecká, Klára Novotná, Barbora Vyhnálková
M20 – Jan Bendák, Libor Černocký,  Otakar Hirš,  Tomáš Křivda, Vojtěch Sýkora,  Daniel Vandas

Česká juniorská reprezentace na přípravném kempu před JMS. Zdroj: FB Czech junior orienteering team.

13. -16. července Grand prix Silesia

Pořadatelé z AOP připravují 4-etapové vícedenní závody v terénech z Mistrovství Evropy 2016 (finále krátké trati a štafet). Centrum bude v Černé Vodě u penzionu Radost. Přihlášky za zvýšený vklad jsou do 3. července.

13. -16. července H.S.H Vysočina Cup 2017

Ve stejný termín jako Grand Prix Silesia bude i 24. ročník H.S.H. Vysočina cupu za pořadatelství SK Chrast. Letošní centrum je situováno v Řásné u Jihlavy. Tradičně proběhnou 3 etapy – v pátek odpoledne krátká trať, v sobotu klasická trať a v neděli zkrácená trať s handicapovým startem.  Přihlášky za zvýšený vklad jsou prodlouženy do 27. června.

Krásné kulisy budou letos k vidění na H.S.H. Vysočina cupu. Foto: Jiří Prskavec.

 

 

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.