Na slovíčko s Pavlem Musilem, ředitelem MS MTBO 2023 v Jičíně

od | 9. 1. 2023 | MTBO, Rozhovory

V mládí mu šel orientační běh, reprezentoval nás na dorosteneckých akcích, ale v dospělosti tíhnul k MTBO. Teď je ředitelem světového šampionátu, který na našem území se odehraje již od 20. srpna 2023 v okolí Jičína. Jak jdou přípravy? Jak se k pořádání dostal? A na co se nejvíce těší? O tom všem jsme si povídali jeden nedělní večer s Pavlem Musilem.

Byl jsem na jedné orienťácké schůzi a když jsem zmínil jméno Pavel Musil, znal Tě jeden člověk. Když jsem začal mluvil o Lochnesovi, už se chytalo více lidí. Kdo je Pavel Musil, jak by ses představil?
Orienťak jsem běhal od 9-ti let, podíval se na MUD (předchůdce Mistrovství Evropy dorostu – pozn. red.), ale v juniorech jsem s vrcholovým OB skončil – klasicky jsem nedal přechod na VŠ a zároveň se na mne zdravotně podepsala šílená kvanta naběhaných km. A protože orienťák mne baví, přeskočil jsem k MTBO, kde mne zdraví nelimitovalo. Ale už je na hobby úrovni. Dnes už je ze mne pupkatý strejc a nikdo by neřekl, ze jsem vrcholově sportoval.

Reprezentační kariéru ale od tebe “převzala” manželka Vendula. Trénujete někdy spolu?
Spíš sporadicky, musíme se vystřídat u dětí. A stejně bych s ni mohl jet maximálně po rovině, v kopcích na ni už nemám, protože jsem tomu sportu za poslední rok moc nedal.

…předpokládám, že ten hlavní důvod byla organizace MS MTBO 2023?
Nejenom. V únoru mne sundala plicní embolie po Covidu a plynule na to navázaly přibývající starosti s pořádáním MS. Zpětně musím uznat, že jsem si vše, co je potřeba, neuměl představit.

Jak ses vlastně dostal k pořádání MS MTBO?
(úsměv po položení otázky – pozn. red.) Když se zrušilo plánované MS MTBO v roce 2020 a my byli všichni zavření doma, tak jsem si náhodou telefonoval s Kýtou (Zbyněk Pospíšek – předseda sekce MTBO, pozn. red.) a já měl zrovna slabší chvilku. Pak už to jelo, do 14 dnů žádost na IOF a bylo o “zábavu” postaráno.

Jičín jako hlavní město MS byla jasná volba?
No původně ne, nějak jsem si vysnil, ze sprint bude pecka, tak jsem hledal atraktivní terén, který mi vyšel v Mladé Boleslavi. Pak jsem si ale uvědomil, ze Jičín miluji a bylo by fajn sem přivést největší sportovní akci v historii našeho města. Tak jsem místo za primátorem mazal za starostou. A bylo to nejlepší rozhodnutí, protože nám radnice v Jičíně vychází maximálně vstříc, za což našim zastupitelům patří vřelý dík.

Co je již aktuálně připraveno pro srpnový šampionát?
Advisor z IOF nás nešetří, takže vše postupuje dle plánu. Máme domluvené závodní prostory, včetně arén, hotov je “nástřel” všech tratí a map. Samozřejmostí je web včetně příslušných bulletinů. Naší povinností je též provoz live streamu, kde jsme též domluveni s dodavatelem. Nedávno byl potvrzen živý přenos závodu ve sprintu na ČT sport.

To vypadá, že nejzásadnější věci máte připravené. Jaké jsou tedy klíčové činnosti, které vás čekají v následujícím půlroku?
Může se to zdát, ale největší práce bude s finalizací map, kde nám pomohou eliťáci z MTBO. Dále potřebujeme doplnit organizační tým, kde máme ještě hodně “okének” volných. No a pak to bude samotná organizace na místě, kde budeme spoléhat na dobrovolníky.

Kolik ještě je potřeba pořadatelů a kde se můžou případně přihlásit na pořádání?
Odhadl bych tak ještě 60. Těm, kteří se už přihlásili, bych chtěl poděkovat a případně další se mohou hlásit na www.wmtboc2023.cz/dobrovolnici, kde je k vyplnění jednoduchý formulář.

Žijeme v náročné době. Inflace, růst energií, některým firmám se přestává dařit. Jak jste úspěšní s podporou partnerů a sponzorů?
Je to přesně, jak říkáš. Do podpory sportu se nikdo moc nežene a za ty partnery, co máme, jsme neskutečně vděčni a vážíme si jich. Nicméně bez podpory města, krajů a státu je taková akce neuspořádatelná.

Na co se mohou těšit fanoušci přímo v arénách? Bude možné absolvovat i nějaký závod ve stopách mistrů světa?
Já bych je chtěl hlavně pozvat do arény do Jičína a Nové Paky. Věřím, že si tam najde zábavu celá rodina. Ve stejných lokalitách plánujeme i veřejné závody, i když ten v Jičíně bude až v podvečer, kvůli přímému přenosu, který končí v 16 hod.

Češi jsou v MTBO nejlepší na světě. Kde si podle Tebe myslíš, že se dají podle tebe čekat největší medailové hody?
My máme tolik kvalitních závodníků, ze věřím, ze využijí domácí terény a uspějí při každém závodě.

Při závodech MTBO. Foto: Robert Urbaník.
Při závodech MTBO. Foto: Robert Urbaník.

Na co se nejvíce těšíš ty?
Těším se, že bude v Jičíně světová akce, jak na závodní, tak na organizačně špičkové úrovni. Češi patří v pořádání závodu v jakémkoli orienťáku mezi světovou špičku a náš organizační tým to chce potvrdit. Ale kdybych měl přeci jen nějaký závod upřednostnit, tak určitě sprint v Jičíně!

Tak ať se vše povede!
Díky za přání, ať se Světový pohár v OB povede i Tvému týmu.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.