MS MTBO ve Finsku: Kdo a jak se nominoval?

od | 6. 6. 2021 | MTBO, Reportáže

MS v MTBO je za rohem, a tak je na čase si představit team, který bude ve Finsku bojovat o cenné kovy. 

Výběr reprezentantů na letošní mistrovství započal před dvěma lety v Dánsku, kde si přímé nominace, které nemohli uplatnit vloni, vyjeli Veronika Kubínová, Kryštof Bogar, Vojtěch Ludvík, Jiří Hradil a Vojtěch Stránský. Poslední jmenovaný se však své nominace musel ze zdravotních důvodů vzdát, takže o jeho místo muži bojovali dál. Ke zbylé čtveřici se přidala i Martina Tichovská, která sice v Dánsku nebyla, ale po mateřské pauze potvrdila v loňské domácí sezóně svoji dlouhodobou formu. Letošní nominační závody proběhly v uplynulých víkendech dva. Juniorům to ale nestačilo, a tak si k tomu střihli celé nominační soustředění.

První nominačky – Rakovník

První letošní nominace se rozdávaly na Kokrdech u Rakovníka. Na ženy čekalo 11,5 km s 21 K a na muže 13,5 km s 24 K. Vojtěch Ludvík o něm píše:

“První nominační závod nebyl nikterak mapově náročný, prověřil tak spíš fyzickou zdatnost a umění hledat kontroly (nebyly na stojanech, ale na lanku, což bylo při druhých nominačkách upraveno). Na pěkně postavené trati bylo pár míst, která rozhodovala. Byl to postup na první kontrolu (odbočka na mapový start a první křižovatka na postupu, což potvrzovaly možná dodnes viditelné brzdné stopy), pak tečky k 12. kontrole (z obou stran téměř neznatelné) a odbočka ke 20. kontrole (kdo sledoval jen levou stranu postupu, vyrazil do lesa o trochu dřív po falešné odbočce). Odbočka ke 20 byla hodně loterijní věc, hodně pomohlo vidět někoho z kontroly odjíždět. Když by se tento postup vynechal, nominační závod by vyhrál Chmelař, druhý by byl Kanta a třetí Laciga.”

Tratě s postupy jsou dostupné tady.
Výsledky z Rakovníka jsou dostupné zde.

Samozřejmě se ale postup do výsledků počítal, a tak mohli dříve nominovaní vítat do party Radka Lacigu s Martinem Kantou, kteří trať zvládli objet ve shodném čase, a tudíž se dle pravidla „kdo vyhraje, jede“ nominovali oba. Účast na mistrovství v nezvykle brzkém datu však Kantovi překazily státnice. Získává tak titul „Smolař nominací“, jelikož ani vloni se, ze zřejmých důvodů, jeho první dospělá nominace nemohla přetavit v reálnou účast na mistrovství. Uvidíme, co mu do toho vleze za rok.

Dámská trať obsahovala stejná kritická místa jako pánská. Tak jako tak vyhrála již nominovaná Martina Tichovská. Druhé místo, se ztrátou 4 a půl minuty, obsadila juniorka Lucie Nedomlelová, která si suverénním výkonem objednala vstupenku na Juniorské MS. V juniorech potvrdil svoje místo Matěj Tuma.

Druhé nominačky – Hamr

Pro finální rozhodnutí se dospělá výprava sešla na závodě na Hamru. Na ženy čekalo 10,1 km s 11 K a na muže 12,5 km s 13 K. Atmosféra v lese houstla už v okolí jedničky, kde se hustníkem nesly nadávky na cestu v lese, co nebyla v mapě. Nebylo to jediné místo, kde se závod rozhodoval. Kateřina Nováková o závodu píše:

“Zatímco první nominační závod prověřil hlavně fyzickou připravenost, druhý byl více zaměřený na volbu postupů a jejich realizaci. Menší cesty začínaly být zarostlé a bohužel hned na první kontrole, kterou měly ženy i muži stejnou, mnoho závodníků nachytala cesta navíc včetně mě. Martina Tichovská tu nechala dvě minuty, Radek Laciga téměř čtyři! S takovým začátkem se pokračuje špatně. Zajímavou volbu nabídl postup na K3 (opět shodný postup pro muže i ženy). Přestože volba zprava je na pohled kratší a sváděla k realizaci, většina závodníků zvolila levou a využila tak rychlé asfaltové cyklostezky. U odjezdu z K5 bylo hned několik možností. Někteří se vrátili, jiní pokračovali, možná nejrychlejším se nakonec stal přeběh, ale zbytek realizace postupu se nakonec shodoval u všech závodníků a volba zprava byla tak jediná využitá. Já zaváhala ještě cestou na K11, kdy jsem u uranového dolu nezvládla odbočit po cestě po louce a následně se dostala do dvojchyby, kdy jsem minula i pravou odbočku ke kontrole. V tomto případě jsem ale nakonec realizovala příjezd zleva a ztráta tak byla minimální.”

Tratě s postupy z Hamru jsou dostupné tady.
Výsledky z Hamru jsou dostupné zde.

O letenku do Finska si na trati řekl Tomáš Kamaryt, který byl o půl minuty rychlejší než Jan Hašek. Bude to jeho první světová akce s MTBO repre. V ženách opět vyhrála Martina Tichovská, a tak další nominace rozhodoval šéftrenér Jiří Vraný. V mužích sestavu doplní Lukáš Chmelař a Jan Hašek. Sestava je sedmičlenná, protože na Middlu a Mass startu obhajujeme tituly, a tak v těchto disciplínách může startovat o jednoho reprezentanta více. Ženy doplnila Vendula Musilová, Kateřina Nováková a Romana Kubínová, která také bude na světové akci poprvé. Z plánovaných šesti žen nakonec odjede reprezentovat o jednu méně, jelikož ostatní nepustily pracovní či mateřské povinnosti.

Aby měl šéftrenér juniorů Petr Lukavec kvalitní podklady pro výběr svého týmu, druhé kolo nominací připepřil celým nominačním soustředěním. Součástí byla čtvrteční Pražská MTBO liga, sprint, závod na Hamru a long. Sérií výkonů se tak do Finska probojovali Richard Wohanka, Adam Černík, Zuzana Štreglová a svoje kvality v boji o místo reprezentantky prokázala taky, historicky nejmladší závodnice české juniorské výpravy, dvanáctiletá Sofie Stránská. 

Finální nominace:

Tým dospělí:

Martina Tichovská (USK Praha)
Veronika Kubínová (TJ Slovan Karlovy Vary)
Romana Kubínová (TJ Slovan Karlovy Vary)
Kateřina Nováková (SK OK 24 Praha)
Vendula Musilová (Sportcentrum Jičín)

Kryštof Bogar (OK Jiskra Nový Bor)
Vojtěch Ludvík (TJ Stadion Nový Bor)
Jiří Hradil (SKOB Zlín)
Radek Laciga (USK Praha)
Tomáš Kamaryt (KOS Slavia Plzeň)
Lukáš Chmelař (MTBO Racing team Hradec Králové)
Jan Hašek (KOS Slavia Plzeň)

Tým junioři:

Lucie Nedomlelová (MTBO Racing team Hradec Králové)
Zuzana Štreglová (OOS TJ Spartak Vrchlabí)
Sofie Stránská (TJ Stadion Nový Bor)

Matěj Tuma (Sportcentrum Jičín)
Richard Wohanka (SKOB Slaný)
Adam Černík (MTBO Racing team Hradec Králové)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.