Mistryně ČR Lenka Mechlová: “Na nočák jsem vůbec netrénovala”

od | 17. 4. 2018 | LOB, Orientační běh, Rozhovory

Lence Mechlové se výborně povedla loňská sezóna, kdy obsadila konečné druhé místo v hodnocení Českého poháru, a i díky tomu byla nominovaná na podzimní kolo Světového poháru ve Švýcarsku. Do té letošní vykročila snad ještě lépe – vítězstvím na MČR v nočním OB. Jak závod hodnotí? Jaké má cíle pro letošní sezónu? A jak se ji daří skloubit náročné zaměstnání s vrcholovým sportem? Zeptali jsme se Lenky den po vybojování mistrovského titulu.

První mistrovství ČR v letošním roce a první titul. Skvělý začátek OB sezóny, co říkáš?
Mám radost! Vzhledem k tomu, že jsem letos na nočák vůbec netrénovala (za zimu jsem zvládla jen jeden noční trénink), tak je to opravdu pěkný výsledek a moc mě potěšil. Navíc je to můj první mistrovský titul v dospělých vůbec, takže paráda!

Jak závod probíhal, dělala jsi nějaké chybky?
Do závodu jsem vyběhla opatrně a pomaleji, jak už je u mě zvykem. Závod se mi zdál mapově jednodušší, nabízel hodně voleb po cestách a výrazných linií, takže se dal vždy zvolit postup na jistotu. To byla moje hlavní taktika v závodě. Jít na jistotu a nedělat chyby. To se mi povedlo. V cíli jsem měla pocit, že kromě asi dvou menších zaváhání jsem zvládla závod odběhnout celkem čistě a svižně zároveň.

Lenka Mechlová, kde získala mistrovský titul v ženách – MČR NOB 2018. Foto: Petr Kadeřávek.

Zvítězila jsi patrně i díky rychlému závěru. Cítila jsi se na konci dobře?
Začátky závodů mám vždy pomalejší než soupeřky a závěry naopak většinou rychlejší. Když už je cíl „na dohled“, dokážu ze sebe vyždímat poslední zbytky sil. I přesto, že byl závod trochu delší, sil jsem měla v závěru ještě dostatek, terén dovolil běžet rychle, tak jsem to nešetřila.

Dlouhou dobu jsi žila a studovala v Jilemnici. Myslíš, že ti znalost místních terénů pomohla?
Nemyslím si, že by to byla výhoda. Terén na Holubím vrchu mi ani nepřijde nijak zvlášť specifický.

Jak ses přeorientovala z lyží na OB? Ještě před měsícem jsi se účastnila Světového poháru v Americe v LOB…
Přechod z lyží do orientek se mi podařil kupodivu výborně. Teda alespoň takový pocit jsem měla hned týden po SP na kempu v Portugalsku, kde jsem zvládla téměř všechny tréninky a bez nějakých výraznějších problémů. Tělo si řeklo o ubrání tréninkových dávek až v průběhu Velikonočního soustředění. Uvidíme, jak se bude dařit v dalších týdnech. První ostrý závod jsem zvládla parádně, takže alespoň sebevědomí trochu stouplo.

18. místo a 127 bodů. To je výsledek Lenky Mechlové ve Světovém poháru 2017/2018 v LOB, kdy se zároveň stala nejlepší českou ženou. Foto: team.ski-o.cz

V zimě jsi tedy jezdila jen na lyžích nebo i kombinovala s tréninkem na pěší OB?
Víkendové lyžařské tréninky a soustředění jsem prokládala samozřejmě i běžeckými fázemi v průběhu pracovního týdne. Měla jsem akorát měsíční výpadek po ME v Bulharsku díky naraženému/zlomenému malíčku na noze.

Jaké si dáváš cíle pro letošní sezónu i s ohledem výsledku z MČR v NOBu?
Ráda bych reprezentovala na ME ve Švýcarsku a předvedla tam kvalitní výkony. Také bych ráda posbírala pár dalších zkušeností na svěťákách v Norsku, a protože mě baví běhat ve skalách, doufám, že dostanu příležitost startovat i u nás na podzim. Loni jsem se na MČR na krátké i klasice umístila na velké bedně. Měla bych radost, kdyby se mi letos povedlo vystoupit ještě o stupínek výš.

Na krátké trati při SP ve Švýcarsku v roce 2017. Foto: Rémy Steinegger.

Pracuješ pro firmu Sporticus, která se zabývá kromě jiného prodejem sportovního vybavení pro orientační běh. Je to pro tebe výhoda pracovat i v odvětví, které znáš nebo je to jedno?
Určitě to jako výhodu vnímám. Vždy se lépe radí v oblastech, ve kterých se člověk pohybuje i v běžném životě, respektive volném čase. Navíc je skvělé mít kolegy sportovce, stále je o čem se bavit.

Dá se skloubit vrcholový sport s náročnou prací?
Pokud vám vychází šéf vstříc a je vaším velkým fandou, jde to samozřejmě o to snáz. Tímto Mirkovi moc děkuji. Krátkodobě se to zvládnout dá, ale dlouhodobě si tím nejsem úplně jistá. Tělo by mělo mít dost prostoru pro regeneraci a zde vidím právě u sebe velký prostor pro zlepšení. Až seženeme další posilu do našeho týmu, vím, na co ušetřený čas využiji.

Díky moc za rozhovor!

 

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.