Middle na Mistrovství Evropy – Král v TOP10

od | 9. 5. 2018 | OB ve světě, Orientační běh

V Serpianu se odehrál druhý finálový závod na Mistrovství Evropy, které se koná v tomto týdnu v italské části Švýcarska. Vojtěch Král opět běžel velice dobře, jeho výkon stačil na desáté místo, když ztratil na vítězného Matthiase Kyburze 4:10. Nejlepší ženou byla osmnáctá Vendula Horčičková. 

Finálový závod předcházela úterní kvalifikace. Ta byla pro český výběr velmi úspěšná, postoupilo 11 z 12 závodníků, pomyslný černý Petr si vybral pouze Tomáš Kubelka. Navíc výsledky dávaly velkou naději pro výborná umístění ve finále. V mužích v rozběhu A skončil na 3. místě Miloš Nykodým, na děleném 16. místě dokončil závod Daniel Hájek a těsně postoupil. V béčku byl na 5. místě Vojtěch Král, desátý Vojtěch Sýkora také bez problému postoupil. Pětici Čechů pro středeční finále doplnil Pavel Kubát, který byl na 5. místě v céčkovém rozběhu. V ženách áčkový rozběh běžela Denisa Kosová a zařadila se na slibné 3. místo, dvanáctá byla Vendula Horčičková. V béčku jsme měli také dvojí zastoupení – 5. Adéla Indráková, 9. Tereza Janošíková. V céčkovém rozběhu nám velkou radost udělala Jana Knapová, která semifinále ovládla. Ve stejné skupině doběhla sedmá Lenka Mechlová.

Mapa kvalifikace na krátké trati – rozběh A (muži).

Středeční finálový závod se odehrával v náročném horském terénu s bukovým náletem, řadou rýh a hlavně – velkým převýšením. Díky úspěšnému semifinále Češi startovali vesměs ke konci startovky. To úplně neplatilo o Vendule Horčičkové, která ve stejné disciplíně obsadila na minulém světovém šampionátu skvělé 7. místo. Dnes startovala jako z prvních Češek, ale v cíli byla nejlepší. Nakonec její výkon stačil na 18. pozici. Desítka byla blízko, když vím, co jsem tam udělala. Byl to docela moravský les,” komentovala závod Venda pro Českou televizi. “V podstatě jsem celou trať jezdila po zadku dolů,” narážela na místní terén. Další dvě Česky skončily na začátku třetí desítky –  21. Adéla Indráková, 22. Jana Knapová.  Na 34. místě doběhla Tereza Janošíková, Lenka Mechlová byla 43., do cíle doklusala Denisa Kosová na 50. místě.

Vendula Horčičková dobíhá do finiše. Nakonec byla nejlepší z Češek. Foto: David Aleš.

Velmi zajímavé momenty nabídly boje o nejvyšší příčky. Vše mělo být jasné a pro titul si dobíhala Švýcarka Julia Gross. Celá aréna na nohou, dostává hobla od týmových kolegyň. Za minutu po vyčtení čipu je všechno jinak. Gross je DISK a obrovské zklamání švýcarské závodnice je cítit po celé aréně. Neorazila desátou kontrolu.

Předčasná švýcarská radost – před vyčtením čipu Julia Gross měla čas, který by ji stačil na vítězství… Foto: Jan Picek.

 

Vítězí tak Finka Marika Teini, druhá je Tove Alexandersson, která ztratila vítězství v závěrečné pasáži. Navíc obě si zvrtly kotník. Během flower ceremony to spíše vypadalo na dýchánek u zdravotníka, než na vyhlášení nejlepších evropských závodnic.

Velké problémy Tove Alexandersson na předposlední kontrole, kde přišla o vítězství.

V mužích si na zajímavý výsledek brousil zuby sedmý ze sprintu Vojtěch Král. “Na začátku jsem udělal pár drobných chybek, na konci jsem dělal, co jsem mohl. Mohl jsem tam nechat něco mezi 1,5-2 min,” hodnotil v cíli.  Průběžně mu po doběhu patřilo sice průběžné třetí místo, nakonec klesl na desátou příčku, ale zopakoval umístění v nejlepší desítce. Trochu o lepším umístění možná přemýšlel Miloš Nykodým, bohužel špatný odběh od třetí kontroly ho stál dvě minuty a umístění určitě v TOP 10. V cíli bral 19. místo se ztrátou 5:54. Na začátku 5. desítky se srovnalo zbývající české trio – nejlepší byl Vojtěch Sýkora na 41. příčce, o místo hůře dokončil Daniel Hájek, 43. byl Pavel Kubát.  Krátkou trať, tak jako sprint, opět ovládla hostitelská země. Tentokrát vyhrál osamoceně Matthias Kyburz s náskokem 1:10 před Florianem Howaldem, dalších 12 sekund ztratil Nor Olav Lundanes.

Vojtěch Král rozebírá závod těsně po době. Foto: Jan Picek

Ve čtvrtek pokračuje šampionát sprintovými štafetami, tentokrát s online reportáží na O-News.cz. Startuje se v 17:00, buďte při tom s námi.

https://www.facebook.com/eoc2018/videos/606460113034227/

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.