MED v Bulharsku: dvě medaile ze štafet

od | 1. 7. 2018 | OB ve světě, Orientační běh

Mistrovství Evropy dorostu pokračovalo o víkendu dvěma disciplínami – klasickou tratí a štafetami. V sobotu to bohužel pro českou výpravu necinklo, ale nedělní štafety tradičně přinesly řadu pěkných okamžiků – nakonec berou zlatou a bronzovou medaili mladší dorostenci a dorostenky.

Klasická trať, sobota 30. června 2018

Po úvodním sprintu v orientačně zajímavé pevnosti a přilehlém městě čekal závodníky zcela odlišný terén. Celé tratě vedly vesměs ve světle zeleném, v prostoru byla řada údolí, údolíček a terénních tvarů, na tratích byla řada zajímavých postupů s velkým množstvím variant. Všechny kategorie běžely na mapě v měřítku 1 : 10 000.

Nejdelší postup kategorie H18 na 4. kontrolu a nezpočet různých variant postupu.

V mladších dorostencích se na trati dlouhé 5,5 km nejvíce vedlo Touku Seppovi (Finsko), který trať prolétl za 41 minut. 76 sekund ztratil na druhém místě Rus Daniil Fomin (+1:16), třetí místo bral Francouz Romain Discher. Z Čechů se nejvíce vedlo Jakubu Chaloupskému, který na sedmém místě ztratil 4:21. Osmnáctý doběhl jablonecký Lukáš Vitebský. Jeho ztráta v cíli činila 7:35. Šimon Mareček byl 27. (+9:09), Jan Rucker obsadil 42. místo (+13:26).

Šimon Mareček, stříbrný medailista ze sprintu bojuje na trati longu. Foto: Facebook EYOC 2018

Ve starších dorostencích zvítězil také Fin – Mikko Eerola, který se ale o vítězství podělil stejným časem s Norem Sanderem Arntzenem. Bronzovou medaili vybojoval Švýcar Jonas Soldini. Z Čechů skončil nejlépe Martin Roudný, když měl na 17. místě ztrátu 4:44 min., Jan Rusin doběhl 26. s odstupem 6:44 min., Jan Gajda 31. se ztrátou něco přes 8 minut a Sebastian Filipek skončil 55.

V kategorii mladších dorostenek putovalo zlato také do Finska zásluhou Liisy Peltonen, navíc zde úspěšnou sobotu této severské země podtrhla stříbrem Elisa Mattila 26 sekund za vítězkou. Bronz zůstal doma v Bulharsku zásluhou Yasny Petrove (+1:56). Na velkou bednu se probojovala Anna Karlová, která skončila pátá se ztrátou necelých tří minut. Michaela Dittrichová skončila 29., tam už to byla ztráta přes 10 minut, ještě o půl minuty větší odstup měla Tereza Chrástová na 33. příčce. Markéta Mulíčková byla bohužel diskvalifikována.

Aby se to nepletlo, tak i kategorii starších dorostenek vyhrála Finka. Nejrychleji trať prolétla Ida Haapala, která porazila o minutu a půl Norku Marlin Haavengen, třetí doběhla Maďarka Hanga Szuromi. Z Češek se nikdo neprobojoval do elitní desítky. Nejlepší byla Jana Peterová, která skončila na 24. příčce se ztrátou 9 minut, 25. Klára Nechanická zaostala o dalších 11 sekund za ní, Kateřina Grycová doběhla na 38. místě se ztrátou necelých 13 minut, Adéla Vandasová doběhla 63.

Klasika: web závodu s výsledky a záznamem GPS

 

https://www.facebook.com/eyoc2018/videos/420087855067335/

Štafety, neděle 1. července 2018

V neděli byl celý dorostenecký šampionát zakončen štafetami. Každý stát mohl nasadit jednu tříčlennou štafetu v každé kategorii. Běželo se opět v poměrně zarostlém lese se sníženou viditelností, část prostoru zaujímaly svahy, místy s kameny a srázy, část prostoru pak byla plošší náhorní planina.

Nám udělali radost zejména mladší dorostenci, kteří vybojovali zlaté medaile! Štafeta Jakub Chaloupský, Lukáš Vitebský a Šimon Mareček se od počátku držela v kontaktu s čelem, na druhém úseku ji pak Lukáš Vitebský posunul na úplné čelo a Šimon Mareček už zaváhání nepřipustil a doběhl českému týmu pro vítězství a sobě pro druhou medaili z letošního MEDu. Ze stříbra se radovalo Finsko 1:20 za Českem a bronz brala Francie s tříminutovou ztrátou.

Podobný průběh závodu měl i závod mladších dorostenek D16. Česká štafeta Michaela Dittrichová, Markéta Mulíčková a Anna Karlová také držela kontakt s čelem, po skvělém druhém úseku Mulíčkové dokonce vedla a nakonec z toho byl bronz o 4,5 minuty za vítězným Švýcarskem a o pouhou jedinou sekundu za druhým Finskem.

Ve starším dorostu se nám dařilo už méně. Dorostenecká štafeta ve složení Jan Gajda, Jan Rusin a Martin Roudný se na velkou bednu neprosadila a v cíli uzavírala první desítku s odstupem skoro 8 minut za vítěznou Francií. Stříbro bralo Finsko a bronz Norsko.

Finišmenka 4. štafety D18 – Jana Peterová. Foto: Facebook EYOC 2018

Starší dorostenky se dlouho držely v kontaktu s čelem, po prvním úseku Kláry Nechanické byly s malou ztrátou šesté a v kontaktu s první skupinou. Na druhém úseku si vytvořilo náskok Norsko a Švédsko, Češky se držely těsně za třetím Finskem. Ve finiši se nakonec ze zlata radovaly Švédky a stříbro braly Norky. K finiši o bronz nakonec nedošlo, Finsko bylo v cíli o necelou minutu dříve a na Češky tak zbyla nepopulární brambora. Ale umístění na velké bedně je pro štafetu Klára Nechanická, Kateřina Grycová, Jana Peterová určitě velmi cenné.

Štafety: výsledky

Máme za sebou tady další vydání ME dorostu. Bulharští pořadatelé připravili jistě pěkné závody, zvláště páteční sprint byl velmi zajímavý. Bohužel pro fanoušky nic moc nepřipravili, online výsledky šly jenom z cílové kontroly, GPS přenos nebyl přenosem, ale záznamem a slibovaný live stream z arény prakticky nefungoval. Na reakce si tak budeme muset ještě chvilku počkat.

Český tým si odváží kompletní medailovou sbírku – zlato štafety H16, stříbro Šimona Marečka ze sprintu v H16 a bronz štafety D16. Oproti loňsku je to určitě výsledkové zlepšení, nicméně stále sledujeme trend, že zatímco v mladším dorostu špičce poměrně stačíme, tak ve starším dorostu už nám utíká více. Jediné umístění na velké bedně ve starším dorostu tak zůstane 4. místo štafety D18. Dalších několik pěkných umístění se podařílo v TOP10.

V poháru národů se Česko umístilo na třetím místě za suverénním Finskem a Švýcarskem.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 22. 10. 2024
a svátek má Sabina.