ME Švýcarsko: Další štafetová brambora!

od | 12. 5. 2018 | OB ve světě, Orientační běh

Čtvrtá místa jsou českým reprezentantům zatím souzena na právě probíhajícím ME ve švýcarském kantonu Ticino. Po skvělém čtvrtém místě české sprintové štafety přidali další čtvrté místo čeští muži v klasické štafetě!

Bramborová radost v cíli. (Foto: Jan Picek)

Česko stejně jako většina týmů postavilo dvě štafety žen a dvě mužů. Počítat se však v konečných výsledcích může jenom jedna, a to ta, která bude v cíli lepší. Čeští muži obhajovali bronzové medaile z posledního ME, které v roce 2016 hostila Česká Republika – Jeseník.

Ve 14 hodin byl odstartován závod žen. Česko nasadilo dvě štafety. Áčko běželo ve složení Denisa Kosová, Vendula Horčičková a Jana Knapová, béčko pak Tereza Janošíková, Lenka Mechlová a Karolína Šiková. První úsek opanovala švýcarská hvězda navrátivší se z mateřské dovolené – Judith Wyder, která do cíle přivedla skupinu dalších šesti závodnic, kde bylo Rusko, Norsko, Švédsko, druhá švýcarská štafeta a dvě štafety Finska. Z Češek lépe zaběhla Janošíková, která předávala 10. s odstupem minuty a půl. Denisa Kosová ztratila už na druhém radiu a předávala 22. s odstupem přes 4 minuty.

Na druhém úseku se zaskvěla švýcarská juniorka Simona Aebersold z jejich druhé štafety, která se dostala do čela o 1 minutu před švýcarské áčko – Elena Roos, třetí Finsko Maija Sianoja ztrácelo už tři minuty. Vendula Horčičková vytáhla českou štafetu na 13. místo, odstup byl ale již obrovský. Béčko (Lenka Mechlová) se propadlo na 19. místo.

Vendula Horčičková bojuje na trati štafet. (Foto: Jan Picek)

Třetí úsek byl ukázkou dominance domácího týmu, když o vítězství bojovaly dvě švýcarské štafety. Avšak pouze jedna se mohla nakonec radovat. A byla to štafeta “áčková”, kde finišovala Julia Gross. Štafeta Judith Wyder, Elena Roos a Julia Gross tak vybojovala zlaté medaile. Švýcarské béčko se nepočítá, a tak se finišovalo o stříbro a bronz. Rychlejší nakonec byla švédka Karolin Ohlsson, která o 2 sekundy předčila Dánku Maju Alm. Jana Knapová stahovala, do cíle doběhla 12., což by znamenalo 8. místo v ME, ale bohužel nejspíše neorazila jednu z kontrol a české áčko tak bylo diskvalifikováno. Jako naše lepší štafeta je tak uvedeno béčko, které dovezla do cíle Karolína Šiková na 21. místě, což znamená 14. pozici.

GPS 1. úsek
GPS 2. úsek
GPS 3. úsek

Farstování ženské trati

Švýcarsko – Švédsko – Dánsko, takové bylo pořadí v závodě žen. (Foto: Jan Picek)

Po závodě žen se na start postavili muži. České áčko rozbíhal Pavel Kubát (2. úsek Miloš Nykodým, 3. úsek Vojtěch Král) a béčko Vojtěch Sýkora (2. úsek Marek Minář, 3. úsek Daniel Hájek). Oba Češi běželi v těsném kontaktu. V cíli byl nakonec lepší Kubát, když předával na 18. místě s odstupem 1:17 na vedoucí Velkou Británii (Kristian Jones). Prvních 5 štafet se srovnalo do 6 sekund.

Na druhém úseku běžel výborně Miloš Nykodým, postupně stahoval a za polovinou úseku se dostal na páté místo s odstupem 45 sekund na vedoucí skupinu. Zatímco tempo skupiny na čele diktoval Matthias Kyburz, tak Miloš Nykodým běžel v závěru hodně sám a tak byl odstup na předávce na 6. místě 2:03. Švýcary přefinišoval Nor Magne Daehlie, druhé předávalo švýcarské béčko (Hertner) a třetí švýcarské áčko (Kyburz).

Olav Lundanes doběhl Norům pro zlato! (Foto: Jan Picek)

Doběh domácího týmu pro stříbro. (Foto: Jan Picek)

Na třetím úseku získal v úvodu půl minutový náskok Nor Olav Lundanes a ten udržel až do cíle. Norská štafeta se tak radovala ze zlata, běžela ve složení Eskil Kinneberg, Magne Daehlie a Olav Lundanes. O druhé místo bojovali bratři Daniel (SUI A) a Martin (SUI B) Hubmannové. Zatímco před dvěma lety Martin Hubmann dovedl švýcarské béčko k překvapivému zlatu, tentokrát byl lepší jeho bratr a dovedl štafetu SUI A na stříbrné pozici. O třetí místo se tak ještě bojovalo a k naší radosti byl v tomto boji dlouho i náš Vojta Král. Nakonec si však vypracoval náskok Frederic Tranchand z Francie a doběhl této zemi pro bronz, štafeta běžela ve složení Nicolas Rio, Lucas Basset a Frederic Tranchand. 47 sekund za Francouzem finišoval Vojtěch Král, který vybojoval pro českou štafetu Kubát – Nykodým – Král krásné čtvrté místo. A byť se nepodařilo obhájit bronz a kluci vypadali v cíli lehce zklamaně, tak je to ovšem další perfektní výsledek na velkém pódiu. Gratulujeme!

GPS 1. úsek
GPS 2. úsek
GPS 3. úsek

Farstování mužské trati

Vojtěch Král těsně po doběhu štafety na 4. místě. (Foto: Jan Picek)

 

Zítra celé ME bude zakončeno klasickou tratí, kde můžeme postavit 3 ženy a 3 muže. Na finální nominaci si ještě musíme však počkat. Závod startuje v 9:30 a vrcholit bude okolo 15. hodiny.

Těšit se můžete opět na obsáhlý live přenos, foto a aktuální dojmy závodníků, které pro vás obstará redakce O-News.cz.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.