MČR na klasické trati ovládli Knapová a Nykodým

od | 2. 10. 2016 | OB v ČR, Orientační běh, Závody

Vrchol domácí sezony – MČR na klasické trati v Pusté Rybné ovládli Jana Knapová (LPU) a Miloš Nykodým (ZBM). Závody uspořádal oddíl OK Lokomotiva Pardubice v typickém vysočinském terénu. V sobotu bylo na programu tradiční semifinále, v neděli pak finálový závod, kde se rozdávaly cenné kovy.

vyhlaseni-d21

Vítězky kategorie D21. Foto: Daniel Wolf (O-news.cz)

Vítězkou v D21 se stala Jana Knapová, domácí závodnice, které se výsledkově letos tolik nedařilo jako v loňském roce. “Mně se to docela líbilo, jak dneska tak včera. Je pravda že dneska to bylo poměrně běžecký a já jsem si záměrně vybírala spíš obíhačky, kdy jsem mohla využívat cesty, protože včera jsem to nedělala a ukázalo se to jako chyba,” hodnotila mistryně republiky svojí taktiku v cíli. A co mapové chyby? “Pár menších chybek se tam našlo, spíš do minuty, jedna skoro minutová, ale jinak jsem víceméně spokojená. Nevím jestli všechny volby byly nejlepší.”  Stříbro brala Denisa Kosová, která ztratila na vítězku lehce přes minutu, nicméně vystartovala o 3 min později.  “Já jsem se celý týden necítila dobře, už dva dny jsem jako nemocná a myslela jsem si že nebudu startovat. Takže jsem moc neřešila ten start a myslela jsem si, že jdu 12:24, jenže jsem šla 12:14 a zjistila jsem to, když bylo 12:16. Takže jsem vystřelila asi o tři minuty později z koridoru, “  vysvětluje Denča problém na startu. Už ale i včerejší závod nebyl úplně optimální, protože dnes Kosová startovala dost na začátku.  “Já jsem to včera, nechci říct vypustila, ale rozhodně jsem to šla volně, nešla jsem to jako závod na krev. Fakt jsem si to hlídala, protože jsem byla unavená. Takže to bylo včera takový vypuštěnější.” Bronz ukořistila Magdaléna Tužilová z SK Žabovřesky.  Pro mnohé překvapení, ale naprosto zasloužená medaile. Celou trať šla v podstatě bez chyby, drobného zaváhání se dopustila až na kontrole 11. Zajímavostí je, že na 3. – 7. místě se umístily jen závodnice z klubu SK Žabovřesky Brno.

Mužský závod ovládl možná největší favorit Miloš Nykodým (SK Žabovřesky Brno). Celý závod šel velmi vyrovnaně, o čem svědčí i jeho mezičasy (většinou do prvních tří), vyjma kontroly 18, kde udělal chybu v dohledávce.  “Napoprvé jsem netrefil světlinku. Teda světlinku jsem trefil, ale ne tu zmapovanou. Světlinek tam bylo kotel. Když jsem jí pak našel, tak byla fakt veliká. Ale to člověk při náběhu nemohl vědět. Byla to cca minutová chyba, protože ten kopec při odběhu z K17 jsem celý docela rychle vyběhl.”

dym-chbya

Dýmova chyba v dohledávce K18.

“Cítil jsem se neskutečně dobře. Forma krystalizuje přesně tak, jak jsem tajně doufal, ” řekl šťastný vítěz v cíli.

V mužích byl 2. Jan Petržela, který ztratil na Dýma 1:09. Ňuf sice až do kontroly 13 vedl, kvůli horší volbě  na královském postupu na K14 ale ztratil 1:50 na Nykodýma a to ho patrně stálo vítězství. Třetí místo obsadil hradecký Pavel Kubát. Žádnou velkou chybu jsem neudělal, jenom drobnosti v dohledávkách, takže jsem spokojený, “ řekl bronzový medailista v cíli.

Vítězové v dalších mistrovských kategoriích v mikro-rozhovorech s Danem Wolfem:

D16A – Šárka Rückerová: Dneska to bylo určitě o hodně lepší než včera, protože včera nevím proč, ale strašně špatně se mi běželo a vůbec to nešlo fyzicky. Dneska jsem se fakt snažila, nechala jsem tam úplně všechno a v cíli jsem byla úplně mrtvá, ale stálo to za to. Takže dobrý. A nějaký chybky byly? Možná úplně nějaký drobnosti v dohledávkách, ale o žádný větší nevím, takže super dneska.

D18A Tereza Janošíková: Závod byl fajn, mně se to strašně líbilo, bylo to fakt pěkně postavená klasika, celkem zákeřný i ty kopce.  Mám z toho radost, protože se mi to povedlo, nebyla žádná chyba.

D20A Anička Štičková: Bylo to skoro čistý, akorát chybka na trojku, ale jinak to byl hlavně běžák, ale zase to utíkalo. Takže dneska rozhodla fyzička? No asi jo. A volby jsi volila dobře? Ani nevím, asi jo. Dvakrát jsem šla v podstatě tu samou volbu.

H16A Sebastian Filipek: Až na jednu chybku, co jsem udělal na dlouhém postupu, tak úplně paráda, jsem s tím spokojený. Jsem rád že to bylo tak fyzické, jako že to bylo spíš na fyzičku než na mapu. Což právě mně svědčí.

H18A Daniel Vandas: Tak chybky nebyly, bylo to spíš takový váhání na volbu a většinou ty dohledavky, jelikož to bylo na patnáctce, tak to nebylo moc vidět. Potom jsem si to už hlavně hlídal vždycky ty příběhy, odběhy, radši jsem si vždycky zastavil. Jinak celkově mi to přišlo jak takovej delší přespolák.

H20A Šimon Navrátil: Jak to zní, být mistr republiky? Zní to nádherně! Jaký byl závod? Závod byl docela dobrej, chybky byly jenom minimální a snažil jsem se do toho šlapat, co to šlo. Asi na šestku, to byla taková těžká dohledávka v difúzních hustnících, jsem udělal tak minutku. Úplně jsem si to nepohlídal, za mnou tam šel Matěj Burda a já jsem mu chtěl zdrhnout, takže jsem dostatečně nezpomalil.

vyhlaseni-muzi

Nejlepší muži H21. Foto: Daniel Wolf (O-news.cz)

Celý závod jsme sledovali on-line, podívejte se, jak se vyvíjel:

S přispěním Daniela Wolfa

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.