Matthias Kyburz: Je krásné znovu vyhrát medaile!

od | 27. 7. 2017 | OB ve světě, Orientační běh, Rozhovory

Před čtyřmi roky z kolumbijského Cali si přivezl 3 zlaté medaile, tedy vyhrál co se dalo a i letos od začátku patřil k největším favoritům mužské kategorie orientačního běhu na Světových hrách ve Wroclawi. A to i přesto, že se mu úplně nepovedlo Mistrovství světa podle představ a nezískal letos žádnou z medailí. Na World Games si však formu udržel, oproti MS si dle svých slov přivezl i větší pohodu a tlak nechal doma. Všechny pochyby rozmetal už na sprintu. Tam sice nestačil na sprintové specialisty Jerkera Lysella ze Švédska a Yannicka Michielse z Belgie, ale bronzovou medailí se odrazil k fenomenálním výkonům na middlu a ve štafetě. Krátkou trať suverénně vyhrál a ve štafetách předčil na třetím úseku výrazně Lysella i Rusa Khramova a předával s náskokem na prvním místě. Nakonec z toho pro švýcarskou štafetu bylo stříbro a pro Kyburze tak kompletní medailová sbírka. My jsme Matthiase odchytili krátce po vyhlášení sprintových štafet. Medaile se mu ještě houpaly na krku po oficiálním focení, ale vyhrané plyšové figurky rozdával dětem spolu s podpisy a úsměvy. Jak tedy viděl tento Švýcar Světové hry?

Se zlatou medailí z krátké trati, kde porazil svého krajana Floriana Howalda i našeho Vojtu Krále. (Foto: David Aleš)

Matthiasi, vím, že jsi se nechal slyšet, že z MS jsi odjížděl bez medaile trochu zklamaný. Teď jsi ale získal medaili v každém závodě Světových her, tak jaké jsou tvé pocity po World Games?

Samozřejmě to je krásné, že jsem mohl znovu vyhrát medaile. Na mistrovství světa jsem o ně hodně usiloval, ale tolik mi to nefungovalo. To je ale sport. A teď to je super, že jsem se dokázal vrátit a ukázal, že jsem dychtil po tom se opět porvat o nějaký ten kov. A to je velmi pěkný pocit samozřejmě.

Když se ohlédneš zpátky za Světovými hrami, který ze závodů se ti nejvíce líbil?

Vypíchl bych včerejší krátkou trať. Byla to opravdu velmi pěkná trať v cool lese. Místy to bylo opravdu hodně rychlé, ale potom tam byly hodně náročné kontroly v hustnících a zeleném. Opravdu se mi líbila ta včerejší výzva.

Tři medaile ve třech dnech, to si zaslouží malou oslavu! (Foto: Daniel Wolf)

Naopak sprint byl docela mapově jednoduchý a rychlý, udělal jsi nějaké chyby, kde jsi ztratil sekundy na své soupeře?

Určitě jsem vzal špatnou volbu na třetí kontrolu, kde jsem ztratil nějaký ten čas a potom v závěru jsem taky nevolil zrovna ty nejlepší postupy. Takže ano, byl tam potenciál být ještě o chlup rychlejší, ale i tak si nemyslím, že bych měl na to porazit Jerkera (Lysell, SWE – pozn. red.) a Yannicka (Michiels, BEL – pozn. red.). Ti byli na trochu vyšším rychlostním levelu než já.

Dnes jsi ale předvedl skvělý výkon na třetím úseku štafety, kde jsi utekl všem svým soupeřům. Volil jsi dobré postupy nebo jsi byl dnes jen prostě fyzicky nejsilnější?

Myslím, že na začátku jsem zvolil správné postupy a to zatlačilo mé pronásledovatele trochu do defenzivy. Oni do toho pak museli opravdu hodně šlapat a já přitom ještě nebyl na svém limitu, takže to určitě dnes hrálo v můj prospěch. Ale potom myslím, že na konci jsem nevzal úplně nejlepší volbu, takže jsem tam asi trochu zase ztratil. Ale celkově jsem se dneska cítil výborně, mohl jsem do toho šlapat až do konce, takže to bylo super.

Ještě jednou moc gratuluji, díky a užij si závěr World Games.

Díky moc!

Celý rozhovor s Matthiasem v originálním znění:

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.