Mapový portál – tipy a triky

od | 21. 3. 2021 | Mapařina, Metodika, OB v ČR, Orientační běh

V nedávném článku jsme slíbili, že Zdeněk Lenhart představí několik šikovných funkcí mapového portálu. Vsadím se, že aspoň o jedné z nich dosud nevíte. Jak hledat mapy, kolik je na mapovém portálu map a jaký je rozdíl mezi blokací a embargem?

Mapy se dají vyhledat několika způsoby:

a) Volba Prohlížení map

Buď zadáte název mapy (stačí pár písmen i z prostředka názvu), nebo půjdete přes Rozšířené vyhledávání, nebo se v mapě ČR přiblížíte a klepnete na hledané místo pravým tlačítkem myši a zvolíte Mapy v místě (velmi praktické, vybere jen mapy pokrývající bod klepnutí).

b) volba Mapy

Stačí zadat pár písmen z názvu mapy, nebo ID záznamu, nebo kód klubu.

Je-li výsledků moc, dají se zpřehlednit seřazením pomocí šipek v nadpisech sloupců. Pro zaregistrované uživatele (nic to nestojí!) je dole pod seznamem map ještě několik velmi silných funkcí. Volba Srovnat všechny zobrazené záznamy zobrazí místo stručných řádků celé „karty“ map. Volba Podrobná tabulka se všemi údaji umožňuje nastavit si prohlížení a filtrování zcela libovolně, používám to k hledání podle evidenčních čísel. Volba Export celé databáze sice minutku trvá, ale pak můžete dělat s daty divy třeba v Excelu doma v kuchyni. Jde však jen o záznamy map, vazby na autory a kluby se neexportují.

Všechny mapy určitého autora lze vyhledat zase dvěma způsoby:
a) volba Autoři
b) volba Prohlížení map následovaná volbou Rozšířené vyhledávání.

Obdobně jako pro autory to funguje i pro kluby. Jen pozor na to, že zaniklé, přejmenované a jinak transformované kluby mají část mapové produkce i pod starým kódem (bez vazby na současný ORIS), např. TZL navazuje na TGT.

Filtrování zobrazených map podle druhu či doby vydání je srozumitelné, co ale jsou Embarga a Blokace? Embargované jsou prostory rezervované pro nejvýznamnější závody (mistrovství světa apod.), nikdo tam nesmí trénovat ani mapovat. Konkrétnější variantou jsou Prostory závodu, slouží k propojení informací o závodu v kalendáři ORISu na prostor závodu na mapě.

Ukázka náhledu map na Mapovém portálu ČSOS

Blokace naopak použití mapy na tréninky a závody neomezuje. Značí jen, že klub, který zde mapu vydal, má následujících 10 let přednostní právo na vytvoření další mapy toho prostoru. Týká se to ovšem jen map s oficiálně přiděleným evidenčním číslem. Pro každý vybraný rok se zobrazí jen blokace, které budou ještě platné.

Drobná záludnost: Při prohlížení na mapě ČR funguje zoomování pomocí Ctrl+kolečko myši tak, jak čekáte, dostáváte se na podrobnější a podrobnější kresbu. Na záznamu (kartě) mapy však Ctrl+kolečko jen zvětšuje/zmenšuje celou obrazovku. Pro přiblížení mapy (na jemnější kresbu) zatáhněte s Ctrl úhlopříčku oblasti, nebo použijte tlačítka Plus, příp. Mínus.

Základní mapu můžete přepnout na Satelitní (leteckou). Zajímavé může být použití „panáčka“ Street View, zejména při závodnické přípravě na městské sprinty.


Lokalita “Červeňák” a okolí, jedna z prvních orienťáckých map roku 2021

Užitečný tip: Když nevíte jak z nějaké situace vycouvat, tak zvolte nahoře něco z černého pruhu voleb.

Ještě troška historie. Všechno se to vyvíjelo postupně. Napřed (1997) byl zřízen fyzický archiv, tj. „sklad“ originálních papírových výtisků. Aby se v něm mohl přehrabovat každý, i na dálku, jednoduše a bez rizika pro originály, tak postupně vznikl mapový portál nabízející skeny map, v podstatě „kukátko“ do archivu. Vedle map z archivu však portál ukazuje i záznamy map získaných jen digitálně či v neoriginální papírové kopii. Současné počty jsou 8767 originálních výtisků, 1197 kopií (převážně z digitálních souborů), 536 záznamů plánovaných map a 136 embargovaných prostorů.

Portál v první řadě ukazuje, kde všude na území ČR je nějaká mapa pro orienťáky, jak ta mapa vypadá, jak je stará, kde se dá získat. Neomezuje se jen na mapy „pěšího“ OB, obsahuje i mapy dalších disciplin a všelijaké rarity. Několik jsem jich uvedl minule.
Na závěr něco ze světa: http://omaps.worldofo.com/

Co tak se teď vrátit k minulé výzvě, podívat se důkladněji, co schází a spravit to? Zapsat mapu, nebo jen poslat výtisky. Nejlépe obojí.

Děkuji, Zdeněk Meďa Lenhart, správce Archivu map ČSOS.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.