Lotyšské střípky

od | 13. 8. 2018 | OB ve světě, Orientační běh

V sobotu skončilo v Lotyšsku 35. mistrovství světa v orientačním běhu. Jaké bylo? Přinášíme vám několik pohledů na právě skončený světový šampionát, který proběhl v Rize a Siguldě za účasti 8 českých reprezentantů.

Poprvé

Šampionát byl v Lotyšsku poprvé a bylo vidět na místě, že některé činnosti pořadatelé dělají poprvé. Zamrzela trochu publicita v Rize, kde nebyl jediný plakát nebo billboard informující o právě probíhající velké mezinárodní akci (více bylo propagováno MS basketbalu žáků).  Přesto vážné organizační problémy k vidění nebyly (ano, o řadě drobností by se daly vést dlouhé debaty, ale kdo někdy pořádal MS…).

Amatérské záběry v aréně sprintu při velkém větru.

Poslední

Šampionát byl v konceptu, na který byli diváci i závodníci v posledních letech zvyklí, poslední. Od příštího roku budou na MS, které se uskuteční v srpnu 2019 v Norsku, na programu pouze lesní disciplíny (poprvé od roku 2001). Naopak o rok později budou v Dánsku jen sprintové disciplíny, které budou obsahovat sprint, sprintové štafety a knockout sprint, který bude na mezinárodní úrovni vyzkoušen letos v říjnu v rámci Světového poháru v Praze.

Program MS 2019.

Bez medaile

Od roku 2012, kde trio Tomáš Dlabaja, Jan Šedivý a Jan Procházka vybojovalo zlaté medaile na MS ve Švýcarsku ve štafetách, čeká česká reprezentace na cenný kov. Přesto i v Lotyšsku jsme od medailí nebyli daleko. 8 sekund od bronzové medaile skončila na krátké trati Jana Knapová, stejná závodnice rozbíhala sprintovou štafetu, kde český tým skončil rovněž na pátém místě. Třetí páté místo vybojovala mužská štafeta ve složení Pavel Kubát, Miloš Nykodým a Vojtěch Král.

Úsměv v cíli! Páté místo na krátké trati pro Janu Knapovou znamenalo nejlepší individuální výsledek na MS. Foto: Jan Picek.

Každý den v televizi

Díky přítomnosti štábu České televize (reportér Petr Kubásek a kameraman Jan Medlík) byla každý den (mimo posledních dvou dnů, kdy už štáb odjel) vysílána reportáž v hlavní sportovní relaci Branky, body, vteřiny před osmou hodinou večer na ČT1. Kromě ohlasů na jednotlivé závody byly odvysílány i dvě tzv. tečky ve dnech volna, což jsou minutové reportáže na konci každé relace. První se týkala rozdílů sprintových a lesních závodů, druhá byla zaměřená na problémy českého týmu se zavazadly. Celé ohlédnutí za šampionátem shrne devadesátiminutový dokument vysílaný na ČT sport tuto neděli 19. srpna od 20:35.

Český orienťák byl vidět každý den v relaci Branky, body, vteřiny.

Přímé přenosy na ČT sport

Sobotní sprint a nedělní sprintové štafety byly odvysílány živě na programu ČT sport (Český svaz orientačních sportů zakoupil práva od IOF), společně s komentářem z dějiště šampionátu. Oba přenosy komentoval zkušený a osvědčený Petr Kubásek, spolukomentátorkou pro sprint žen byla reprezentantka Jana Knapová, pro kterou to byla premiéra (sprint mužů spolukomentoval Radek Novotný). Stejně tak v neděli se poprvé ujal role experta ČT místopředseda ČSOS David Aleš. Přenosy byly velmi úspěšné.  Sobotní závod byl nejsledovanějším přenosem dne na ČT Sport, průměrná sledovanost byla 36 tisíc a divácký dosah 115 tisíc, o trochu nižší čísla měly nedělní sprintové štafety.

https://www.facebook.com/Onews.cz/videos/604567039938735/

Sportovní stránka

Reprezentanti se v cíli krátké trati nebo štafet shodovali, že podobný závod očekávali. Hodně zelené, špatně průběžné a snížená viditelnost. Při pohledu na tratě – a třeba srovnání s loňským šampionátem v Estonsku – byly ale tratě (zvlášť na krátké trati) obecně vnímány spíše negativně, stejně tak “ošklivý” prostor sprintových štafet, který nenabídl takové krásy Rigy jako v sobotním závodě. Na druhé straně v pěkném terénu v historickém centru Rigy byl zase jiný problém – řada turistů, kteří překáželi během závodu, kde tak docházelo ke konfliktům.

Úspěchy na diplomatickém poli

Během MS proběhla řada jednání a schůzí. Důležité jednání z českého pohledu proběhlo 7. 8. s Tomem Hollowellem (sekretářem IOF) v souvislosti se smlouvou pro MS 2021, které proběhne 4. – 8. července v České republice. Za českou stranu se zúčastnili David Aleš, Jiří Šubrt, Milan Mika a Jan Exner. Řadu jednání měl také i Dušan Vystavěl, který kandiduje do Councilu IOF.

Největší koncentrace Čechů pod jedním stanem během finále sprintu v Rize. Závodníci, trenéři, funkcionáři ČSOS, čeští zástupci v IOF komisích atd. Foto: Jan Picek.

Bez kufrů

Česká reprezentace odletěla do Lotyšska ve čtvrtek, problémy udělal přestup v Polsku. Kvůli zpoždění letu zůstala zavazadla ve Varšavě a nedostala se do Lotyšska. O víkendu během sprintů přiletěly věci pro dívčí část týmu, později v týdnu i pro Vojtěcha Krále. Pavel Kubát, který přiletěl v neděli, přivezl část reprezentační výbavy, která zůstala v ČR. Zpáteční cesta také nebyla bez komplikací a všechna zavazadla opět nepřiletěla hned.

Zákulisí natáčení reportáže do Branek, bodů, vteřin o problémech s českými zavazadly. Foto: Jan Picek.

I mistr tesař se někdy utne…

Postupy několikanásobné mistryně světa Tove Alexandersson při závodě na krátké trati.

 

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.