Letní Sloupek reprezentanta: Tomáš Kubelka a Jablonné nad Orlicí

od | 17. 8. 2018 | Orientační běh, Sloupek reprezentanta

Český reprezentant a závodník pardubické Lokomotivy Tomáš Kubelka pochází z Jablonného nad Orlicí. Právě u tohoto třítisícového města na úpatí Orlických hor se nachází i jeho oblíbená trasa, kam čtenáře O-News.cz při letním Sloupku reprezentanta pozval. Nasaďte boty a vyrazte na trasu společně s Tomášem!

Rád bych Vás pozval na výběh do svého rodného města Jablonného nad Orlicí. Jelikož je to město běžcům zaslíbené, nabízí se nepřeberně možností, jak si odpracovat tréninkovou fázi. Za výchozí bod stanovuji koupaliště, na začátku se zde dá pěkně rozehřát a rozcvičit a na konci pěkně zchladit. Ti co mají čerstvé nohy, vyrazí směrem na západ na stadion a odkroutí 400 na škvárovém povrchu. Ti co mají vrchařské ambice zamíří směr Suchý vrch a pro ostatní mám pohodových 7 km po stopách Jiráskovy stezky v údolí Hradiska. Údolí Hradiska je ohraničeno dvěma skalními branami mezi obcemi Jablonné nad Orlicí a Orličky. Nachází se zde pěkná příroda, ve které se dá zažít spousta zábavy.

Jablonné nad Orlicí je rodné město českého reprezentanta Tomáš Kubelky a právě zde připravil čtenářům ochutnávku své oblíbené trasy.

Trasa začíná na mostku přes Orličkovský potok a následuje vpravo po asfaltu. Po levé straně míjíme velkou plotnu vlevo a následuje poldr na straně pravé, to už jsme na malém mostku, za kterým odbočíme na malou cestičku podél potoka. Ta nás vede až pod stěnu Panské skály, za tou stoupneme nádherným lesíkem do sedla. Zde začneme následovat červenou značku. Značení nás bude přemlouvat do pořádného stoupání. Necháme se přemluvit, protože Jiráskova cesta se nám vzápětí odvděčí krásnou houpavou cestičkou. Tu si užíváme až k druhému mostku, k prknu, které leží přes potok. Zde se odvážeme a zhulákame to potokem až na asfaltku.V tuto chvíli je na čase se vracet domů. Asfalt nám dovolí zvýšit kynetickou energii, kterou využijeme při stoupání po skalnatém nosíku (ten není z cesty vůbec vidět) zpět na stezku.
Stezku už známe, proto můžeme podnikat dobrodružné odbočky do lesa a zase se vracet zpět. Těsně před klesáním zpět do sedýlka u Panské skály si užijeme super-letecký smrkový les. Ze sedýlka pak zamíříme po malé cestičce prozkoumat samotnou skálu.
Poté vedeni cestičkou pokračujeme po hřebínku až k poldru a mostku, kde už to zase známe. Komu to je málo, dá si to znovu rychleji a kdo má dost, zamíří na pivo a koupání.

Panská skála je jednou z dominant oblíbené trasy Tomáše Kubelky. Zdroj: www.turistika.cz.

Celá trasa zde

 

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 23. 10. 2024
a svátek má Teodor.