Komunální volby za rohem. Kde kandidují orienťáci?

od | 19. 9. 2022 | Další, Fenomén

Po 4 letech nás v termínu 23. – 24. září čekají komunální volby do obecních zastupitelstev. Orienťáci na mnoha místech kandidují za místní sdružení i celostátní strany. Orientační běžci se ze své podstaty musí rychle rozhodnout a jsou vytrvalí. Kde můžou stát v čele jejich obce? Redakce O-News.cz nepropaguje žádnou stranu ani si nedělá zálusk vyjmenovat všechny kandidáty. Zaměřuje se na několik příkladů napříč celou republikou bez jakékoliv preference.

Podkrkonošské derby

Od roku 2021 mají v Jilemnici orienťáckého starostu – je jím David Hlaváč za ODS. A právě předseda OK Jilemnice bude letos kandidovat z čela kandidátky Občanské demokratické strany, krýt mu bude záda z druhého místa Jan Kolín. A orienťáky najdeme i na nižších patrech kandidátek – Evžen Malý nebo Miroslava Kynčlová. To v sousedním Vrchlabí (které se však nachází již v Královéhradeckém kraji) má ODS zálusk na to mít také orienťáckého starostu – z prvního místa kandiduje Jiří Cupák. V nedalekém Turnově doplňuje kandidátku Nezávislého bloku Jindřich Kořínek z 10. místa, předseda místního OOB TJ Turnov.

Tradičně silné Pardubice doplnil Hradec

Pardubická ODS je tradičně plná orientačními běžci, letos zde kandidují jako SPOLU. Před 4 lety byl v čele kandidátky Karel Haas, minulý rok se stal poslancem, a tak kandidátku doplňuje ze 7. místa. O místo před ním se uchází o mandát do pardubického zastupitelstva místopředseda ČSOS Petr Klimpl. Na 9. místě stejné listiny je Dušan Stránský a 22. místě Zuzana Klimplová. V sousedním Hradci Králové je Martina Hepnerová na 8. místě součástí kandidátky Rozvíjíme Hradec. Na 9. místě hnutí Žijeme Pro Deštné v Deštném v Orlických horách kandiduje předseda OK Slavia Hradec Králové Petr Remeš. Na Vysočině v Libici nad Doubravou kandiduje se třináctkou Karel Šťastný na listině “OBEC PRO KAŽDÉHO”.

Na Moravě

Bývalý místopředseda ČSOS David Aleš znovu po 4 letech vede kandidátku v MČ Brno-sever, tentokrát však s názvem “ČSSD Vaši starostové”. V roce 2016 byl předsedou OV ME, kde úvodní závod sprintových štafet se konal v Bruntále. Právě zde na kandidátní listině “Bruntál 2022” kandiduje z 8. místa juniorský mistr světa Adam Chloupek a z 19. příčky jeho partnerka Radka Sklenářová. Na zlínský magistrát kandiduje za Českou pirátskou stranu Radek Vintr, předseda Valašské oblasti. V Luhačovicích je dvojka na kandidátce NEZÁVISLÍ předseda místního klubu Libor Slezák, na zdejší i jiné kandidátce je několik dalších o-běžců, zejména z klanů Hubáčků. V Olomouci pak patří třináctka Romanu Šimkovi na kandidátce ProOlomouc a Piráti.

Rušno i v jihozápadě a v Praze

Když se podívám na jih a západ Čech, tak i zde jsou na kandidátkách orientační běžci. Šéf Jihočeského krajského svazu ČSOS Vojtěch Blažek je umístěn na 14. místě hnutí PRO PÍSEK. Předseda Západočeské oblasti Jan Michalec zase okupuje druhé místo kandidátky Idealisté pro Tachov. V Plzni je na 6. místě kandidátky STAROSTOVÉ A NEZÁVISLÍ kartograf Aleš Hejna. V hlavním městě Česka pak nalezneme na Praze 9 na 15. místě hnutí ANO (s podporou ČSSD) Přemysla Práška. Stejná pozice patří i Járovi Prouzovi na Praze 6 v koalici ODS a KDU-ČSL.

Orienťáci kandidují i v dalších městech a obcích. Můžete nám napsat do komentářů další tipy. Všem přejeme hodně štěstí!

2 Komentáře

  1. Avatar

    Marek Otruba, Plumlov

    Odpovědět
  2. Avatar

    Sú voľby a referendá slobodné hlasovania?!

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.