Klasika na JMS: opět výborná Janošíková

od | 14. 7. 2017 | OB ve světě, Orientační běh

Po dni volna byla na programu Juniorského mistrovství světa ve Finsku klasická trať. Jak už je tak na juniorském šampionátu obvyklé (není zde kvalifikace), startovalo se zhruba 5 hodin. Ženy čekalo 7,6 km, muže pak  10,7 km. Skvělého výsledku opět dosáhla Tereza Janošíková, když její čas těsně nestačil na velkou bednu.

Juniorky po třech úvodních kontrolách měly delší postup na K4, po sérii kratších postupů a dvou občerstvovacích stanicích přišel “královský postup” na kontrolu jedenáct. Jak můžete vidět na obrázku níže, pravá obíhačka po silnici byla sice o dost delší, ale také rychlejší. Tereza Janošíková tu po pomalejším úvodu dosáhla druhého nejlepšího mezičasu a vyšvihla se z průběžné 17. příčky o 8 pozic vpřed. Naopak do té doby skvěle běžící Barbora Chaloupská šla přímější postup terénem a klesla ze šesté na desátou pozici průběžného pořadí.

V cíli byla nejlepší již potřetí za sebou Švýcarka Simona Aebersold. Druhé místo patřilo Fince Veere Klemettinenové, z bronzu se radovala další závodnice ze země helvétského kříže – Sofie Bachmann.

Tereza Janošíková doběhla sedmá, na vítězku sice ztratila přes osm minut, ale pouhé dvě sekundy ji nestačily na velkou bednu a 1,5 min na bronzovou medaili. Barbora Chaloupská skvěle začala, ale ke konci se trošku propadala pořadím. Přesto 16. místo s malou ztrátou na bronz je určitě úspěchem a velkým příslibem do budoucna. Ani Klára Novotná nezklamala, po solidním výkonu brala 24. příčku. Barbora Vyhnálková byla v polovině čtvrté desítky, Anna Kopecká doběhla jako 63., Tereza Čechová o 9 příček za ní.

Také junioři měli svůj dlouhý postup, navíc ještě mnohem delší, než juniorky. A někteří se toho opravdu nebáli. Takový Tomáš Křivda by mohl vyprávět: nejdříve špatně naběhl do úseku mezi poli a musel se vracet. Poté se brodil nepřekonatelnou řeku. Tato značka se sice může překonávat (na rozdíl od ISSOM 2007 nehrozí diskvalifikace), přesto je to velmi nebezpečné. Vojtěch Sýkora a Ota Hirš se vydávají příměji, ostatní obíhají. A oba čeští junioři jsou rychlejší, než-li týmoví soupeři.

Jak je Simona Aebersold suverénní v ženách, tak je Olli Ojanaho nejlepší v mužích. Třetí závod, třetí zlato. I když tentokrát mu zatápěli dva Simonové ze Švédska. Nakonec ten lepší – Simon Imark – ztratil na zlato pouze 43 sekund, bronzový Simon Hector měl ztrátu 56 sekund. Češi do první dvacítky tentokrát nepronikli, nejlepší byl nakonec Vojtěch Sýkora na 22. místě. Daniel Vandas bral 29. příčku a na 33. a 34. pozici se srovnali hned dva Češi: Jan Bendák porazil Tomáše Křivdu o 2 sekundy. 48. místo obsadil Otakar Hirš, 64. byl Libor Černocký.

Více informací:

5 Komentáře

  1. Avatar

    Chováte se jak o-blesk. Tomáš Křivda se při náběhu na louku jako jeden z mála vrátil a pásku nepřekonal, narozdíl od většiny bežců kteří tam také naběhli. Rád bych, abyste nepsali jen negativa, ale závody objektivně zhodnotili.

    Odpovědět
  2. Avatar

    Souhlasím s Jirkou. Od stolu to umí každý!

    Odpovědět
  3. Jan Picek

    Ahoj Jirko Babico, ano, já to velmi oceňuji a z GPS záznamu je to vidět. Popsali jsme, kde Tom ztratil na nejlepší. Stejně tak u Barči jsem napsal, že ztratila spíše nevýhodnou volbou na dlouhém postupu atd. Nepřijde mi to vůbec neobjektivní, ale třeba se mýlím… Českým juniorům držím pěsti a nebojím se pod cokoliv, co napíšu, podepsat… Měj se pěkně a škoda, že WordPress pozná, že oba příspěvky psal jeden člověk.

    Odpovědět
  4. Avatar

    Nejedlého 12

    Odpovědět
  5. Avatar

    …tak jsem tady napsal celkem dlouhej příspěvek a místo textu to tam postnulo mojí adresu 🙂 Kluci co to v tom systému máte za chyby??? 🙂 (znova se mi to psát asi nechce 🙂

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.