Případ pro jury: Špatná mapa

od | 5. 1. 2017 | Metodika, Případ pro jury

Morální dilemata každého závodu. Selský rozum vs. pravidla. Nemusíte mít licenci rozhodčího, abyste věděli, že v závodech můžete proti výsledkům podat protest. Tento protest předáte k rukám hlavního rozhodčího, který svolá jury závodu a ta tento protest řeší. Náš nový seriál chce čtenáře seznámit s případy, které kdy jury řešila. Jak byste vy řešili danou situaci? Jak dobře znáte pravidla OB? Ať už jste rozhodčím OB a řešení podobné situace může spadnout na Vás, nebo ať jste v této oblasti laik, račte spolu s námi stát se na chvilku čtvrtým členem jury a snad se i něco přiučit. V našem novém metodickém seriálu Vám budeme předkládat různé případy, které kdy řešila česká či mezinárodní jury, Vy si budete moci vyzkoušet, jak byste je řešili vy a jak dobře znáte pravidla českého OB a posléze Vás seznámíme se “správným” či výsledným řešením. Začínáme zlehka.

Doporučujeme nejprve si nastudovat výchozí situaci, promyslet si, jak byste jí řešili, přikloňte se k jedné z odpovědí v naší otázce a posléze si přečtěte, co na to pravidla.

Případ první: Špatná mapa

Závodník Českého poháru a velký favorit vystartuje na svou trať, odebere si na startu z boxu své kategorie mapu a běží závod (boxy pro hlavní kategorii jsou jako poslední v řadě a jasně odděleny od ostatních kategorií). Na poměrně vzdálené první kontrole závodník zjistí, že mu nesedí kód kontroly ani popis a celé to nehraje. Po chvíli odhalí, že má mapu jiné kategorie, kterou museli pořadatelé omylem připravit do boxu jeho kategorie. Vrátí se pro správnou mapu, nicméně ztráta je tak veliká, že skončí na konci výsledkové listiny. Podá protest na pochybení pořadatele, který mu vydal špatnou mapu.


Kvízová otázka

Jak byste jako jury řešili tento případ?

Výsledky ankety

Nahrávání ... Nahrávání ...


NÁSLEDUJÍCÍ ČÁST ČLÁNKU NABÍZÍ ROZUZLENÍ ZÁPLETKY. NEJPRVE SI ZODPOVĚZTE OTÁZKU, POTÉ SI PŘEČTĚTE POKRAČOVÁNÍ.

Řazení map na PP 2009. (Foto: archiv OOB Turnov)

Jak rozhodla jury?

Podobný případ se řeší na české OB scéně poměrně často. Nejspíše vždy ale s jediným (správným) řešením. Dle pravidel OB (článek 19, odstavec 5) je to závodník, kdo je odpovědný za odběr správné mapy. Podobné protesty tedy jury zpravidla zamítá. Nezapomeňte si proto vždy na startu zkontrolovat, jestli jste si odebrali mapu Vaší kategorie či mapu označenou Vaším startovním číslem!

Co na to pravidla?

19.5.: Závodník si odebírá mapu sám a je sám odpovědný za odběr mapy s odpovídajícím označením kategorie (st. čísla). Odběr map se provádí na místě určeném pořadatelským subjektem. Při závodech štafet je možné, aby mapu závodníkovi odebral a v momentě předávky předal jeho předchozí úsek štafety.”

 

A pamatujte, jury má vždy právo i na nestandardní řešení!

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.