Juniorské MS od pondělí!

od | 7. 7. 2018 | OB ve světě, Orientační běh

V pondělí 9. července odstartuje vrcholná akce mladých orientačních běžců – Juniorské mistrovství světa. Letošní JMS hostí Maďarsko, konkrétně město Kecskemét, které leží jižně od Budapešti. To bude hostit i sprint. Lesní disciplíny se pak poběží ještě o chlup níže ve specifických – částečně polootevřených terénech, které jsou plné vrstevnicových kudrlinek a místy i labyrintů z jalovců.

Momentka ze závěrečné přípravy – klid před bouří. (Foto: FB Junior O-team)

Program

Klasická trať – pondělí 9.7., 9 – 16 hod

Sprint – úterý 10.7., 14 – 17:30 hod

Middle Q – čtvrtek 12.7., 10 – 13 hod

Middle F – pátek 13.7., 11:30 – 14:30

Štafety – sobota 14.7., 12:00 – 15:15

 

Juniorek je na přihlášeno 158 a juniorů dokonce 173. Celkem budou soupeřit závodníci ze 36 zemí.

Program je lehce atypický. V pondělí se totiž celé klání zahájí klasickou tratí. To je tradičně i nejdelší závod celého programu, protože není kvalifikace, tak se při velkém počtu závodníků běží po celý den.  Startovní interval je pouhé 2 minuty, a tak na závodníky H20 čeká motýlek typu “phi-loop”. První závodník se do lesa vydá hned ráno v devět hodin, závod pak bude vrcholit odpoledne před 16. hodinou. Poběží se na mapě Pirtó.

Stará mapa prostoru, kde se v pondělí poběží klasická trať JMS.

Hned v úterý naváže naopak nejkratší disciplína – sprint. Ten se poběží přímo ve městě Kecskemét, kde žádná předchozí o-mapa nebyla. Startuje se ve 14:00 hodin a závod bude vrcholit před půl šestou večer. Tereza Janošíková bude právě v tomto závodě obhajovat stříbrnou medaili, kterou vybojovala v loňském roce ve Finsku.

Po dni volna se program rozběhne opět ve čtvrtek kvalifikací na krátké trati. Stejně jako páteční finále se poběží na mapě Bócsa. Kvalifikace se běží ve čtvrtek od 10 hodin. Zajímavostí je tříminutový startovní interval. Finále A pak bude mít startovní interval dvě minuty. Finále startuje v pátek od 11:30. Závod juniorek bude vrcholit před 14. hodinou, závod juniorů přibližně o půl hodiny později.

Ukázka staré mapy prostoru middlu slibuje pravé “jalovcové peklo”!

V sobotu celý program zakončí závod štafet. Poběží se na mapě Tázlár. Juniorky běží od 12 do 14 hodin, junioři od 13:15 do 15:15.

Pořadatelé slibují základní on-line servis na webu závodů. K dispozici by měly být on-line mezičasy, GPS tracking a hlas spíkra z arény. Vše vždy od času uzavření karantény.

Český tým se na MS vydá v sobotu 7. července. “Naši mladí závodníci se na JMS po celý rok poctivě připravovali. Přejme jim hodně štěstí a co nejvíce pozitivních zážitků,” vyzývá na webu reprezentace trenér juniorů Pavel Košárek. Tam si můžete přečíst i reportáž ze závěrečné přípravy českého týmu.

Česko budou reprezentovat:

D20: Tereza Čechová, Markéta Firešová, Barbora Chaloupská, Tereza Janošíková, Nikola Thýnová, Barbora Vyhnálková

H20: Jan Bendák, Vít Horčička, Vít Koštejn, Tomáš Křivda, Vojtěch Sýkora, Daniel Vandas

Naši nominovaní reprezentanti i s trenérem Pavlem Košárkem. (Foto: Petr Kadeřávek)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.