Je tu Mistrovství Evropy. Zaútočí Češi na medaile?

od | 3. 5. 2018 | OB ve světě, Orientační běh

Od neděle bude probíhat ve švýcarském Ticinu a okolí Mistrovství Evropy. To poslední, před dvěma lety, pořádalo Česko v Jeseníku a přineslo nám bronzovou medaili v závodě štafet mužů a řadu špičkových umístění v TOP10. Navážou čeští reprezentanti na domácí šampionát i v italské části Švýcarska?

Závodní program začíná tuto neděli 6. května, a to hned dvěma závody ve sprintu. Dopoledne je připravena kvalifikace sprintu (Bellinzona), odpoledne pak finále (Mendrisio). Po dnu volna je v úterý a ve středu krátká trať (též kvalifikace a finále), ani ve čtvrtek si reprezentanti neodpočinou, čekají je sprintové štafety. Současné bude probíhat v Tesseretu Mistrovství Švýcarska ve sprintu. Pátek je den volna (na programu je pouze VIP & Media Race) a celý šampionát zakončí štafety a klasická trať. Ta je trochu netradičně až v neděli, poslední den šampionátu.

Den  Disciplína Místo
Sobota 5. května Model event
Neděle 6. května Sprint kvalifikace (dop.) / finále (odp.) Bellinzona / Mendrisio
Pondělí 7. května Model event
Úterý 8. května Krátká trať – kvalifikace Carona
Středa 9. května Krátká trať – finále Serpiano
Čtvrtek 10. května Sprintové štafety (Swiss Sprint Championships) Tesserete
Pátek 11. května Model event, volný den
Sobota 12. května Štafety Tesserete
Neděle 13. května Klasická trať Capriasca

Úspěšní čeští reprezentanti na ME v Jeseníku. Foto: Petr Kadeřávek.

Česká reprezentace jede v silném složení, částečně ji tvoří zkušení reprezentanti, ale prostor dostali i junioři – Tereza Janošíková (již loni reprezentovala ČR na Světových hrách a MS) a Vojtěch Sýkora. Debut v reprezentaci také zažije Karolína Šiková, která poběží sprint a je náhradnicí pro krátkou trať a štafety. Česká reprezentace nasazuje do závodu na krátké trati a sprintu 6 závodníků (obě disciplíny jsou s kvalifikací), poté vyšle do bojů 1 smíšenou sprintovou štafetu (pravděpodobně v sestavě Denisa Kosová, Miloš Nykodým, Vojtěch Král a Jana Knapová), 3 závodníky můžeme nasadit na klasickou trať (ta se běží oproti roku 2016 bez kvalifikace) a vždy dvě štafety jak v mužích, tak v ženách. Naopak do Švýcarska neodcestují Jan Šedivý a Jan Petržela, kteří bohužel bojují se zraněním.

Nominace českých závodníků na ME 2018 (Švýcarsko)
Horčičková Vendula (Slovan Luhačovice), Indráková Adéla (Žabovřesky Brno), Janošíková Tereza (Severka Šumperk), Knapová Jana (Lokomotiva Pardubice), Kosová Denisa (OK 99 Hradec Králové), Mechlová Lenka (Slavia Hradec Králové), Šiková Karolína (Lokomotiva Plzeň)

Hájek Daniel (Žabovřesky Brno), Král Vojtěch (Severka Šumperk), Kubát Pavel (OK 99 Hradec Králové), Kubelka Tomáš (Lokomotiva Pardubice), Minář Marek (Magnus Orienteering), Nykodým Miloš (Žabovřesky Brno), Sýkora Vojtěch (Slovan Luhačovice)

Před dvěma lety probíhalo Mistrovství Evropy na českém území v okolí Jeseníku. Tým pod vedením Davida Aleše připravil 8 závodů v OB během 8 dnů. Souběžně probíhalo i ME v Trail-O a na programu bylo 5 disciplín. Podívejte se níže na zajímavé záběry právě z tohoto šampionátu.

https://www.facebook.com/IOFarena/videos/1851604808203240/

Švýcarští pořadatelé připravují i přímé přenosy ze všech disciplín. Budou vysílány ve švýcarské a finské televizi, pro ostatní budou k dispozici přenosy v LIVE Orienteering. Přesný plán vysílání a další informace naleznete zde.

Více informací:

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.