Jarní pohár: štafety pro TZL a PHK, nominace na CEYOC

od | 25. 3. 2018 | OB v ČR, Orientační běh, Závody

Jarní pohár o víkendu tradičně otevřel celostátní sezónu v orientačním běhu. V poslední letech se ustálil na schéma: pátek – noční OB, sobota – štafety zařazené do ČPŠ, neděle – oblastní závod s elitními kategoriemi a pro dorostence navíc nominační na CEYOC. Takový byl program i letos, navíc v Hradci Králové probíhala v sobotu odpoledne a večer celá řada jednání.

Dějství 1 – Noční OB

Na jihu Hradce Králové u nové klubovny pořádajícího oddílu se na mapě Biřička běžel NOB. V kategorii žen doběhly pouze dvě ženy. Zvítězila Gabriela Hiršová (SK Žabovřesky Brno) o dvě minuty před Martinou Hepnerovou (OK Slavia Hradec Králové). V mužích se sešla konkurence větší, kdy o  tři a půl minuty zvítězil Jan Procházka (SK Praga) před Tomášem Udržalem (OK Lokomotiva Pardubice), bronz zbyl na Štěpána Dlabaju (SKOB Zlín) se ztrátou lehce nad 6 minut.

Dějství 2 – Český pohár štafet

První štafety v novém roce a první možnost, jak ukořistit body do Českého poháru štafet nebo České ligy klubů. To jsou tradičně štafety na Jarním poháru. Ty letošní zavedly závodníky do obce Prasek.

https://www.facebook.com/Onews.cz/videos/515645825497524/

Nejdříve, v pravé poledne, vyběhli na trať muži. K zajímavým incidentům došlo hned po startu, tratě však pole dostatečně roztrhaly. V cíli byla po prvním úseku nejdříve štafeta LCE (Vojtěch Sýkora), který o více než minutu za sebou zanechal PHK (Daniel Vandas) a další štafety (LPU, ZBM, SHK). Po druhém úseku se do čela závodu dostaly Pardubice zásluhou Radka Nožky, stříbrná pozice v této fázi závodu patřila OOB TJ Turnov (Schulhof), z desáté pozice vytáhl do boje o medaile Jan Kolárik (TZL). A právě Zlín nasadil na poslední úsek Romana Zbranka, který přišel do klubu teprve v zimě. Zaběhl 5. čas na úseku a vytáhl štafetu na celkové vítězství, které před závodem asi nikdo úplně nečekal. Druhé místo patřilo týmu OK Lokomotiva Pardubice (finišoval David Procházka), nejlepším časem na úseku pak Jan Procházka zařídil bronz pro SK Pragu.

I v ženách se pořadí přelévalo. Z 1. úseku skoro o minutu první přiběhla Hanna Wiśniewska (CHC), tradičně vepředu se držela i štafeta LPM (rozbíhala Karolína Šiková), třetí přiběhla z lesa domácí Markéta Novotná. Barbora Šiková, která měla na starost 2. úsek štafety z Plzně, se dostala do vedení o 15 sekund před PHK, kde běžela Tereza Novotná, na třetí místo poskočila OK Kamenice (Petra Aschermannová). Barbora Chaloupská se však jednoznačně dostala před štafetu LPM na závěrečném úseku a doběhla OK 99 Hradci Králové na nejvyšší stupínek. Na paty jí však dýchala Tereza Čechová, která Kamenici dovedla do cíle na stříbrnou pozici. Třetí doběhla po celou dobu vyrovnaná štafeta SK Žabovřesky Brno.

Premiérové použití SIAC čipů přineslo vyšší plynulost běhu a menší fronty při ražení na kontrolách. Bohužel ale nebyli  závodníci se SIAC zaznamenáváni radiokontrolami, a tak bylo komentování závodu značně nepřehledné. Například v kategorii dorostenců se až několik minut po doběhu vítězné štafety BOR ozvalo, že vítězi jsou opravdu oni a ne druhá doběhnuvší štafeta PHK.

Farstovaní tratí H21. Uzlové kontroly mají napsané číslo.

Dějství 3 – semináře a jednání

Sobotní odpoledne a večer patřili v Hradci Králové dvěma seminářům i jednáním soutěžní komise a vedení sekce OB. Nejdříve byl na programu seminář pořadatelů celostátních závodů v roce 2018. Dozvěděli se technicko-organizační i marketingové informace z úst Petra Klimpla, Petra Hraničky a Ivana Matějů. Poté následovaly přednášky o SIAC (Jan Fiala), RACOMu a obecně, jak stavět arénu, kde umístit radiokontroly nebo kde je vhodné místo pro komentování (Michal Voráček), účastníkům byly podány informace o tom, jak se budou hodnotit závody ČSOS (Radim Hošek) a závěr patřil přednášce Jana Langra o ISOMu 2017 pro rozhodčí. Účast byla za poslední roky určitě nejvyšší, kromě těch, co to měli povinné (pořadatelé závodů), se na semináři objevila zhruba třicítka dalších (někteří si prodlužovali licenci). Vedle toho byl seminář o nové sadě radiokontrol, který vedl Michal Voráček. Výstupům z jednání sekce OB a soutěžní komise se budeme věnovat v několika dalších článcích v dalších dnech.

Momentka ze semináře. Foto: Jan Picek.

 

Dějství 4 – oblastní žebříček, CEYOC

V neděli pokračoval Jarní pohár klasickou tratí. Jednalo se o oblastní žebříček, ale byly vypsány i kategorie elitní a pro dorostence byl závod nominační na Středoevropský pohár mládeže, který se uskuteční v termínu 6. – 8. dubna v Maďarsku. Kategorii D21E vyhrála Hanna  Wiśniewska (K.O.B. Choceň), pouhých 9 sekund ztratila druhá Tereza Čechová (OK Kamenice), třetí Kamila Gregorová (SK OB Chotěboř) měla ztrátu už 2:41. Mezi muži dominoval pardubický Matěj Kamenický, 10 sekund ztratil Tomáš Křivda (K.O.B. Choceň), třetí místo patřilo Vojtěchu Sýkorovi (OOB TJ Slovan Luhačovice).

Na základě výsledků kategorií D/H21C byla sestavena předběžná nominace na CEYOC. Naši zemi by zde měli zastupovat:

D16 – Anna Karlová (JIL), Adéla Vandasová (PHK), Elin Martanová (VLI), Michaela Dittrichová (SKM), Jana Pekařová (TUR), Kateřina Blažková (SJH), náhradnice: Kateřina Koberová (LPU)

D18 – Martina Opálková (BBM), Nikola Thýnová (SHK), Kateřina Grycová (TBM), Adéla Rýdlová (TJN), Veronika Šklíbová (SRK), Anna Kochová (SJC), náhradnice: Kamila Špringlová (TBM)

H16 –  Jakub Chaloupský (PHK), Lukáš Richtr (VPM), Martin Šimša (PGP), Jan Rücker (HOR), Lukáš Vitebský (TJN), Šimon Mareček (OSN), náhradník: Matyáš Štregl (VRL)

H18 –  Josef Nagy (TJN), Tomáš Janovský (PGP), Petr Čech (SJI), Ondřej Metelka (PHK), Dan Pavlovec (BOR), Filip Adámek (ABM), náhradník: Petr Melichar (LLI).

Start mužů:

Start žen:

 

 

S přispěním Matěje Burdy

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 23. 10. 2024
a svátek má Teodor.