Jakub Holuša: atlet, který začínal u orienťáku

od | 14. 8. 2017 | Další, OB v ČR, Orientační běh

Jakub Holuša vyhrál semifinále na MS v atletice, které v uplynulém týdnu probíhalo v Londýně, a ve včerejším finále se zaskvěl pátým místem po výborném finiši. Byl to určitě jeho nejlepší úspěch v bězích mimo halu v jeho kariéře. Jakub Holuša, nebo spíš Holub, jak ho orienťáci oslovují, však má silné kořeny i u o-běhu. Představujeme jeho krátkou vizitku. A ještě jedna důležitá věc pro o-fanynky: AOP8801.  

Kuba se narodil v Opavě, nejprve začínal s fotbalem. Posléze se dostal k orientační běhu, až později se začal věnovat atletice, když studoval v Opavě na základní škole, která je specializovaná na atletiku, tedy od 5. třídy. Při tom však dělal souběžně i orientační běh. Naplno se atletice začal věnoval zhruba od 15 let.

Jak se Holuša svěřil Deníku, orienťák mu velice pomohl v jeho další kariéře. “Dostal jsem nejucelenější základy, jaké jsem mohl. A hlavně nenuceně. Dítě běží lesem, plíce se rozevřou. Nikdo na něj netlačí, aby přidalo a běželo na krev. Takový pocit moji vrstevníci na dráze nezažili.”  A orientační běžci rozhodně mohou přitakat. Pokud se opavský závodník ukáže na orienťáku, většinou to je na štafetách. “Většinou mě nadraftují do poslední štafety a zkusím si to dvakrát za rok odběhnout. S orientačním během jsem začínal, takže se k němu rád vrátím a připomenu si ho,” říká pro Hodonínský deník.

Zdravice pro o-běžce od orienťáků, kteří byli na LOH v Riu 2016. Vlevo Jakub Holuša (18. atlet na 1500 m), vpravo Bára Kodedová (26. v moderním pětiboji). Zdroj: FB Czech orienteering team.

Kromě orientačního běhu se ale sem tam objeví i na krosu. “Kros má blahodárné účinky. Co je lepšího než běhat v přírodě? Orientační běh je ale ideální průpravou pro kros. Obě odvětví jsou si dost podobná,” dodává pátý muž z letošního londýnského MS v atletice. Navíc je příslibem, že by se po ukončení kariéry mohl k orienťáku naplno vrátit. “Až budu mít za nějakých deset let víc času, budu se této disciplíně určitě věnovat jako víkendovému koníčku,” připustil Jakub Holuša v rozhovoru pro Euro v roce 2015.

Jakub Holuša (číslo 41) rozbíhá opavskou štafetu na MČR štafet ve Vracově. Foto: Petr Kadeřávek.

Jakub Holuša je označovaný jako “běžecký perfekcionalista”. Říká, že během žije neustále. “Během žiju. Pořád se mi něco o běhání honí hlavou. Dá se říct, že s myšlenkami na běh vstávám i usínám. Dumám o tom, co by bylo vhodné líp dělat, nebo čemu se naopak vyhnout. Atletika je individuální sport, a i když mám výborného trenéra, stále přemýšlím o závodech i o tréninku,” říká závodník na 15oo m, který se nechal slyšet, že v příští sezóně by se mohl věnovat i distanci na 5000 m.

“Sorry, ty kontroly mně tam nějak překážely,” jako by říkal Jakub Holuša při předávce do dalšího úseku opavské štafety. Foto: Petr Kadeřávek.

Není to jediný český profesionální sportovec, který se tu a tam věnuje orientačnímu běhu. Lyžař Lukáš Bauer je tradičním účastníkem závodů Bohemia orienteering (letos nevyjímaje) a i dalších závodů, které se konají v okolí jeho bydliště na Božím Daru. Před více než deseti lety i náš sport doporučoval tehdy lyžařské kometě v rozhovoru pro Blesk: “Pokud bych mohl něco doporučit Katce Neumannové, pak aby zařadila orientační běh do přípravy.” Šéftrenér českého biatlonového týmu Ondřej Rybář u orientačního běhu začínal, až posléze přesedlal k biatlonu. Běhal ve štafetě např. s Lukášem Přindou nebo Michalem Horáčkem. Letos závodil na ŽB-Čechy v Druzcovském lese.

Facebook Lukáše Bauera. Ukáže se na MS 2021 v OB?

Zatím poslední oficiální start Holuši na závodech v OB byl při MČR družstvech ve Vracově. Na 1. úseku ale byl diskvalifikovaný (některé zdroje uvádí, že se při závodě zranil). Doufejme, že ho uvidíme na některém z našich závodů zase co nejdříve.

Foto na titulní stránce: Idnes.cz

1 komentář

  1. Avatar

    Ahoj , já jenom na doplnění.Kubu Holušu trenuje Jiří Sequent roč.1946 s kterým jsem “atletil” v sedmdesátých letech v brněnském vysokoškolském oddíle VŠTJ Technika Brno a hlavně v devadesátých letech kdy v Brně studoval Ruda Ropek a za Techniku si pár atletických závodů zaběhl mu atleticky trenérsky radil stejný trenér Jiří Sequent

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.