Jak se zabavit orienťákem i po sezóně?

od | 9. 11. 2023 | Metodika, OB v ČR, Orientační běh

Teplota pod 10°C, brzo tma, konec oficiální orienťácké sezóny. Zima sice klepe na dveře, ale s ní rozhodně řada zajímavých orienťáckých aktivit nekončí. Máme pět tipů, které v nadcházejícím období doporučujeme. Jak se zabavit orienťákem i po sezóně?

O-víkend

Již za 14 dní se v Brně uskuteční doslova orienťácký víkend. Od pátku 24. listopadu do neděle 26. listopadu zde proběhne již tradiční metodický seminář trenérů a rozhodčích (do kapacity 100 účastníků zbývá poslední desítka), v sobotu se pak vyhlásí nejlepší orienťáci uplynulé sezóny (na Fakultě strojního inženýrství VUT Brno), ve stejný večer je možné si zatančit na plese O-Gala (v Kulturním domě Rubín). V neposlední řadě pořadatelé lákají si zaběhnout závod zařazený do Brněnské zimní ligy. To vše pod taktovkou SK Brno Žabovřesky.

Loňské vyhlášení ankety o Nejlepšího o-běžce vyhrála Tereza Janošíková. Obhájí titul i letos? Foto: Petr Kadeřávek.

Závody

V listopadu a pak zejména v prosinci se rozbíhají Zimní ligy v různých regionech. Kromě nich je na pořadu například Dušičkový závod v Chrasti (11. listopadu), štafetový závod Hulk cup v Praze (16. listopadu) nebo neoficiální MS ve SMIKu v Mukařově (17. listopadu). Jaké jsou připravovány zimní ligy?

Metodické středy

Pokud vám stačí se jen posadit, poslouchat a případně se dívat, tak vězte, že nová sezóna metodických střed je v plném proudu. Jednou za 14 dní ve středu ve 20:00 si můžete pustit Youtube ČSOS, kde budou živě přednášet zajímaví hosté různých profesí. Vy jim navíc můžete pokládat i dotazy. Ve středu 8. listopadu tak jste mohli se dozvědět řadu zajímavostí o silové přípravě pro orientační běžce od Jakuba Šroma, již v září byla zařazena přednáška a doporučení o novém systému Livelox od Honzy Fialy, který v českém prostředí je zaváděn pro analýzu postupů. Kompletní přehled a záznam všech dosavadních Metodických střed (přes 40 vysílání) najdete zde.

Areály pevných kontrol

Areály pevných kontrol jsou sice vybudovány zejména pro účely zviditelnění orienťáku v různých lokalitách nebo pro ty, co zatím potřebné zkušenosti s mapou a buzolou nemají, přesto řada z nich nabízí vynikající orienťácký zážitek, který si můžete vychutnat zejména v mimozávodním období. Návštěvu areálu pevných kontrol můžete spojit s cestováním a poznáváním. Kompletní seznam najdete na stránkách ZačítOrienťák.cz. Před cestou si nezapomeňte vytisknout mapu a přečíst si případná omezení.

Online příprava na sezónu

Suchou přípravu lze také imitovat skvěle pomocí Online přípravy, která je součástí Metodického portálu ČSOS. Je pro všechny registrované členy ČSOS zdarma. Najdete v nich 14 okruhů (například piktogramy, angličtina, výškopis či dohledávka), které si můžete navolit libovolně. Stejně tak si lze vybrat ze tří úrovní obtížnosti (začátečník, pokročilý, expert) a také zvolit časový limit na zodpovězení úlohy. Pozor! Online příprava je návyková. Pokud se do ní zapojíte, budete si postupně přidávat další a další úlohy a večer je pryč.

A co děláte mimo sezónu vy? Můžete nám napsat do komentářů.

1 komentář

  1. Avatar

    Zkouška sirén – seriál veřejných večerních závodů – každou první středu v měsíci celou zimu vždy někde na ostravsku.

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.