Jak se připravit na MČR klasika podle Jiřího Hlaváče

od | 8. 9. 2018 | Orientační běh, Předstartovní horečka

Týden zbývá do MČR na klasické trati. Jiří Hlaváč, mj. trenér dorostu v TBM a konzultanta Miloše Nykodýma a Adélky Indrákové (více o něm zde) sepsal pro O-News.cz řadu tipů a triků směrem k MČR. Je to autor více než povolaný, přesně před 35 lety vyhrál klasiku na M-ČSSR 1983 v Baldovci na Drahanské vrchovině v hlavní mužské kategorii a závod pořádal stejný oddíl jako nadcházející MČR (nejen o tomto vítězství najdete více i na stránkách MČR).

Kladky vypadají jako poměrně kopcovatý terén s velkým množstvím různě rozházených hlubokých i menších údolí a strmých hřbetů. Nevíme, jaký přesně bude podklad a jak to tam vypadá porostově, ale z dostupných informací na fotogalerii se zdá, že to většinou bude krásný vzrostlý les bez podrostu. Podklad předpokládám velkou roli hrát nebude, rozhodně ne ve většině lesa. Ale kdo ví – lesy jsou dnes mnohem zarostlejší, než bývaly dříve a neprostupné hustníky (případně s ostružinami) dokážou překvapit – a moc často se nefotí. Koncovky v tomto terénu taky nečekám moc obtížné a většinu kontrol bude možno dohledat ve skoro plné rychlosti. Kromě jam a rýh předpokládám nebude kam kontroly schovat. Na první pohled to vypadá, jakoby síla v kopcích a dobrá tempová vytrvalost v tomto terénu byly rozhodující. A tudíž kdo tyhle dvě kvality systematicky netrénuje už několik let (a síla v kopcích k tomu určitě patří), nemá šanci. Nicméně jako obvykle to nejspíš bude o kapánek komplikovanější – a proto tento článek.

Fotka z prostoru závodů. Foto: Jiří Otrusina.

Výše popsaný charakter terénu nutí stavitele postavit obtížnost závodu na převýšení a obtížné volbě dlouhých postupů, v nichž nebude na první pohled jasné, kudy to bude nejrychlejší. V hlavní mužské kategorii navíc očekávám, že kromě Miloše Nykodýma a pár nejlepších eliťáků bude potřeba ve finále A pečlivě zvažovat, kolik kopců tělo ještě vydrží v závodním tempu. A pro jistotu vyhodnocovat i delší obíhačky, aby se předešlo „vytuhnutí“ v závěru. Tudíž očekávám, že přinejmenším několik klíčových postupů bude extrémně náročných na správný výběr postupu, neb se určitě ani těm nejlepším nevyplatí běhat přímo. A reliéf terénu bude tak složitý a nepravidelný, že ideální postup bude potřeba pořádně zvážit (téměř propočítat), neb rozdíly mezi variantami budou v řádu minut. Kopce jsou tam poměrně strmé a je tam hodně traverzových cest, které bude třeba využívat. Pokud správně vyberete postupy, tak bude rozhodovat fyzička a pořádná síla do kopců. Komu to do kopců nepoběží „samo“ (aspoň zpočátku), na pořádný výsledek nebude mít nárok. Ale stačit to nemusí.

Velkou roli totiž bude hrát i hlava-mapa, neb správná realizace vybraných postupů bude rovněž kritická. Všichni víme, jak lze i na jednoduchém postupu špatně odbočit na jinou cestu (či silnici) a jedno takové chybné odbočení může přinést i několik minut ztráty. Terén na chybu z nepozornosti nahrává, neb velké množství cest a vodicích linií může svádět k poklesu koncentrace nebo k podcenění navigace na „jasném“ postupu.
Takže očekávám, že výsledky na MČR nám pěkně ukážou, kdo se správně a včas zamyslel a podle toho kopce v zimě i během jara a léta potrénoval. A smekám všem, kdo to dokázali praktikovat i v létě, neb v takovém parnu, jaké bylo letos, to muselo dát pěkně zabrat.

Výstřižek z novin – Baldovec, 1983: vítězové Jirka + Jana

Těm, kdo tolik kopců potrénovat nestihl nebo jsou mladší, radím, aby se kopců nebáli a využili posledních pár dnů zejména k nácviku volby obtížných postupů v podobném kopcovatém terénu. Nicméně suchý nácvik radím i těm, kdo trénovali – a těm možná ještě víc, neb abyste prodali vše, co máte doteď natrénováno, bylo by škoda se tomu pořádně nezavěnovat. Naštěstí to lze krásně dělat doma nasucho – například metodou popsanou níže – a u toho nechat tělo, aby mu pěkně vygradovala forma.

Abych suchou mapovou přípravu voleb postupů usnadnil těm, kdo třeba nevědí jak na to, dávám k dispozici 2 příklady takového nácviku z obdobného terénu (obě mapy jsou velikosti A3).

Sami si takových (či ještě obtížnějších) voleb na starších mapách určitě dokážete připravit desítky. Vhodné terény s podobnou strukturou kopců, údolí a cest jsou napříkla mapy ze ŽA v Turnově 2015,  ŽA v Trutnově 2016 a další podobné terény.

Cílem je vyřešit každou volbu nejdříve letmým pohledem (zpočátku 10 sekund, po týdnu max 5 sekund), pak delším pohledem (zpočátku 30 sekund, po týdnu max 15 sekund) a pak ji detailně prostudovat a probrat s někým mapově zkušeným (s trenérem). A výsledek porovnat s prvními dvěma pokusy. Ten kratší nemusí mít vždy perfektní výsledek, ale ten delší by měl. Ukáže vám to, že je potřeba se každému složitějšímu postupu zavěnovat odpovídající čas (a nacvičíte si, kolik to pro který je). A taky uvidíte, že po jednom týdnu nácviku se vám časy zkrátí na polovinu i víc a pravděpodobnost správné volby se při tom zlepší.

Tréninková skupina Jiřího Hlaváče u Protivanova se sběrem plastů v lese. Foto: archiv JH.

Přeji všem krásný zážitek a těm, kdo postoupí do finále A, přeji aby do závodu šli s klidem na první kontroly a soustředili se na správnou volbu VŠECH postupů. Pak od druhé či třetí kontroly jít NAPLNO, fyzicky bez kompromisů. A závěr ještě ZRYCHLIT. Určitě máte každý aspoň něco natrénováno (a mladé tělo vydrží o hodně víc, než si myslíte).  Těm, kteří kopce tolik potrénovat nestihli, přeju, aby našli správné obíhačky a aby se s tím moc netrápili – orienťák je krásný sport a les vás pokaždé odmění za jeho návštěvu. A to i když člověk zrovna nemůže…

Správný směr všem účastníkům MČR přeje
Jiří Hlaváč (Lahvin)
TBM 6116, člen Rady pro inovace ČSOS

 

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 23. 10. 2024
a svátek má Teodor.