HROB v Krakonošově revíru

od | 11. 10. 2018 | OB v ČR, Orientační běh

Listí nám obléká barevný háv, konec sezóny se blíží a spolu s ním i první listopadový víkend, který již tradičně patří MČR v horském orientačním běhu, které je známé pod zažitou příznačnou zkratkou HROB. Letošní ročník zdá se opravdu dostojí svého jména, protože pořadatelé závodníky zvou do našich nejvyšších hor, do revíru, kde je Krakonošovo.

Tradičně se jedná o dvouetapový horský orientační běh dvojic s pevným pořadím kontrol. Na závodníky v deseti kategoriích čeká ryzí horský terén v nadmořské výšce 500 až 1200 m a překonávat budou i několik členitých horských hřebenů. Závody se konají i v prostoru III., II. a zčásti dokonce i I. zóny Krkonošského národního parku. V I. zóně je ale povolen pohyb pouze po značených letních turistických trasách. Na mapách budou vyznačeny místa se zákazem vstupu (například oblasti I. zóny a obory).

Centrum pořadatelé situovali do Hotelu EDEN v Herlíkovicích, kde také zajišťují pro závodníky ubytování ze soboty na neděli.

První termín přihlášek končí již toto pondělí 15.10.2018 a počet účastníků je limitován na 700 (350 dvojic). Tak neváhejte.

No a na co se závodníci mohou těšit? Na to se pořadatelů zeptal sám Krakonoš a my vám s jeho laskavým svolením celý rozhovor poskytujeme.

A to mi pověz, co vás napadlo, běhat mi po revíru?

To jsme se jednou takhle vrátili z delšího proběhnutí z tvého revíru a kde jinde než u několikátého zlatavého moku nám najednou přišlo hrozně sobecké neukázat taky jednou tvůj revír i ostatním běžcům. Snad to nebylo od nás příliš troufalé, ale však jsme tě přece nejdřív na kolenou žádali o nejuctivější dovolení.

Sojka mi říkala, že se běžci budou škrábat od Labe až do míst, kam ani hajnej nechodí. Co je na tom pravdy?

Nejedno škrábání čeká běžce to je pravda. Dokonce by se dalo říct, že kdo je ve škrábání nejlepší, ten možná vyhraje. Zkrátka nestát, nelelkovat, škrábat.

Ptala se mě Anče s Kubou, že by běželi ty mixy? Je to pro děvečky opravdu vhodné?

Děvečky mohou přestat dojit kozí mléko pánům ke snídani a nemusí se bát vyrazit s hochy do mixů. Všem tratím věnujeme maximální péči a děvečky (a možná i hochy)  jistě potěší ryze dámská občerstvovačka.

Znám svůj revír do posledního zaječího bobku. Čím bys mě, pacholku, nalákal, abych odložil fajfku a taky si zazávodil?

Poznáš svůj revír zespoda, zcela detailně a zblízka. Dostaneš se taky jednou mezi lidi a když tak koukám na ten tvůj pupek, tak od toho ti naše dva běhy určitě pomůžou. Zavedeme tě i na místa, kde bys ani zaječí bobek nepohledal. Je to závod dvojic tak vem sebou sojku práskačku. A když do toho trochu šlápnete, tak se můžete těšit na ceny, které mají říz.

To vypadá na pěkný závod. Už se vám přihlásil ten lenoch Trautenberg nebo ho mám holí trošku pošťouchnout?

Prošťouchni nejen Trautenberga a tu jeho holotu, ale dej to vědět panu císaři, ať to rozhlásí po celém jeho panství. Bude to prostě Krkonošská pohádka.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.