Fantastičtí Češi na ME v MTBO

od | 3. 7. 2018 | MTBO, Reportáže, Závody

4 tituly z 5 možných. Výtečná forma o-bikerů přišla v pravý čas – na ME v MTBO, které se uskutečnilo v uplynulých dnech v Maďarsku. “Jsem hrdý, že můžu vést skvělou reprezentaci v MTBO,” říká šéftrenér Jiří Vraný. Pojďme se ohlédnout za celým šampionátem. 

Od letošního roku se v hlavních kategoriích jedou pouze tři disciplíny, které si může pořadatel zvolit dle libosti. Letos maďarští pořadatelé vybrali long, middle a smíšené tříčlenné štafety. Kromě ME dospělých bylo na programu i ME juniorů a veteráni měli svůj světový šampionát. Závody začaly již ve středu 27.6. (hromadným startem veteránů), dospělí závodníci se na svůj první závod vydali až v pátek. Naopak v neděli šampionát končil štafetami pro všechny kategorie. A to vše v maďarské obci Nagykovácsi, která leží pár kilometrů na západ od Budapešti.

Prvním medailovým závodem byl čtvrteční sprint v rámci ME juniorů. Plzeňský Jan Hašek sice ztratil na vítězného Dána Thomase Steinthala skoro dvě minuty, ale stačilo mu to na druhé místo, a tedy zisk stříbrné medaile. Dalších 18 sekund ztratil Danil Buzovkin z Ruska.  Jedenáctou příčku bral Matyáš Ludvík, 18. byl Richard Wohanka. Také v juniorkách, kde vyhrála Ruska Marina Oparina, jsme měli zastoupení na velké bedně. Vilma Králová zajela skvěle a brala tak 5. místo se ztrátou 85 sekund.  Veronika Grycová byla 19., o 4 příčky za ní pak Rozálie Kuchařová.

Jan Hašek do šampionátu vstoupil stříbrně. Foto: Martin Horák.

V pátek do závodů Mistrovství Evropy MTBO  naskočili i závodníci elitních kategorií. Kvůli dešti a blátu byl závod extra dlouhý a těžký. “Do kopce se v zásadě nedalo jet. Na 3. kontrolu jsem zvolil špatnou volbu a byl jsem téměř dojet Ruslanem Gritsanem, který startoval 3 minuty za mnou, “ svěřil se Vojtěch Ludvík.  Ne úplně podařený úvod však Vojtu nezlomil. “ME se nevzdává, pokračoval jsem tedy dál a snažil se, co to šlo. Vzpomněl jsem si na Petra Lukavce, který zajel svůj životní výsledek právě za podobných podmínek, a odškrtával jsem si jednu kontrolu za druhou,” vysvětlil taktiku Needy. Nechyboval a v cíli po dojezdu všech závodníků nemohl uvěřit svým očím. Je mistr Evropy na klasické trati! Aby toho nebylo málo – druhý titul přidala Martina Tichovská. Na trati dlouhé 30,2 km nadělila druhé Rusce Shipilové Vinogradové skoro 8 minut! Do TOP10 se navíc vešli i čtvrtý Jiří Hradil, šestá Veronika Kubínová a 8. Honza Svoboda. Bohužel pro Makčuse Mistrovství Evropy skončilo. “V totální bahenní lázni a jednom, díky podmínkám, z nejtěžších závodů jsem se vyskládal hned v prvním sjezdu, kde jsem držel plnej, dokud jsem ve čtyřicítce nedostal nakonec neukočírovatelnej smyk předního kola, popsal později na svém facebookovém profilu. I přes to dojel, ale poté se musel odebrat do maďarské nemocnice na šití kvůli 2 centimetrové hluboké díře v koleni. Mezi juniory vybojoval tentokrát stříbrnou medaili Matyáš Ludvík, 5. byla opět Vilma Králová. Pro Matyáše Ludvíka bylo druhé místo na longu životním úspěchem, byla to  jeho první individuální medaile z mezinárodních závodů. Taky to byl rodinný megaúspěch když jeho brácha vyhrál elitu. Z veteránského MS si veze zlato Pavel Bureš za vítězství v M40.

Celý od bahna, ale šťastný mistr Evropy Vojtěch Ludvík. Foto: archiv Vojtěcha Ludvíka.

Hned další den a druhý závod dospělých na ME MTBO nám přinesl další zlatou radost: Kryštof Bogar po suverénním výkonu zvítězil v závodě na krátké trati, když trať o délce 21,1 km (300 m převýšení) zvládl zajet jako jediný závodník ze startovního pole pod hodinu. Česká výprava výrazně promluvila i do dalšího pořadí, když hned tři další Češi se vešli do první desítky (4. Ludvík, 7. Laciga, 10. Hradil). V ženském závodě českým reprezentantkám medaile jen těsně utekla. Veronika Kubínová zajíždí výborně a je jen o jedinou sekundu čtvrtá. Hned za ní dojíždí včerejší vítězka Martina Tichovská, které určitě bude mrzet série zaváhání na začátku trati. Junioři (J. Hašek, V. Králová) tentokrát obsazují dvě šestá místa. Velmi úspěšná byla i výprava veteránů, mistrem světa na krátké trati v kategorii M40 je Martin Štěňha. I na dalších místech to vypadalo jako na Českém poháru – 2. Petr Jašek, 3. Michal Hons

Kryštof Bogar finišuje na průběžném i konečném první místě. Foto: CZECH MTBO team.

Celý šampionát byl zakončen závodem smíšených štafet. A závod to byl neskutečně dramatický. Na prvním úseku přijela Martina Tichovská sekundu za Ruskou Olgou Vinogradovou, na druhém úseku Vojtěch Ludvík o pár sekund dostal českou štafetu do vedení, ale na třetím úseku jela česká a ruská štafeta zase spolu. Kryštof Bogar nenechal nic náhodě, zkušeně poodjel už na předsběrce a i s defektem zadního kola projel cílem 30 metrů před Antonem. Česká štafeta tak dojela pro další, již čtvrté, evropské zlato. V neredukovaném pořadí navíc dojela na třetím místě naše druhá štafeta ve složení Veronika Kubínová – Radek Laciga – Jiří Hradil. Druhé štafetové zlato vezou juniorky v sestavě Veronika Grycová – Rozálie Kuchařová – Vilma Králová, junioři (Richard Wohanka, Matyáš Ludvík, Jan Hašek) dojeli ve svém závodě třetí. A mohli skončit i lépe.  Juniory na štafetách dost poškodila chyba pořadatelů, když měli v lese na krabičce chybný kód a nezkušený Richard Wohanka tam kvůli tomu nechal asi 6 minut.

Více informací:

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.