Dvě vítězství pro Kosovou – bude vládnout sezóně 2024?

od | 16. 4. 2024 | Analýzy, OB v ČR, Orientační běh, Reportáže, Závody

MČR v nočním OB a Český pohár na krátké trati odstartovali republikovou orienťáckou sezónu. V bujných ostravských terénech v noci kralovali Denisa Kosová a Miloš Nykodým. Kdo vybojoval medaile a kde se rozhodovalo na mužské trati?

MČR NOB: Zkušení vítězí

8,6 km, 310 m převýšení a 23 kontrol čekalo na ženy v rámci nočního šampionátu. V 70minutovém závodě nakonec o vítězství rozhodly dvě minutky. Právě o ty byla nejrychlejší Denisa Kosová a na její reprezentační kolegyni Janu Peterovou zbylo se ztrátou 2:07 stříbro. Bronz přidala loňská vítězka Barbora Chaloupská, která na stříbro ztratila 21 vteřin. Mezi muži na 12kilometrové trati kraloval Miloš Nykodým, který si vydobyl náskok přes čtyři minuty na stříbrného Jonáše Hubáčka. Minisouboj o bronz svedli Tomas Lima a Tomáš Janovský, kteří oba sice ztratili přes devět minut, ale nakonec mezi nimi rozhodlo po 90 minutách běhu jen 22 vteřin, a to ve prospěch portugalského reprezentanta v barvách OK Kamenice

Kde se rozhodovalo na mužské trati?

(porování TOP 6 mužů, mezičasy u analýzy jsou pouze orientační)

Hned úvodní kontrola výrazně potrápila Hubáčka a Limu, ostravský terén ukázal své nástrahy.

Variantní postup na 4. kontrolu zvládl nejlépe Miloš Nykodým.

Od 4. do 22. následovalo rozdělení startovního pole do dvou křídel motýlka. Na severním křídle nejvíce zaváhal Tomáš Janovský, který nezvolil správný postup na 11. kontrolu a dvakrát zaváhal, když volil hustníkové postupy na 7. a 10. kontrolu

14. kontrola ve znamení dominance dvou medailistů.

Obíhačka s těžším náběhem do dohledávky Coufalovi štěstí nepřinesla. Na paralelní průsek se chytil Janovský, ale z chyby ještě vyšel relativně dobře.

Jedno ze zaváhání Miloše Nykodýma – přímý postup terénem se na 19. kontrolu nevyplatil.

Následovala společná část až do cíle. Téměř rovnocenné volby doplnil přetočením směru ke kontrole Coufal.

Další z chyb Nykodýma přišla v prostově plytké pasáži a znamenala více než minutovou ztrátu, Lima si nepohlídal odběh na 26. kontrolu a ztratil ještě více.

Závěr trati skvělý v podání Coufala.

ČP: Premiérové vítězství jde do Luhačovic

Nedělní závod Kitl Českého poháru na krátké trati zavítal do stejného terénu jako předchozí NOB. V ženách stylem start-cíl ovládla závod Denisa Kosová, která ukázala zkraje sezóny výbornou formu, byť na startu chyběla Tereza Janošíková, která by jí nejspíše nedala nic zadarmo. Lehce přes dvě minuty ztratila na 2. místě Tereza Čechová. Třetí místo se ztrátou 3:18 patří Barboře Matějkové. Mezi muži nebylo o vítězi do posledních kontrol jasno. Nejrychlejší pětice se seřadila v 66 vteřinách. Premiérové vítězství v ČP si nakonec připsal Jonáš Hubáček, který o 25 vteřin porazil druhého Miloše Nykodýma a o 37 vteřin 3. Tomase Limu.

Co stálo za vítězstvím Jonáše Hubáčka a proč právě 25. kontrola rozhodovala? Nejen o tom ve středečním O-News.cz podcastu.

2 Komentáře

  1. Avatar

    Ne vydobil. ale vydobyl …

    Odpovědět
    • Matěj Burda

      Díky

      Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.