Doping v LOBu: Ruska Polina Frolova měla pozitivní test

od | 1. 6. 2017 | LOB, OB ve světě

Ruský dopingový skandál, který zachvátil řadu sportů, se bohužel dostal i do prostředí orientačních sportů. Mezinárodní federace OB dnes přinesla, že ruská závodnice Polina Frolova měla pozitivní test na zakázanou látku Meldonium. Od IOF dostala distanc na 4 roky závodění a současně ji vyřadila z výsledků. 

Jednatřicetiletá Polina Frolova vybojovala dvě zlaté medaile na letošním Mistrovství Evropy v LOBu a dále pak jednu zlatou, tři stříbrné a jednu bronzová z Mistrovství světa na domácí půdě. Všechny tyto medaile ji budou odebrány. Závodnice byla 8. února vybraná pro dopingovou kontrolu. Bylo to po závodech ve sprintových štafetách na ME ve Finsku. Vzorek moči po analýze prokázal, že obsahuje zakázanou látku Meldonium. To představuje porušení antidopingových pravidel v souladu s článkem 2.1 IOF Anti-Doping Rules.

Na letošním světovém šampionátu v LOBu při vyhlášení závodu ve sprintu. Frolova vybojovala stříbro. Foto: archiv redakce.

IOF obvinila Frolovou z trestného činu proti antidopingovým pravidlům IOF a slyšení se konalo v květnu v Helsinkách ve Finsku. IOF Doping Hearing Panel nyní rozhodl v tomto případu. V souladu s antidopingovými pravidly IOF bude Polině Frolové uložen zákaz závodní činnosti na čtyřleté období. Kromě toho budou diskvalifikovány následující výsledky včetně propadnutí medailí, titulů, bodů a cen:

Umístění, které budou ruské závodnici anulovány. Zdroj: IOF

Zda-li se závodníci za ní posunou v pořadí nahoru, rozhodne Council IOF na svém zasedání během MS v Estonsku ve dnech 3.-6. července 2017. Česká reprezentace by tak mohla dodatečně vybojovat stříbrné medaile ze závodu štafet.

IOF, sportovec, RUSADA a WADA mají právo podat odvolání proti rozhodnutí. Předseda IOF Leho Haldna neskrýval rozčarování: “Je to pro IOF těžký den, protože toto rozhodnutí je prvním porušením pravidel Světového antidopingového kodexu v orientačních sportech. Na druhé straně ale dodal, že “se ukazuje také závazek IOF chránit čisté sportovce v našem sportu. Ukazuje se, že náš závazek k testování a nalezení těch, kteří se snaží pomáhat dopingem, je účinný.”

 

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.