Co přinese workshop Příprava mapových podkladů?

od | 23. 1. 2018 | Mapařina, Metodika

Po třech letech se Mapová rada rozhodla zopakovat workshop Příprava mapových podkladů, který je zaměřený na praktické získávání dovedností pro zpracování podkladových dat v software. Letos je workshop situován do malebného prostředí Velkých Karlovic v termínu 9.-11. 2. 2018. Nabízí tak kromě řady získaných dovedností možnost tréninku na běžkách. Program byl oproti minulému ročníku v Kunčicích aktualizován a rozšířen, co tedy přinese?

Páteční večer je zaměřen především na dnes nezbytnou teorii týkající se souřadnicových systémů, založení nových projektů pro mapování a práci s georeferencovanými mapovými podklady. Na toto téma plynule navazuje sobotní ráno, které se bude týkat získávání georeferencovaných dat ze síťových služeb. Dopolední blok zakončí Tomáš Leštínský s přednáškou a praktickou ukázkou leteckého snímkování pomocí dronu Phantom 3D Advanced.

Po obědě následuje volno pro trénink. V odpoledním programu budou prezentovány výsledky leteckého snímkování z dronu a bude diskutována problematika vyhodnocování ortofota. Večerní blok je plně věnován zpracování dat vzniklých z leteckého laserového skenování.

Nedělní dopoledne je z převážné části zaměřeno na konverzi mapy z ISOM 2000 do ISOM 2017, kdy bude jednak představen manuál shrnující možnosti konverze, jednak si účastníci tuto problematiku sami prakticky vyzkouší. Tuto problematiku bude řešit nejeden oddíl, který se rozhodne zaktualizovat své mapy do nové specifikace. Následovat bude prezentace principů technické kontroly map, která je nově zavedena pro hlavní závody IOF a dá se očekávat její rozšíření i na ostatní závody IOF. Závěr bude patřit samotným účastníkům, kteří se pokusí zúročit získané zkušenosti samostatnou prací.

Během workshopu si účastníci osvojí práci v řadě software, k dispozici pro ně bude taktéž časově omezená licence OCAD 12 od českého zastoupení firmy OCAD. Přihlásit se na workshop je možné přes IS ORIS do 25. ledna.

Pro O-News.cz
Luděk Krtička

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.