Co nás čeká v roce 2019: Mezinárodní závody

od | 3. 1. 2019 | OB ve světě, Orientační běh

Druhým dílem pokračuje náš miniseriál o závodech v roce 2019. Tentokrát zabrousíme do světa a podíváme se na mezinárodní vrcholné závody. Kam pojedou naši nejlepší dorostenci, junioři, dospělí či veteráni? Čtěte dál.

CEYOC (CZE)

V termínu 5. – 7. dubna sezónu již tradičně otevře Středoevropský pohár mládeže, které se vrací do Česka. Centrum bude v Háji ve Slezsku, což je zhruba 15 km západně od Ostravy. Prvním závodem bude páteční sprint v Dolní oblasti Vítkovic v Ostravě v revitalizovaném areálu bývalé železárny. Víkendové závody budou spojené s ŽB-Morava. V sobotu je na programu klasická trať v Ostré hůrce, nedělní program zakončí štafety ve Smolkově. CEYOC je určen pro dorostence v kategoriích M/W16 + M/W18 a každý národní tým může vypravit až 6 závodníků. Více informací o akcí najdete v Bulletinu 1, později se objeví informace i na stránkách www.ceyoc.eu.

Letošní CEYOC nabízí zajímavé kulisy.

Mistrovství Evropy dorostu (BLR)

Týden po MČR na krátké trati budou nejlepší dorostenci mít už úplně jinou práci. V Bělorusko je v termínu 27. – 30. 6. čeká jejich vrchol sezóny. V Grodnu, historickém městě v západním Bělorusku, velmi blízko hranic s Polskem a nedaleko hranic s Litvou, bude uspořádáno Mistrovství Evropy dorostu s následujícím programem:

  • pátek 28. června – klasická trať odehrávající se v terénu, který nikdy nebyl zmapován, nacházejí se zde pozůstatky obranných struktur po 2. světové válce. To vše ve smíšeném lese s různými druhy průběžnosti.
  • sobota 29. června – také prostor štafet nebyl nikdy dříve mapován. Terén je ledovcového původu a najdeme v něm řadu vrstevnicových tvarů.
  • neděle 30. června – závěrečný sprint zavede závodníky do historického města s řadou malých uliček.

Mistrovství světa veteránů (LAT)

Do Lotyšska se po roce vrací Mistrovství světa, tentokrát to veteránské. Závodníci starší 35 let si dají dostaveníčko v Rize a okolí v termínu 6. – 12. července. Právě v hlavním městě Lotyška proběhnout dva sprinty (kvalifikace a finále), kvalifikace lesních disciplín a finále middlu proběhne západně od Rigy v borovicových lesích nazývaných Bumbukalns. Závodníky čeká převážně plochý terén s mnoha dunami (některé mají až 20 metrů). Místní lesy tak kombinují dobrou průběžnost s technicky náročnou navigací ve změti vrstevnicových detailů. Na finále klasiky pak závodníci zavítají k pobřeží Baltského moře severovýchodně od Rigy. Tento terén je součástí rozsáhlého regionu borovicově zalesněných dun, tratě by ale měly vést i přes písečné pláže. Stránky závodu jsou zde.

Ukázka map na finále klasické trati na WMOC 2019.

Mistrovství světa juniorů (DEN)

V podstatě ve stejném termínu jako Mistrovství světa veteránů bude probíhat Mistrovství světa juniorů, tentokrát v Dánsku. Pořadatelé zvolili jako hostitelské město Aarhus, které je možná některým čtenářům povědomé. Právě zde totiž v roce 2006 vybojovala Dana Brožková svoji první medaili z MS. Navážou čeští závodníci právě na Danu? Z týmu, který vybojoval několik cenných kovů v Maďarsku na JMS 2018, zůstávají např. Tereza Janošíková, Tomáš Křivda nebo Barbora Chaloupská. Závodníky čeká, tak jako obvykle, náročný program skládající se z 5 závodů v 6 dnech:

  • neděle 7. července – sprint
  • pondělí 8. července – klasická trať
  • středa 10. července – krátká trať Q
  • čtvrtek 11. července – krátká trať F
  • pátek 12. července – štafety

Pro lesní disciplíny bude využit terén v nadmořské výšce 40 – 120 m n. m., který je převážně kopcovitý s řadou vrstevnicových detailů. Naopak sprint proběhne v otevřeném terénu s rozptýlenou vegetací a městské zástavbě. Více informací o JMS najdete na této webové stránce.

Mistrovství světa (NOR)

První čistě lesní mistrovství světa od roku 2001 bude mít premiéru v kolébce orientačního běhu – v Norsku. Organizátoři mohutně vyhlašují, že připravují nejlepší šampionát na světě. Ten se bude konat v regionu Østfold, jihovýchodní části Norska v blízkosti švédských hranic. Závodní program začíná v úterý 13. srpna kvalifikací na krátké trati, o den později bude finále klasické trati. Čtvrtek bude patřit odpočinku, v pátek 16. srpna bude MS pokračovat finálovým závodem na krátké trati a celý šampionát zakončí sobotní štafety. Nejlepší světové závodníky čekají spíše rovinatější nebo mírně zvlněné terény s dobrou průběžností a smíšenou vegetací.

Naváže Jana Knapová na svůj skvělý výsledek z Lotyšska, kde doběhla pátá na middlu? Foto: Dmitri Potchepko

Světový pohár

Světový pohár bude mít letos 4 kola. Kromě Mistrovství světa, které je standardně započítáváno do celkového hodnocení SP, budou na pořadu 3 další kola:

  • 8. – 11. června Finsko (krátká trať, handicapový start, sprintové štafety)
  • 27 . – 29. září Švýcarsko (krátká trať, knockout sprint, sprint)
  • 26. – 29. října Čína (krátká trať, sprintové štafety, sprint)

Zajímavostí je, že se běží v rámci SP pouze 1 klasická trať, a to jako finále Mistrovství světa v Norsku. To vyvolalo velkou nevoli u některých závodníků, přečtěte si např. reakci českého reprezentanta Miloše Nykodýma.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.