Český OB na Wikipedii – celosvětový unikát

od | 27. 8. 2018 | Další, Orientační běh

Wikipedie, tedy mnohojazyčná webová encyklopedie s otevřeným obsahem, na jejíž tvorbě se podílejí dobrovolní přispěvatelé z celého světa,  funguje již přes 17 let. Nás může velmi těšit, že i orientační běh má zde své zastoupení a česká mutace je jedna z nejlepších v porovnání s jinými státy.

Autoři Wikipedie, Jimmy Wales a Larry Sanger, spustili svůj projekt 15. ledna 2001. Pravděpodobně nejstarší článek o orientačním běhu v češtině byl založen 18. května 2004 a vypadal takto:

Tedy 6 strohých odstavečků, bez obrázku a s dvěma odkazy směřujícími na stránku tehdejšího Českého svazu orientačního běhu a Mezinárodní federace orientačního běhu. Od té doby byl článek upravován do dnešní podoby  223krát (z části jsou to roboti, část jen třeba oprava překlepu). Přesný počet stránek svázaných s OB se těžko odhaduje. “Celkově myslím, že by to mohlo být okolo 500 článků. Článek se označit nějakým příznakem nedá, počítá se to tedy hodně špatně. Na wikipedii se článek řadí do kategorií a podkategorií a jeden článek může být v teoreticky neomezeném počtu kategorií,” říká Pavel Žemlík, orientační běžec běhající za SOK TJ Turnov, který je jedním z autorů a správců některých článků na Wikipedii. Obecných článků o orientačních sportech je 17, 222 článků je o orientačních běžcích (tam je problém s duplicitou mezi českými a československými závodníky), dalších 161 stránek se týká jednotlivých závodů.

Články o závodech a závodních začaly vznikat až od listopadu 2006, tedy více než dva roky od publikace prvního článku o základech orientačního běhu. Pravděpodobně druhý článek byl o Českém svazu orientačních sportů (dříve ČSOB) a jako třetí pak profil bývalého reprezentanta Michala Smoly.

Profil Michala Smoly ve finštině.

“Neskromně se domnívám, že rozsahem článků o O-závodech je česká wiki určitě nejlepší jak mezi jinými sporty v rámci ČR, tak i v jazykových mutacích,” chválí českou o-komunitu Pavel Žemlík. Jako příklad uvádí, když si člověk zobrazí náhodný článek – například o Mistrovství světa v roce 2013, tak při rozkliknutí jiných jazykových mutací na toto téma (zde jen němčina, angličtina, finština, norština, polština, švédština) rozhodně nemá český článek konkurenci. Řada českých článků nemá ani jinou jazykovou mutaci, třeba jako ten o JMS 2008, které mimochodem bylo ve Švédsku. Podobně se to týká i Akademických MS a zejména výsledků MČR i v rámci ostatních sportů v Česku. “Na druhou stranu to zase to ale sráží málo článků o zahraničních sportovcích,” objasňuje Žemlík, který mimo jiné je i šéfem kartografické sekce gigantu Mapy.cz.

Na Wikipedii se můžete setkat i s touto zajímavou mapkou – rozšíření OB ve světe.

Příspěvky o orientačním běhu jsou obecně vždy o tom, že někoho něco baví, a tak o tom posléze píše. 90 % obsahu vytvořili 3-4 lidé. Mezi těmi pár přispěvateli o orienťáku není žádná komunikace, každý přispívá jak má čas, náladu a potřebu. “Určitě by bodlo, pokud by někdo třeba překládal články z jiných jazyků – úplně chybí články o starších mistrech světa, chybí Martensson, Olson, Berglia, Thoresen, Zell, Skogum a spousty dalších,” vyzývá Žemlík českou o-komunitu. Sám doplňuje výsledky poloautomatizovaně (jak závody, tak jednotlivých závodníkům), tak v této oblasti je zbytečné, aby cokoliv kdo složitě vkládal. Velkou pomoc pro Wikipedii mohou udělat paradoxně pořadatelé závodu tím, že nechají webové stránky závodů MČR funkční navždy. Tím se může odkazovat (hlavně výsledky), protože Wikipedie ráda odkazuje na zdroje. Kromě toho jsou strohé stránky o LOB, MTBO i Trail-O, i zde je podle Žemlíka velký prostor pro zlepšení. Pokud se někdo rozhodne přispívat, je dobré nastudovat si návod. “A taky je důležité psát o významných věcech, nedávno jsme zrušili jednomu aktivnímu mladému orienťáku/wikipedistovi pár článků, protože psal o svých kamarádech a jejich úspěších na Středoevropském poháru dorostu. Dětské úspěchy na wiki nepatří,” uzavírá Žemlík.

2 Komentáře

  1. Avatar

    Wikipedie je jedna věc. Tam třeba Středoevropský pohár dorostu opravdu nepatří. Ale z internetu nám časem mizí výsledky, fotky i další dokumenty. Přitom je to dnes jediná připomínka na minulou dobu, když opominu to, že materiály z doby předdigitální skoro všichni už zahodili, aniž by se je pokusili digitalizovat. Kde jsou zaznamenány tehdejší výsledky natož třeba fotky, či vydávané časopisy?. Tady nám mizí možná více historie, než že někde je muzeum orienťáckých bot. Tady nám mizí i doba opravdu nedávná. O to víc potěší, pokud někdo digitalizuje například oddílový časopis starý přes 25 let. Hned na nás dejchne trocha orieňtácké historie i s odkazem, proč je třeba něco tak a ne jinak..

    Odpovědět
  2. Avatar

    Jménem “mladého orienťáka” bych rád trochu blíže ujasnil, jak se věci mají. Autor článku, má dle mého chápání, spadeno hlavně na komplikace týkající se stránky Petra Čecha (SJI). Nemůžu vyvrátit, že není můj kamarád, ale důvod, proč byl článek vytvořen byl jiný. Na rozcestníku Petr Čech je uveden i Petr Čech (orientační běžec) – stránka neexistuje. Rozcestníky jsou často také hojně navštěvované, proto jsem se rozhodl v tomto případě článek o Petru Čechovi vytvořit. Snahou o zaplnění stránky alespoň na pahýl jsem proto musel napsat “zatím největší” úspěch, což v této době byl CEYOC. Celkově bych chtěl říct, že je tento problém pořád o diskusi, některé méně známé sporty mají taky články o mladých, s úspěchy třeba jen v rámci ČR. Je to otázka toho, kdo články kontroluje. Založíte stránku, někdo vám ji po týdnu třeba smaže, ale jedete dál. Každopádně si myslím, že jsme všichni odvedli již dosud na Wikipedii dobrou práci. Díky za tento článek a snad si to autor přečte, ať teda můžeme začít komunikovat 🙂 a ne jen mačkat “Poděkovat za editaci”. S pozdravem Wikipedista:Ondra.paleczech

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.