Česko-německé LOBy pod nadvládou Horváta

od | 29. 1. 2019 | LOB, Reportáže, Závody

Třetí víkend v řadě přinesl lyžařskému orientačnímu běhu radost v podobě dalších pěkných závodů. Ty se tentokrát odehrály v česko-německém pohraničí (sobota na našem území, neděle na německém) v okolí Cínovce. Pořadatelé měli před závody řadu problémů (spadlé stromy, neprůjezdná magistrála, zákaz vstupu), vše nakonec dobře dopadlo, pouze nedělní tratě byly zkrácené.

LOBy byly zařazeny do Českého poháru, Žebříčku A a B (ve sprintu a na klasické trati), současně se bojovalo o tituly akademické.  Za celou organizací byli zodpovědní Krušnohorský rogainingový klub Litvínov a Deutsche Ski-Orientierungslauf Gemeinschaft 2016 e.V. “S Němci spolupracujeme dlouhodobě. S Diethardem Kundischem (TU Dresden) jsme zorganizovali už několik sportovních akcí (MČR rogaining 2009, LOB 2011),” vysvětlil spolupráci před závody ředitel sobotního závodu Jan Tojnar.

Před závody museli pořadatelé prořezat řadu stromů z cest. Foto: Jan Tojnar

Závody zahájil sobotní sprint, který se jel v areálu golfového hřiště a jeho nejbližším okolí na Cínovci, kde Jan Tojnar postavil tratě povětšinou v otevřeném prostoru rozčleněném malými remízky a roztroušenou zástavbou, jen malý kousek závodu se jel v lese. “Po celý den intenzivně sněžilo a foukalo, takže připravená síť stop se ztrácela. Sněhu sice bylo hodně, ale vrstva nového sněhu na předchozím podkladu nebyla natolik velká aby se nedalo jezdit rovně, což se často využívalo. Nepohlídání si správného směru či zmatení mezi remízky byly častým zdrojem chyb,” dodal pro web ČSOS Milan Venhoda. V ženách vyhrála Petra Hančová (OK Lokomotiva Pardubice), když o 42 sekund porazila druhou Kateřina Neumannovou (VSK Přírodní vědy Praha), téměř další dvě minuty ztratila třetí Helena Randáková (OOS TJ Spartak Vrchlabí). V mužích nenašel opět přemožitele Petr Horvát (SK Severka Šumperk), když o 110 sekund porazil Vojtěcha Matuše (SK ve Vrbně pod Pradědem), třetí příčka patřila Radku Lacigovi (TJ Slovan Zdravotník Praha). V sobotu večer se jel ještě noční free-order sprint, který nebyl započítán do žádného žebříčku ani soutěže. Zúčastnila se ho stovka závodníků. Vítězství si odnesli Lenka Mechlová (OK Slavia Hradec Králové) a Petr Horvát (SK Severka Šumperk).

Start nočního free-orderu. Foto: Jan Tojnar.

Nedělní klasika byla ještě týden před závody velmi ohrožena. Plánovaný prostor v biatlonové aréně Altenberg, která se nachází hned za hranicemi v Německu, byl zasažen kalamitou podobně jako řada dalších míst nejen v Krušných horách. Velké množství těžkého sněhu polámalo stromy, které popadaly na tratě a dále hrozilo riziko dalšího pádu stromů. Proto byl vyhlášen zákaz vstupu do lesa. Nakonec se v průběhu týdne před závody podařilo otevření prostoru domluvit, nicméně tím začaly práce na prořezávání padlých stromů. Nepodařilo se uvolnit všechny cesty, závodní prostor byl tak menší, a proto se jednalo spíše o charakterově krátkou trať (letos se tak ještě nejela pořádná klasická trať v LOB). V ženách tentokrát zvítězila Helena Randáková (OOS TJ Spartak Vrchlabí), druhou příčku zopakovala Kateřina Neumannová (VSK Přírodní vědy Praha), na bronzový stupínek vyšplhala vítězka nočního free-order sprintu Lenka Mechlová (OK Slavia Hradec Králové). Jasnou dominanci opět ukázal v mužské kategorii Petr Horvát (SK Severka Šumperk), když zvítězil o 2:22 před Radkem Lacigou (TJ Slovan Zdravotník Praha) a o 3:21 před Vojtěchem Matušem (SK ve Vrbně pod Pradědem).

Charakterově klasická trať vypadá trochu jinak, nicméně pořadatelé udělali velký kus práce, aby se závod vůbec mohl konat.

V průběžném hodnocení ČP v LOB (počítány 4 závody ze 7) je ve vedení Petra Hančová (2. Lenka Mechlová, 3. Helena Randáková) a Petr Horvát (2. Jakub Škoda, 3. Radek Laciga).

Více informací:

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.