Budoucnost LOBu (díl 2)

od | 24. 11. 2016 | LOB

Jak to vidí Vlasta Zlesáková? Dlouholetá trenérka a úspěšná závodnice v lyžařském orientačním běhu napsala pro O-news svůj pohled na budoucnost LOBu. Kde by se LOBy měly konat? Jak je na tom mládež v LOBu? Nejen o tom se rozepsala jilemnická trenérka, která byla uvedena do síně slávy českého orientačního běhu v roce 2013.

1/ Pořádání závodů LOBu

Vytipovat výše položené prostory v ČR a využít je: Mísečky, Benecko, Harrachov Zadov, Eduard, Deštné v Orlických horách, Praděd, Bedřichov, ve spolupráci s Němci jejich stranu Šumavy a Krušných hor atd. Než se to otočí, bude ten prostor opět aktuální. Umělě zasněžované prostory občas pro zpestření, může být pro sprint a velmi zajímavé mohou být štafety. Nepředpokládat uspořádání LOBů  v nižších nadmořských polohách.

 

2/ Příprava mládeže na mezinárodní soutěže v LOBu 

Vytipovat trenéry v oblastech, kde se lyžuje, přesvědčit je o přínosu LOBu i pro letní přípravu a zvýšit početní základnu mládeže. Neměl by to být problém – děti lyžovat chtějí, svědčí o tom zájem o každoroční lyžařský kurz na Mísečkách. Většině z nich jsou rodiče ochotni pořídit i velmi kvalitní vybavení. Vytvořit trenérskou partu pro vybrané lyžaře LOBáky okolo 13 a 14 let, kvalitně jim namazat lyže při každých LOBech, vzít je na soutěže v běhu na lyžích a motivovat je pro práci v RDJ a výběru dorostu v LOB. Tato práce může začít s vytipovanými dětmi z kurzu. Na podzim s nimi pokračovat v tréninku na KL nebo kolečkových bruslích, přidat trochu speciální síly.  To vše jde velmi dobře skloubit s kvalitními výkony v OB. Touto přípravou prošel např. J. Šedivý, J. Škoda, S. Karochová, H. Hančíková a nijak jim to neublížilo. Názor, že se u mládeže nedá skloubit OB a LOB, je poněkud scestný, naopak je ku prospěchu. Odpočinou si klouby od běhání, srovná se svalová dysbalance, posílí se trup a horní končetiny, jiný trénink je i psychickým odpočinkem. Budeme – li mít dostatečnou a kvalitní základnu, budou se na členství  v RDJ a na nominaci na MSJ stát fronty, čímž se vytvoří i zdravá konkurence a poroste výkonnost tak, aby naši závodníci opět drželi krok se světem. Děti jsou, musí se najít lidé, kteří s nimi budou pracovat.

 

3/ Budoucnost LOBu obecně

Vidím při kvalitní práci s mládeží dobře. Dalším předpokladem je: Nikdy nerušit závody! Vždy mít připravené náhradní tratě ve vysokohorských polohách a závody přesouvat!

vlesakova

Vlasta Zlesáková na vyhlášení O-Gala 2013. Foto: Petr Kadeřávek

1 komentář

  1. Avatar

    S většinou napsaného lze jedině souhlasit, jedině to o nerušení závodů… (a to říkám jako jeden z pořadatelů loňských LOBů na Eduardovi, uspořádaných ve slušné kvalitě za velice bídných sněhových podmínek). Stačil ale jeden den tepla navíc v týdnu před závody, nebo o hodinu víc toho teplého deště ve středu, a závody nebyly. Neměli jsme to ani kam přeložit, protože sníh nebyl ani ve vyšší poloze na Jahodové louce, nehledě na to, že i kdybychom měli kam to přeložit, tak bych musel vyzvednout své celoživotní úspory abychom měli peníze na ten přesun, přípravu dalších mapa a tratí, najíždění stop atd… Někdy to prostě udělat opravdu nejde.

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.