Budoucnost LOBu (díl 1)

od | 15. 11. 2016 | LOB

Začíná nový krátký seriál, kdy jsme se různých osobností LOBu zeptali na 3 stejné otázky. V dnešním díle odpovídá Richard Klech, šéftrenér reprezentace v LOB a Petr Mareček, zkušený závodník, mapař a pořadatel závodů v LOB. Jak vidíte budoucnost LOBu vy? Můžete diskutovat pod příspěvkem!

Richard Klech

1) Jak vidíš budoucnost LOBu v českých podmínkách kvůli častému nedostatku sněhu? Je reálné pořádat závody např. do nadmořské výšky 500 m?

Jsem optimista, tak hrozné zimy se doufám nebudou opakovat a my uspořádáme obvyklý počet závodů i ve spolupráci s pořadateli z okolních států.  Pod 500 m n. m. se může zadařit, ale spíše pro tréninkové závody (oddíly z nižších nadmořských výšek nemají k dispozici techniku pro úpravu tratí…)

2) Je jedna z cest pořádat závody v lyžařských areálech (uměle zasněžovaných), kde se postaví umělé překážky a několikrát se mění mapa (např. ZODM 2014 nebo závody OSN minulý rok) nebo je to krok špatným směrem?

Ano, je to jedna z variant při špatných sněhových podmínkách. Každý závod je zkušenost.

3) Jak vidíš budoucnost mládeže v LOB? Daří se vychovávat nové talenty, kteří by jednou nás mohli reprezentovat na mezinárodních akcích?

Mládež by se měla minimálně do 16 let věnovat všem sportům a teprve potom se rozhodovat, čemu se bude věnovat více a na který sport či disciplínu se zaměří. Pokud tuto myšlenku bude podporovat dostatečný počet trenérů (rodičů), potom věřím, že i v našich podmínkách dokážeme připravit sportovce pro LOB na mezinárodní scéně.
richard-klech

Richard Klech je šéftrenér reprezentace v LOB již dlouhou řádku let. Foto: Jiří Bouchal

Petr Mareček

1) Jak vidíš budoucnost LOBu v českých podmínkách kvůli častému nedostatku sněhu? Je reálné pořádat závody např. do nadmořské výšky 500 m?
Budoucnost LOBu v ČR je nejistá. LOB podle mého názoru není zajímavý pro tak široké spektrum závodníků jako letní orienťák (startovat může celá rodina na různě náročných tratích). Podstatnou a reálnou hrozbou je samozřejmě nedostatek sněhu. Bohužel LOB s umělým sněhem nevystačí, potřebuje větší zasněžené území. Pořádání LOBů bude vyžadovat větší operativnost a přizpůsobivost se momentálním sněhovým podmínkám.

2) Je jedna z cest pořádat závody v lyžařských areálech (uměle zasněžovaných), kde se postaví umělé překážky a několikrát se mění mapa (např. ZODM 2014 nebo závody OSN minulý rok; na obou ses podílel) nebo je to krok špatným směrem?

Myslím, že jsme ve Vysočina Aréně ukázali možnosti takovýchto areálů. Jedna z cest to určitě může být. Do takovýchto závodů vstupují nové prvky, např. mapování ve velké rychlosti, zvýšení pozornosti při ražení velkého počtu kontrol, kontakt závodníků při hromadných startech a nakonec i ty umělé překážky mají něco do sebe. To vše může českému LOBu prospět. Je to dynamické a akční. Takovýto typ závodu může přitáhnout i „klasické“ lyžaře. V areálech s kvalitně upravenými tratěmi si z principu i lépe zalyžujete. V úzkých čárkovaných stopách (v ČR většinou i v kopcích) to zvládá jen úzká skupinka reprezentantů a eliťáků. Pro pořadatele bude také schůdnější upravovat menší prostor což bude umožňovat snad i kvalitnější najíždění stop.

3) Jak vidíš budoucnost mládeže v LOB? Daří se vychovávat nové talenty, kteří by jednou nás mohli reprezentovat na mezinárodních akcích?

Považuji běžecké lyžování za jeden z nejnáročnějších sportů. Mládež se mu přestává věnovat a radši volí v dnešní době populární biatlon. Těžké bude proto mládež k LOBům přitáhnout. Placení trenéři v LOBu asi hned tak také nebudou. LOBy mezi mládeží musíme prezentovat jako zajímavý, pestrý a hravý sport a lovit i mezi běžkaři a biatlonisty a hlavně mezi letními orienťáky. Vždyť v minulosti LOBy jezdila většina letních orienťáků.

mazi

Petr Mareček (vlevo) se svěřenci. Foto: archiv klubu OSN

 

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.