Analýza MČR sprint

od | 8. 9. 2020 | Analýzy, Orientační běh, Závody

Po včerejší reportáži ze sprinterských MČR vám nyní nabízíme analýzu důležitých a zajímavých postupů ze sprintu v Hradci Králové. Závod nabídl poměrně dost zajímavých voleb, a to v obou kategoriích. Pojďme si je nyní projít!

Muži

K1-K2: Hned na druhou kontrolu je postup, který nabízí 3 varianty. Daniel Vandas hned za kontrolou zabočuje doleva a poté doprava, pak přeběhne přes náměstí a ke kontrole poté vede dost velká kličkovaná. Stejný závěr volí i Ota Hirš, který ovšem volí cestu na náměstí zprava, tato cesta je o vteřinu pomalejší než Vandasova. Jakub Glonek volí úplně jiný postup, kdy přeběhne přes celé náměstí a ke kontrole nemusí kličkovat. Tato varianta je sice o 100 metrů delší než Vandasova, ale je velmi rychlá, protože je velmi plynulá, proto na ní Glonek ztratil pouhé 4 vteřiny na Vandase.

K5-K6: Po velmi náročné technické pasáži v prostoru teras Karla Otčenáška následoval postup, kde měly obě varianty stejnou délku, rychlejší se ukázala varianta Marka Mináře, která neměla tolik kličkování jako varianta Tomáše Křivdy a navíc se závodník na této variantě nemusel při ražení kontroly SIACem zastavovat.

K6-K7: Hned následující postup nabízí 3 varianty, varianta Vojtěcha Sýkory je sice nejdelší, ale také nejrychlejší, protože je velmi plynulá a téměř se vyhýbá jakýmkoliv schodům. Zvolila jí většina závodníků. Jakub Glonek nejprve běží stejně jako Vojta Sýkora, ale poté vybíhá schody na Pivovarské náměstí, tato varianta je o 3 vteřiny pomalejší než Sýkorova. Daniel Vandas se vrací po schodech zpět na Velké náměstí, kde byl před chvílí, a dále běží kolem katedrály Sv. Ducha a náměstí Jana Pavla II. ke kontrole.


K9-K10: Královský postup nabízí dvě tzv. dvojvolby, kdy bylo nejprve potřeba se rozhodnout, zda běžet k lávce zprava přes park nebo zleva kolem zimního stadionu a poté se ještě rozhodnout, zda odbočit ke kontrole rovnou za mostem nebo až u sportovních hřišť. Nejlépe tento postup zvolil Vojtěch Král, který zimní stadion oběhl zprava a zabočil hned za řekou, ostatní volby byly ztrátové.

K10-K11: Hned při následujícím postupu každý z medailistů volí rozdílnou variantu, Vojtěch Sýkora se vydává kolem hřišť a poté vybíhá prudký kopeček, naproti tomu Jakub Glonek běží celou dobu po cestičce a 6 sekund ztrácí, stejný čas ztrácí i Tomáš Křivda, který nejprve běží podél řeky a poté odbočuje ke kontrole.

K11-K12: Následující transportní postup nabízí obrovskou chybu v podání našeho nejlepšího sprintera Vojtěcha Krále, který místo toho, aby šel přímo, oběhl keříky, čímž ztratil skoro půl minuty. Nebyl ovšem jediný, kdo tuto chybu udělal.

K13-K14: Poslední z delších postupů, který vede již do univerzitního kampusu, nabízí tři varianty: zleva, zprava a zleva s dřívějším odbočením doprava. Nejrychlejší je Jakub Glonek na levé variantě, ta je navíc skluzná díky bezkontaktnímu ražení. Miloš Nykodým na variantě, která knihovnu neprobíhá, ale obíhá zprava, ztrácí 8 vteřin, navíc se u kontroly musí otočit. Vít Horčička volí nevýhodnou variantu zprava, na které ztrácí na Glonka přes 20 vteřin.

K15-K16: Poslední zajímavá volba závodu. Jakub Glonek volí variantu přes trávníky, zatímco Pavel Brlica běží celou dobu po cestách, i když je tento postup o něco kratší, tak zde Pavel Brlica ztrácí 7 vteřin, protože musí několikrát prudce zatáčet.

Ženy

K1-K2: Stejně jako u mužů, tak i u žen postup hned na druhou kontrolu přináší několik variant. Nejrychlejší je se svou volbou Anna Štičková, která běží k Velkému náměstí zprava a poté se dostává ke kontrole po schodech kličkovanou. Petra Landovská běží od kontroly k náměstí zleva a poté pokračuje stejně jako Štičková, ztráta na této variantě je 6 sekund. Ještě o vteřinu více ztrácí Tereza Janošíková, která běží k náměstí zleva a poté ho celé přeběhne, výhodou této varianty je, že se téměř neběží po schodech. Gabriela Šimůnková zvolila svůj postup tak, že se na náměstí dostala pravou variantou, poté ho celé přeběhla a ke kontrole nabíhala stejně jako Janošíková. Tato varianta byla o dost delší a ztrátová, na Štičkovou Šimůnková ztratila skoro 35 sekund.

K3-K4: Postup na 4. kontrolu nabízí dvě varianty: Jana Knapová volí pravou variantu přes náměstí a kolem katedrály, zde se nevybíhá tolik schodů jako v případě levé varianty Venduly Horčičkové, která nejprve seběhne schody a poté musí poměrně složitě kličkovat, tato varianta je pomalejší o 18 vteřin. Gabriela Šimůnková od kontroly odbíhá úplně na opačnou stranu, než měla běžet, poté přebíhá celé Velké náměstí a kolem katedrály se dostává ke kontrole, zde byla ztráta na Knapovou více než minutu a půl.

K6-K7: Nejdelší postup stejně jako u mužů nabízí dvě dvojvolby. Nejprve bylo nutné se rozhodnout, zda k řece běžet zprava přes park nebo zleva kolem zimního stadionu a za řekou se ještě rozmyslet, jestli ke kontrole běžet podél řeky nebo podél hřišť. Oproti mužům zde rozdílná varianta nepřinesla velkou ztrátu, o pár vteřin rychlejší byla volba Terezy Janošíkové zprava přes park a poté podél řeky, Anna Štičková zvolila postup kolem zimního stadionu a hřišť, tato varianta byla sice o 150 metrů delší než volba Janošíkové, tím, že se ovšem celou dobu běželo po asfaltu, tak byla pomalejší pouze o 3 sekundy.

K7-K8: Na tomto postupu, který je stejný jako u mužů, ženy také volí 3 varianty. Časové rozdíly jsou ovšem větší než u mužů. Vendula Horčičková se vydává podél hřišť a poté vyběhne prudký kopeček, Lenka Mechlová běží podél řeky a poté odbočuje ke kontrole (ztrácí 8 vteřin), Petra Hančová běží celou dobu podél hřišť a na Horčičkovou ztrácí 11 vteřin.

K9-K10: Poslední dlouhý postup, který je stejný jako u mužů, nabízí 3 varianty: zleva, zleva s oběhnutím knihovny zprava a zprava. Postup úplně zleva volí Anna Štičková, tento postup je i u žen nejrychlejší, dvě vteřiny na variantě levé s oběhnutím knihovny zprava ztrácí Tereza Janošíková, pravá varianta Venduly Horčičkové je poměrně pomalá, protože z části vede mimo cesty, Horčičková na ní ztrácí 17 vteřin.

K11-K12: Odlišný postup než u mužů, a proto zde byly lepší jiné varianty. Tereza Janošíková se vydává po asfaltu, a tím, že po cestě běžela déle než muži na postupu K15-K16, tak je tento postup nejrychlejší. Lenka Mechlová běží po loučkách, na tomto postupu ztrácí 5 vteřin, Tereza Čechová předvádí chybu, kdy nejprve běží stejně jako Janošíková , ale poté se stáčí na levou variantu a na Janošíkovou zde ztrácí 15 sekund. Stejný postup jako Mechlová zvolila i Anna Štičková, chybuje však v realizaci, ztrácí průběžné vedení a posléze i medaili.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.