Nedělní sprinterský dvojzávod jako první letošní MČR

od | 7. 9. 2020 | Orientační běh, Reportáže, Závody

V neděli proběhl ostrý start letošní sezóny. Konala se totiž první letošní MČR, a to ve sprinterských disciplínách. Dopoledne se uskutečnil za pořadatelství OK99 Hradec Králové sprint, který se konal v centru Hradce Králové a jeho přilehlém okolí. Tento závod byl poměrně technicky náročný. Odpoledne pak byly na řadě sprintové štafety, které se měly místo konání v Pardubicích, a to ve čtvrti Ohrazenice ve čtvrti tzv. finských domků. Tyto štafety byly velmi jednoduché, jednalo se v podstatě o fyzický závod. Vítězkou ženského sprintu se stala Tereza Janošíková, v mužích zvítězil Jakub Glonek, sprintové štafety pak ovládl tým Luhačovic. Přinášíme reportáž plnou map, obrázků a rozhovorů!

MČR ve sprintu

Nejprve byl na řadě sprint, který postavil bývalý reprezentační trenér Radek Novotný. Centrum závodu se nacházelo v kampusu Univerzity Hradec Králové na prostranství zvaném náměstí Václava Havla. Start se nacházel na Zieglerově ulici, která je kousek od Velkého náměstí. Tratě závodníky nejprve zavedly na terasy Karla Otčenáška, po této velmi náročné pasáži závodníci běžely k městským hradbám. Poté, co závodníci proběhli hradbami, následoval dlouhý postup, který vedl až za řeku Orlici, po tomto postupu následovala závěrečná pasáž v oblasti Studijní vědecké knihovny, univerzitního kampusu a přilehlých parků. Hodnocení tratí bylo velmi kladné, jednalo se o velmi technický sprint, kde stavitel vytěžil z prostoru maximum.

Aréna MČR ve sprintu v kampusu Univerzity Hradec Králové (Foto: Šimon Čtrnáct)

V ženách závod skvěle rozběhla Anna Štičková ze Šumperka, která závod vedla až do 12. kontroly, dvě velké chyby v závěrečné pasáži v kampusu jí ovšem odsunuly na 4. místo. Největší favoritka Tereza Janošíková naplnila předpoklady a stala se mistrní ČR ve sprintu pro rok 2020. Na trati o délce 3,2 km ideálním postupem a 17 kontrolách se sice šumperská závodnice do vedení dostala až na 12. kontrole, závěrečnou pasáží však naprosto proletěla, jelikož druhé v pořadí, plzeňské Karolíně Kamenické, která získala stříbrnou medaili velmi překvapivě, nadělila v cíli 39 vteřin. Stříbro si však členka klubu Lokomotiva Plzeň zasloužila, jelikož po celou dobu trati předváděla téměř bezchybný výkon. Se ztrátou dalších 2 vteřin získala Jana Knapová z pardubické Lokomotivy, pro kterou to byl první mistrovský závod po mateřské pauze. Ta také předvedla bezchybný výkon, mohla dokonce bojovat o stříbrnou medaili, na sběrce měla stejný čas jako Kamenická, ale Knapová měla na doběhu drobnou kolizi s Barborou Chaloupskou z pořádajícího týmu, která dobíhala s ní, tato kolize jí nejspíše stála druhé místo. Páté místo získala Petra Hančová z Lokomotivy Pardubice, ta ovšem mohla využít znalosti terénu, jelikož v Hradci Králové studuje.

Mapa kategorie D21

GPS Tracking D21

Oficiální výsledky

V mužích byl jedním z největších favoritů Vojtěch Král ze Severky Šumperk, který obhajoval mistrovský titul z předešlých 4 mistrovství. Na trati tohoto mistrovství ale udělal několik chyb a navíc měl drobné zranění, takže jeho umístění bylo dělené 6. místo s dvěma závodníky Žabovřesk Brno Ondřejem Hlaváčem a Otakarem Hiršem. Po naprosto bezchybném výkonu zvítězil závodník OK Kamenice Jakub Glonek, který na trati o délce 3,6 km a 21 kontrolách vedl již od 5. kontroly. Druhé místo obsadil Tomáš Křivda z Chocně, který na Glonka ztratil 19 vteřin. I Křivda předvedl bezchybný výkon, nicméně rychlá závěrečná pasáž více svědčila Jakubovi Glonkovi. Na třetím místě se umístil luhačovický Vojtěch Sýkora, jeho ztráta na vítěze byla 31 vteřin, i jeho výkon byl téměř bezchybný. O vteřinu lepší čas než Sýkora měl jeho klubový kolega Jonáš Hubáček, ale ten vynechal 12. kontrolu, takže byl diskvalifikován.

GPS Tracking H21

Oficiální výsledky

Mapa kategorie H21
Rozhovor s Jakubem Glonkem

I kategorie dorostenců a juniorů byly velmi zajímavé – některé kategorie byly velice těsné, v jiných kategoriích zase i velké rozdíly mohly znamenat medaili. V kategorii mladších dorostenek zvítězila Michaela Metelková z OK99 Hradec Králové, druhá skončila Ema Černá z Roudnice nad Labem a třetí Michaela Srbová z Jihlavy. Mezi mladšími dorostenci zvítězil Daniel Bolehovský z USK Praha, druhý skončil Matěj Tkáč z Tatranu Jablonec a třetí Štěpán Waldhauser z Turnova. V kategorii starších dorostenek zvítězila Markéta Mulíčková z KOB Alfa Brno, druhá doběhla Lucie Semíková z Kamenice a třetí Barbora Smolková z Tretry Praha. V starších dorostencích se stal mistrem ČR Jakub Chaloupský z OK99 Hradec Králové, stříbro vybojoval Vít Čech z Opavy, bronz získal jeho klubový kolega Adam Valík. V juniorkách to byl velmi těsný souboj, po celou trať se o první místo mezi sebou přetahovaly Jana Peterová z Lokomotivy Pardubice, Sofie Šafková z Kamenice a Martina Opálková z Beta Ursus Orienteering. V cíli to dopadlo tak, že Jana Peterová a Sofie Šafková měly stejný čas, a tak obě braly zlato, pouhé tři sekundy ztratila Martina Opálková. Pro Sofii Šafkovou to byl druhý dělený titul ve sprintu za sebou. Naproti tomu kategorie juniorů těsné vůbec nebyly, vítězem se stal Martin Roudný z Pardubic, druhý skončil se ztrátou 38 vteřin kamenický Sebastian Šafka a pro bronz si se ztrátou minuty a 18 vteřin doběhl Tomáš Janovský z SK Praga.

Rozhovor s vítěznou dvojící D20 Jana Peterová a Sofie Šafková
Vítěz H20 Martin Roudný a jeho rozhovor

Výsledky všech kategorií

MČR sprintových štafet

Odpoledne se závodníci přemístili do nedalekých Pardubic, a to do čtvrti Ohrazenic, kde se konal závod sprintových štafet. Běželo se v prostředí takzvaných finských domků, centrum bylo na louce u hotelu Trim. Tratě, které byly velmi jednoduché, postavili Lukáš Hovorka a Petr Zvěřina. V tomto závodě rozhodovala hlavně fyzická připravenost závodníků. Kvůli malému zranění nenastoupil do závodu Vojtěch Král, kterého v sestavě štafety Šumperka nahradil Martin Poklop.

Aréna MČR sprintových štafet (Foto: Šimon Čtrnáct)

Po hromadném startu se do vedení dostala Anna Štičková ze Severky Šumperk, která si začala tvořit náskok, v závěru jí však doběhla Tereza Novotná z OK99 Hradec Králové, která na začátku úseku udělala malou chybu. Další v pořadí byly Tereza Čechová z Kamenice, Karolína Kamenická z Plzně a Iveta Šístková z druhé štafety Lokomotivy Pardubice. Druhý úsek skvěle zaběhli Marek Minář ze Žabovřesk Brno a Vojtěch Sýkora z Luhačovic. Druhý jmenovaný doběhl do cíle druhého úseku jako první, Marek Minář předával se ztrátou tří vteřin. Další v pořadí byli Daniel Vandas z OK99 Hradec Králové, Jan Gajda z Kamenice a Martin Poklop ze Severky Šumperk.

Start 1. úseků kategorie dospělých MČR sprintových štafet (Foto: OK Lokomotiva Pardubice)

Třetí úsek skvěle zaběhl kamenický Jakub Glonek, nicméně při vyčtení čipu se zjistilo, že neorazil konec diváckého úseku, a tak byla štafeta Kamenice diskvalifikována. Ve vedení tím zůstala štafeta Luhačovic, za kterou běžel 3. úsek Jonáš Hubáček. Dále přiběhli Miloš Nykodým ze Žabovřesk Brno, Jan Petržela z OK99 Hradec Králové Tomáš Kubelka z Lokomotivy Pardubice a Marek Schuster ze Severky Šumperk. Na posledním úseku luhačovická Vendula Horčičková udržela náskok, a tak tým Luhačovic mohl slavit historické vítězství v této disciplíně. Johanka Šimková medailovou pozici po předávce neudržela, a tak do cíle doběhla druhá Denisa Kosová. O třetí místo byl velký souboj, dlouho to vypadalo na to, že pro bronz doběhne Lokomotivě Pardubice Jana Knapová, jenže v závěrečném pytlíku ji dohnala a poté i předběhla Tereza Janošíková ze Severky Šumperk, která tak získala bronzovou medaili, a to i bez Vojtěcha Krále. Tereza Janošíková dokázala na poslední úseku stáhnout ztrátu zhruba 45 vteřin, což je v takovémto jednoduchém terénu neuvěřitelný výkon

GPS Tracking: 1. úsek, 2. úsek, 3. úsek, 4. úsek

Oficiální výsledky

Mapa mužské části sprintových štafet
Rozhovor s vítěznou štafetou Luhačovic
Vyhlášení kategorie dospělých MČR sprintových štafet (Foto: Šimon Čtrnáct)

Závod dorostenců byl také velmi atraktivní, pořadí se velmi často přelévalo, v závěru byly dva velice atraktivní doběhy o 1. a 3. místo. Dorosteneckými mistry republiky ve sprintových štafetách se stali běžci Turnova ve složení Elin Martanová, Štěpán Waldhauser, Kryštof Hájek a Jana Pekařová, když v pořadí druhou štafetu Kamenice ve složení Karolína Bejvlová, Adam Škvor, Martin Gajda a Lucie Semíková porazili o pouhé 4 vteřiny. Ještě těsnější souboj nastal o 3. místo, kdy štafeta Kotlářky Praha ve složení Anna Marie Smutná, Jan Nechanický, Milan Malačka a Eliška Poborská porazila štafetu Lokomotivy Pardubice 2 ve složení Tereza Fejfarová, Šimon Mareček, Filip Haas a Michaela Srbová doslova “o prsa”.

Rozhovor s vítěznou dorosteneckou štafetou Turnova

Oficiální výsledky

Rozhovor s Terezou Janošíkovou po jejích fantastických výkonech

4 Komentáře

  1. Avatar

    Co to má být, že “mohla využít znalosti terénu, protože v Hradci studuje”? Domácí závodnice tam bydlí… Embargo platí pro všechny stejně, ne?

    Odpovědět
    • Šimon Čtrnáct

      Ona studuje pedagogickou fakultu, která se nacházela téměř v embargovaném prostoru, a tak si tam mohla před vyhlášením embarga třeba dělat procházky.

      Odpovědět
      • Avatar

        Ahoj, předně v HK studuji, ale nebydlím tam – každý den dojíždím z Pardubic. Před vyhlášením embarga si mohl dělat procházky v prostoru závodu prakticky každý. To že studuji pedagogickou fakultu neznamená, že jsem jediná ze studujících v HK, která se pohybuje na hlavních budovách UHK + vědecké knihovny. Ano, přiznávám že jsem běžela sprint v místech, které znám (kampus před UHK). Před přihlášením na závod jsem si prohlédla embargovaný prostor a vycházela jsem z toho, že můj pohyb v přísném embargu jako bylo náměstí + park byl minimální. Stahoval se na návštěvu náměstí, bez verand a závodu JWOC tour. To že se běželo i před univerzitou bylo i pro překvapení.

        Odpovědět
        • Avatar

          Přesně, jak píše Peťa. Její přístup byl naprosto férový a jsem si tím jist. Věta z článku je úplně mimo a naprosto zbytečně shazuje její výborný výkon.

          Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.