Adventní kalendář ’22: 17. den – Zlínský (Š)krpál

od | 17. 12. 2022 | Soutěž

Znáte dobře orienťácké kluby a jejich zkratky? Máte radši zimu a lyže nebo teplo a běhání? To si ověříme v dnešním úkolu. Partnerem 17. kola adventního kalendáře je Zlínský Škrpál.


Zlínský Škrpál

Poslední červencový víkend, přesněji 28. – 30. 7. 2023, připravuje klub SKOB Zlín již druhý ročník vícedenních závodů v jižním výběžku Hostýnských vrchů. Závody budou probíhat v prostorech letošního Českého poháru, který probíhal u obce Rusava. Pro závody použijeme taktéž centrum na Rusavě, vybrali jsme si zázemí Penzionu U Ráztoky. Pro závody mám zamluvený kemp Rusava, který je hned vedle shromaždiště. Krom něj najdete v obci i vyhřívané koupaliště a spoustu nádherných turistických cílů. .

V lese vás pak čeká spousta kamenů, kamínků, skalek a srázů. To vše doplní místy náročná podložka doplněná o nějaké ty hustníky.

Pořadatelé závodu věnovali do soutěže 2× startovné.


Správné řešení včerejšího dne:
1. Žlábek
2. Černá Studnice (Sáňkařská dráha)
3. Buková hora (sever)
4. Slavíček
5. Enkláva
6. Na Mlýně
7. 2 rybníky


Znáte dobře orienťácké kluby a jejich zkratky? To si ověříme v dnešním úkolu. Dobře si přečtěte následující text a odhalte v něm všechny zkratky klubů, které se tam objevily. Celkový počet všech použitých zkratek v textu je 16. Při hledání zkratek dodržujte tyto pravidla:

  • Každá zkratka je pouze v rámci jednoho slova, tedy ve slovech “viděl pudla” není zkratka LPU.
  • Každá zkratka rovněž respektuje diakritiku, takže ve slově “bratři” není zkratka TRI.
  • V případě, že se v jednom slově objeví 2 zkratky (i když se částečně překrývají), počítají se obě dvě. Například ve slově “osada” najdeme zkratky SAD i ADA.
  • V úkolu počítejte pouze zkratky klubů registrovaných v ČSOS pro rok 2022.

Až budete všechny zkratky mít, sečtěte příslušná čísla klubů (asi se bude hodit databáze klubů v ORISu) a výsledná hodnota je správná odpověď dnešního úkolu. Objeví-li se některá zkratka klubu v textu vícekrát, počítejte ji v součtu pouze jednou.

Zasněžený prosinec, takovou situaci jsme tu neměli už spoustu let. V zimě se lidi většinou rozdělí do několika skupin, někdo to snáší lehce a někdo by nejradši odjel daleko na jih. Jsou lidé, kteří se okamžitě chopí příležitosti a vyrazí na týden na běžky do hor. Někteří dokonce běžkují na polích u domovů či přímo ve městech. Nemalá skupina lidí celou zimu proklíná a těší se na jaro. Je potřeba hlavně nebýt zaslepený sebou samým a uvědomit si, že ne všichni to mají tak jako vy. Vlastně je to podobné jako když někdo nejí maso, také je to každého věc. Takže až budete příště zvát lidi na chatu na běžky, pamatujte na to, že někteří by radši aby už bylo léto a mohli vyrazit na kolce.

Pravidla soutěže

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.