Adventní kalendář ’18: 2. den – Interkompas 45

od | 2. 12. 2018 | Soutěž

Včerejší úvodní kolo Adventního kalendáře dokázalo několik účastníků soutěže nachytat. Dnes máte šanci získat další bod do celkové hodnocení. Přesuneme se na hranici Čech a Moravy.

Cenu do dnešní soutěže poskytli pořadatelé Interkompas 45.

Interkompas 45 (30. 8. – 1. 9. 2019 Číměř)

V roce 1974 se na mapě Řasy 1 v lesnaté oblasti České Kanady s nejvyšším vrchem Řasy (642 m n. m.) mezi rybníky Dřevo a Kačležským konal 1. ročník 10 dnů s OB (pátek až další neděle) pořádaných jindřichohradeckým oddílem OB. Závod byl později známý pod názvem Interkompas a v 10denním formátu byl pořádán až do konce 80. let minulého století. V roce 2019 si tedy připomeneme 45 let od prvního Interkompasu. 10 dnů organizovaných OB aktivit si již (nebo zatím?), navzdory všem technickým a jiným vymoženostem, o kterých se před 45 lety nikomu nesnilo, pořádat netroufáme. Nicméně alespoň třídenní závody ve stejném terénu jsme se uspořádat rozhodli a doufáme, že tato možnost zakončit letní dovolenou v jižních Čechách nebo oddílové soustředění v blízkých terénech (Landštejn, prostory EYOC/MED 2011, …) třídenní orientačně běžeckou závodní tečkou přiláká nejenom pamětníky původního Interkompasu. Přijeďte si (znovu) zaběhat nejenom do terénů ŽB Čechy-východ z roku 2018, ale též do oblasti mezistátního utkání ČSSR – NDR z doby, kdy mnozí z vás ještě nebyli na světě a kdy byl tento prostor naposledy použit při oficiální O-akci. Je jenom na vás, zda si sami připravíte celých 10 dnů s OB v jižních Čechách!


Výsledky dne 1.

Rozjezdovou otázkou Adventního kalendáře 2018 bylo napsat číslicí umístění osoby na MČR na krátké trati v OB v roce 2018, která v Anketě O nejlepšího sportovce ČSOS 2015 skončila na 4. místě v kategorii “Orientační běh”.

První část odpovědi jste mohli získat např. zde, který lze nalézt na stránkách ČSOS. Z toho Vám vyšlo jméno nového šéftrenéra Jana Šedivého. V ORISu nebo na stránkách závodu jste se v konečných výsledkách mohli dozvědět, že Šéďa letos na krátké skončil na 17. místě. Docela dost lidí uvádělo i 5. místo, to však obsadil letos na klasické trati.

Správnou odpovědí bylo: 17


A nyní již k soutěži!

Čechy nebo Morava? To je věčný souboj v celé republice. Jednou se řeší, kde víc prší, podruhé čí nářečí je zajímavější a nakonec soupeří Praha s Brnem, kdo vymyslí více vtipů na toho druhého. My se dnes ale přesuneme přímo na hranici Čech a Moravy. Víte, že v její blízkosti leží hned několik orienťáckých klubů? A těch se bude týkat i dnešní soutěžní otázka

 

Soutěžní úkol: U následujících orienťáckých klubů určete, zda leží geograficky v Čechách, na Moravě nebo v obou územních částech současně (řešte pouze obec, ve které se klub nachází, ne konkrétní sídlo klubu).

  1. Bratrstvo Ždárských vrchů
  2. KOS Třešť
  3. OK Jihlava
  4. TJ Zhoř
  5. TJ Růžená
  6. TJ Loko Česká Třebová
  7. TJ Tolar Jindřichův Hradec

Své odpovědi piště do formuláře níže:

Pravidla soutěže

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.