7 statečných aneb MČR bez SIACu

od | 18. 5. 2018 | Orientační běh

Sobotní MČR ve sprintu, které hostí historické centrum Tábora, se poprvé v české historii poběží na bezkontaktní ražení – tedy s čipy SIAC. V hlavních kategoriích DH21 se ale najdou tací, kteří s novými čipy nepoběží, a budou tak razit kontaktně. Je jich celkem 7, a sice 3 závodnice D21 a 4 běžci H21. 

Sice startovní listina ukrývá celkem 10 jmen, které u svých údajů nemají uvedený čip SIAC, ale jedná se hlavně o matení soupeře či pořadatele, a závodníci nakonec bezkontaktní ražení využijí. Se starými čipy poběží i mnozí favorité na dobrý výsledek – ať už turnovští Michaela Omová (loni 8.) a Pavel Hradec (9.) či obhájce 7. místa Baptiste Rollier. My jsme všechny závodníky vyzpovídali a položili jim dvě jednoduché otázky:

  • Myslíš, že se dá i bez bezkontotaktního ražení na MČR prosadit?
  • Jaké jsou tvoje ambice na MČR?

Michaela Omová: Mé sprintové limity je třeba hledat určitě jinde než v siacu. Každopádně se posnažím vytvořit na trati šestkovému čipu co nejlepší podmínky v souboji se siacem, mým cílem je tedy jít technický čistý závod tak rychle, jak mi to jen půjde.

Zuzana Procházková: Se SIACem určitě nepoběžím, ani mě to nenapadlo. Vzhledem k tomu, že moje ambice jsou nepropadnout panice a totálně se neztrapnit, tak v tom mi asi čip nepomůže. Nemám tušení, jestli se dá prosadit bez bezkontaktního ražení, ale věřím, že jo. Bude to pro mě hlavně obrovská zkušenost a zážitek. 

Silvie Slavíková: Já jsem s tím ještě neběžela, takže se mi do toho moc nechce poprvé na MČR. Jinak ambice – prostě se budu snažit neudělat chybu, dát do toho co budu moct, ale nemyslím si, že bych mohla mít na nějaké lepší umístění. Přeci jen je to moje premiéra v elitě a chci si to hlavě užít. Nerada bych na to měla vzpomínku třeba disknutého závodu.

Pavel Hradec: Když to neklapne, tak se budu mít aspoň na co vymluvit  a na příští sprint už si ho pořídím. Ambice jsou samozřejmě vždy nejvyšší, ale za umístění v TOP10 budu spokojený.

Jiří Vištejn: Se SIACem nepoběžím, poběžím se svým dobrým čipíkem, asi protože si zcela objektivně uvědomuji, jakého výsledku jsem schopen dosáhnout. O zapůjčení SIACu jsem tedy ani neuvažoval. Ale pokud by nějaký jedinec bez SIACu přesahoval taktických a technických kvalit zbytku SIACového startovního pole, aby si mohl dovolit ztrátu ražením, tak proč by pak nemohl vyhrát? Ale to na 100% není můj případ a moje ambice je být poslední a hlavně nebýt disk. (přece nemůže být poslední nějaký eliťák). Takže si myslím, že bez SIACu se zde konkrétně těžko někdo prosadí na špici.  Taky si zároveň uvědomuji moji neohleduplnost vůči závodníkům kteří mě budou předbíhat a pokud uvidím, že bude třeba, budu dávat před kontrolama přednost, abych SIACáře nezdržoval. A taky vůči celému organizačnímu týmu i TV, že určitě budu jen komplikace – omlouvám se. A možná ještě vůči dalším. Tak doufám že se v TV budou tou dobou zajímat o jiné dění, aby si alespoň diváci u TV neříkali co je to tam lůzra.

Ondřej Semík: Možná tam ještě SIAC dám, mám ho, jen jsem ho zatím nepoužíval. Nevím, řek bych, že se to dá, ale prostě to je ztráta 20 sekund. Ambice teď nemám.

Baptiste Rollier: Ani bývalý švýcarský reprezentant nemá ve startovní listině nahlášen SIAC čip, jeho vyjádření pro O-News.cz se nám do vydání článku nepodařilo získat.

Pavel Kubát kontroluje, zda mu SIAC orazil sběrnou kontrolu na ČP v Jičíně. Jeho dnešní sloupek reprezentanta zde.

A co na to ti, kteří nakonec se SIACem poběží?

Ondřej Kantor: Tomu se říká matení soupeře. Ne, popravdě SIAC jsem si koupil minulý týden, takže až po podání přihlášek a tím pádem tam mám pořád ještě nahozený starý čip. Každopádně jsem si v Jičíně na vlastní kůži vyzkoušel běžet se soupeřem sice fyzicky slabším, ale zato se SIACem a je to opravdu znatelný rozdíl i když se mi dařilo razit všechny kontroly poměrně rychle. Ambice sice byly obhájit TOP10, ale bohužel už ležím týden s teplotama, tak to letos asi nevyjde 

Eva Kabáthová: Já asi se siacem ještě nakonec poběžím. Každopádně ale myslím, že u nás by se ještě někteří i bez siacu prosadit mohli, ve světě ne. Já nemám ambice, jen bych chtěla mít v cíli dobrý pocit, takže jít proste bez chyb.

Markéta Sabelová: Nakonec se SIAC poběžím, jen jsem trochu zaspala přihlášky a psala jsem mail až dnes. Myslím, že bez něj se již nedá zaběhnout, protože nejde porovnávat zastavení u každé kontroly s průběhem. Jsou to drahocenné sekundy na každé kontrole, které u sprintu rozhodují. Ambice moc velké nemám. Zkusím zaběhnout co nejlíp pro svůj vlastní dobrý pocit a nenechat se zahanbit zkušenějšími.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 22. 10. 2024
a svátek má Sabina.