23 zajímavostí o SP 2023 v Česku: kdy, kde, co a jak.

od | 14. 9. 2022 | OB v ČR, Orientační běh

Už za rok se do českých terénů vrátí světová elita, na Českolipsku proběhne 2. kolo Světového poháru v orientačním běhu. Pořadatelé nyní vydali Bulletin 1/2, kde se můžeme dozvědět první informace. Jaké to jsou?

1. Všichni společně

Tak zní ústřední heslo organizátorů SP 2023. Světová elita se vrátí do českých terénů, uskuteční se velké doprovodné závody pro celou orienťáckou komunitu a přijde si na své i aktivní veřejnost.

2. Datum

Světový pohár se uskuteční od středy 2. srpna do neděle 6. srpna 2023. Týmy by měly přijíždět zhruba od 30. nebo 31. července (mohou využít i závody Bohemia Orienteering v relevantních terénech), budou pro ně připraveny i dva modelové tréninky.

3. Čtyři závody

Sprint, sprintové štafety a po dni volna bude na programu krátká a klasická trať. 

4. Centrum závodů

Centrum závodů je v České Lípě, kde se odehrají i dva úvodní sprintové závody. “Česká Lípa nabízí každému něco. Největší výhodou je její poloha takzvaně ‘v centru dění’. Z České Lípy se pohodlně dostanete k Máchovu jezeru, ale také na Ještěd, co by kamenem dohodil jsou Lužické hory, Jizerky, ale i Krkonoše, rovněž na Kokořínsko to není daleko,” upřesňuje Jitka Volfová, starostka České Lípy.

5. Pískovcové skály

Po SP 2018 (Valdštejn, Český ráj), MS 2021 (Husa, Kokořínsko) okusí nejlepší světoví orienťáci terény pískovcových skal a měst, tentokrát v závodech na krátké a klasické trati.

6. Navázání na MS 21

Organizátoři navazují na MS 2021 a chtějí se zaměřit na aktualizaci mobilní aplikace, velký důraz dávají opět na udržitelnost a spolupráce s místními firmami na organizaci celé akce.

7. Zrušený Euromeeting 2020

Závody proběhnou v lokalitách, kde původně měl proběhnout Euromeeting 2020 – generálka na MS 2021. To se kvůli covidovým opatřením nakonec nepovedlo, a tak terény přivítají světovou špičku v roce 2023.

8. Závody pro fanoušky

Organizátoři nezapomínají i na doprovodné závody. Ty proběhnout v termínu 3.-6.srpna 2023. Tři etapy budou v pískovcových skalách, jedna pak zavítá do městského terénu v České Lípě.

9. Orienťácké město

Česká Lípa žije orienťákem. Tak zní podtitul programu, který připravují organizátoři během celého jara 2023. Počítá se s náborovými akcemi, přednáškami nebo lampiony ve výlohách jednotlivých obchodů.

10. Zkušení organizátoři

SP 2023 zaštiťuje zkušený tým, který pořádal již MS 2021, SP 2018 nebo ME 2016. Ředitel závodů je Jan Picek, administrativu má na starosti Dominika Pachnerová, sportovní záležitosti řídí Daniel Wolf, arény a logistiku má pod palcem Matěj Burda, o závodní kancelář se stará Jana Kubátová, marketing a komunikaci ovládá David Procházka, IT je pod patronací Lukáše Königa a ředitelkou doprovodných závodů pak Dominika Plochová.  

11. Stavitelé tratí

Radek Novotný, Petr Karvánek, Pavel Kubát. Trio stavitelů, kteří se postarají pod vedením Daniela Wolfa o řadu zážitků na tratích SP.

12. Logo SP

Logo vzniklo, v dílně Petra Hostaše, který se snažil navázat na předcházející loga pro MS 2021 a Czech O-Tour, ústředním motivem je tak už “tradiční” vlnovka.

13. Web

Postupně veškeré informace může kdokoliv najít na webu www.wcup.cz. Doména byla již použita pro SP 2018 v Praze. 

14. Sociální sítě

Řadu zajímavostí můžete sledovat na sociálních sítích Světového poháru: Instagram, Facebook

15. Prize money

Při závodech Světového poháru se již tradičně udělují i prize money. Vítěz závodu si tak odveze 1000 EUR, druhý v pořadí 700 EUR, na bronzového medailistu čeká 400 EUR.

16. Televizní přenosy

Ve spolupráci s IOF se připravují přímé přenosy, které budou vysílány na České televizi i v zahraničí (potvrzené je vysílání v Norsku a Švédsku, v dalších zemích se jedná). Není však jisté, že přenosy budou vysílány ze všech závodů, rozhodne se během podzimních měsíců.

Redaktor a komentátor ČT Petr Kubásek a kameraman Honza Medlík připravují reportáž z MS 2018. Na místě budou snad i v roce 2023. (Foto: Jan Picek/O-News.cz)

17. Nábor dobrovolníků

Nábor dobrovolníků bude spuštěn 2. října, tedy přesně 10 měsíců před konáním SP na stránkách www.wcup.cz. Podle organizátorů čekají všechny organizátory velmi zajímavé dárky – kromě tradičního trička dostanou všichni kšiltovku či slaměný klobouk, stejně tak originální ponožky.

18. Druhé kolo ze tří

České kolo bude přesně uprostřed závodní sezóny. Sezóna začne v norském Østfoldu na konci dubna, v České Lípě je na programu 2. kolo SP a finále proběhne v Itálii (Verona) v termínu 3. – 7. října (součástí bude i ME).

19. Bulletin 1/2

Pořadatelé na začátku září vydali první Bulletin k akci – najdete ho zde.

20. Mapy

Mapy vznikají pod taktovkou hlavního kartografa Aleše Hejny. Velká část lesní prostorů byla již zmapována v letech 2019-2020, pro účely SP dojde k rozšíření celé mapy. Podobně je tomu i u prostoru v České Lípě, který byl původně zmapován jako rezervní prostor pro MS 2021.

21. Boty bez hřebů

CHKO Kokořínsko – Máchův kraj omezila použití bot s kovovými hřeby. Účastníci SP i doprovodných závodů se tak budou muset obejít bez nich.

22. 12,6 kilometrů

Nejdelší trať celého týdne by měla měřit zhruba 12,6 km. Alespoň to jsou předběžné parametry tratí klasické trati mužů. 

23. Úspěchy českých reprezentantů?

Na MS 2021 utekla medaile českým reprezentantům opravdu těsně v několika případech. Navážou na skvělé představení při SP 2018 čeští závodníci i 5 let poté?

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.