Víkendová béčka v Čechách: horké počasí a zajímavé terény

od | 11. 6. 2018 | OB v ČR, Orientační běh, Závody

Dva závody žebříčku B byly na programu o víkendu v Čechách. Zatímco východní část Čech se sjela k Číměři, ta západní měla dostaveníčko v Hluboké u Žihle. Napínavé souboje za velmi teplého počasí se odehrávaly na obou místech. 

Žebříček B-Čechy západ

3. a 4. závod Žebříčku B-Čechy západ proběhl pod taktovkou Komety Kralovice na louce v Hluboké u Žihle. Každého ze závodů se zúčastnilo zhruba 900 závodníků. Ti si pochvalovali dle prvních ohlasů hlavně kvalitní a prostorné zázemí, pěkné tratě a zajímavý, i když těžký terén. Sobotní klasická trať probíhala za velmi teplého počasí, takže některým přišly vhod postupy přes řeku Střelu. Za vše hovoří i to, že se na občerstvovacích stanicích v lese vypilo přes 250 litrů vody. V neděli byla na programu krátká trať, která probíhala také za vysokých teplot, ale v závěru závodu byla menší přeháňka. “Proto zvolení lehce kratších tratí než obvykle bylo dobré rozhodnutí, což je vidět i při pohledu na výsledky,” doplňuje za pořadatele Ondřej Pova. Zároveň nezapomněl i poděkovat. “Tímto by chtěl oddíl Kometa Kralovice poděkovat za pomoc při pořádání závodů všem pomocníkům, rodičům (jejich napečené buchty se prodaly už v polovině závodu) a některým členům oddílů Západočeské oblasti (především LPM a BSO), bez kterých by závody nešly uspořádat.”

Zajímavé umístění kontrol v krasné přírodě. Foto: Jiří Vištejn.

V sobotu čekala na závodnice kategorie D21A trať dlouhá 7,9 km (345 m převýšení). Vítězství si suverénně odvezla Monika Doležalová (OK Kamenice), když o 5:18 porazila druhou Kateřinu Mullis (Oddíl OB Kotlářka), třetí skončila také závodnice pražské Kotlářky, Marie Pospíšilová, se ztrátou 6:17 na vítězku. To mužích byl souboj o medaile vyrovnanější. I když vítěz, Michal Horáček ze Slavie Liberec orienteering, vyhrál o 1:52, souboj právě o stříbro byl mnohem zajímavější. Na trati dlouhé 11,82 km (převýšení 620 m) nakonec rozhodla jediná sekunda. Šťastnější nakonec byl Tomáš Dlabaja (OOB TJ Turnov), třetí skončil Jan Procházka (SK Praga), čtvrtý Jakub Makovský měl ztrátu jen 8 sekund na druhou pozici.

Nedělní krátká trať byla mírně kratší. Mezi ženami, které oběhly trať dlouhou 4,09 km (205 m převýšení), se opět ve startovním poli objevila suverénní vítězka. Ivana Fujáčková (Sportcentrum Jičín) oběhla trať za 31:51 a nadělila druhé v pořadí, Marii Pospíšilové (Oddíl OB Kotlářka) 3:32. Na bronzový stupínek se postavila Kateřina Kašková (OK Chrastava), jejíž manko činilo už 6:17. V mužích o vítězství rozhodly dvě sekundy. Tomáš Rusý (OK Kamenice) se pohyboval celou trať na 2. nebo 3. místě. Až rychlý finiš ho vynesl na příčku nejvyšší. Na posledním úseku získal na Tomáše Dlabaju (OOB TJ Turnov) náskok 5 sekund, který rozhodl o pořadí na prvních dvou příčkách. Třetí tentokrát skončil Jakub Makovský (KOB Tretra Praha) se ztrátou 13 sekund na vítěze.

Žebříček B-Čechy východ

Menší účast měl žebříček ve východní části Čech, v sobotu i v neděli běželo kolem 650 závodníků. Závod, který uspořádal Spolek orientačních sportů Jindřichův Hradec,  se konal v táboře Bílá Skála v Číměři, v západní části České Kanady. Na závodníky čekal porostově pestrý  a členitý terén se střední až vysokou hustotou sítí komunikací, v terénu byla řada hrázek, kupek, místy i kameny a skalky. Jak mapy, tak tratě připravil Jan Beneš. Celé závody proběhly za velmi teplého počasí.

V sobotu byla připravena klasická trať, ženy (D21B) měly trať dlouhou 8,94 km, muže (H21B) čekalo zdolat 14,29 km. 3:22. O tolik vyhrála Kamila Gregorová (SK OB Chotěboř) před Zdenkou Kozákovou (KOS TJ Tesla Brno), dalších 37 sekund ztratila třetí Alena Voborníková (SK OB Chotěboř). V mužích závod ovládl Tomáš Udržal (OK Lokomotiva Pardubice) před jihlavským Markem Prášilem (OK Jihlava), třetí místo těsně uhájil Osvald Kozák (KOS TJ Tesla Brno), který měl ztrátu už přes 8 minut.

 

Neděle patřila krátké trati. V ženách tentokrát dominovala Zdenka Kozáková (KOS TJ Tesla Brno), když 0 28 sekund porazila druhou Alenu Voborníkovou a o dalších 28 sekund Martinu Vališovou (SK Orientační sporty Nové Město na Moravě). Stavil se do směrných časů trefil téměř ukázkově. Vítězná Kozáková zvládla trať dlouhou 4,89 km za 35:13. To v mužích byly tratě nepatrně kratší. Vítězství si znovu odnesl pardubický Tomáš Udržal. Na stupně vítězů ho tentokrát doprovodili Jakub Hruška (SK Žabovřesky Brno) a Vladimír Lučan (OK Lokomotiva Pardubice).

 

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 19. 5. 2024
a svátek má Ivo.