Orienťák jako videohra?

od | 25. 3. 2020 | Metodika, Orientační běh, Trénink

V době, kdy se kvůli koronaviru ruší veškeré sportovní akce, všichni hledají způsob, jak by mohli trénovat z bezpečí domova. Napadlo vás někdy, že byste orientační běh hráli jako hru na počítači? Dnes tu máme k dispozici již několik o-simulátorů, pojďme se na ně podívat.

Catching Features

Catching Features je asi nejznámější orienťácký simulátor. I když svou grafikou rozhodně nedosáhne na Virtual-O, a zvuky, které běžec při prodírání lesem vydává připomínají populární Minecraft, má pořád své aktivní hráče. Terén, ve kterém hráč závodí je vygenerován automaticky, nebo z nahrané OCAD mapy. V rámci hry jsou pořádány závody, ve kterých se běžci umísťují do žebříčků. Vše jako v reálu. Běžet můžete i v LOBech. CF stojí 40 dolarů, demo verzi lze stáhnout zdarma.

Virtual-O

“Tvými jedinými zbraněmi jsou mapa a buzola.” To píše vývojář jen pár let starého simulátoru Virtual-O Peter Furucz. Hlavním cílem je vytvořit plně funkční OB simulátor, který bude sloužit jak hobby orienťákům, tak elitním běžcům k tréninku. Už teď má ale spoustu hráčů a svou grafikou se řadí mezi ty nejrealističtější počítačové hry. Připadáte si skoro jako v opravdovém lese. To má však jednu velkou nevýhodu. Vyžaduje velmi výkonný herní stroj. Ve hře si můžete postavit vlastní trať, zkusit noční orienťák, nebo si zatrénovat se zredukovanou mapou, například tzv. vrstevnicovku. Terén je generovaný z reálných map po celém světě. Virtual-O je ale stále ve vývoji, takže se máme ještě na co těšit. Posuďte sami v následujícím videu, nebo si přečtěte naši recenzi z roku 2017.

Ski-O Map Memory

Ski-O Map Memory není reálný simulátor, ale jednoduchá webová hra na procvičení paměti nejen pro LOBy. Na obrazovce se vám ukáže automaticky vygenerovaná mapa s postupem, vy si ho musíte zapamatovat a pak podle něj projet trať.

Mobilní simulátory

Několik orienťáckých her si lze nainstalovat i do mobilu. Asi nejlepší z nich se zdá být Go orienteering. Zázračnou grafiku nečekejte, ale trénovat paměť a směry odběhů se v lese plném stejných stromů dá. Dále pak O-Droid, nebo OL 2.0.

Další hry

OB simulátorů je celá řada, dnes už ale většina z nich ukončila svůj vývoj. Patří mezi ně například WinOL, nebo jeho druhá verze Oriantica, finský Suunnistussimulaattori, Lost in Forest a spoustu dalších.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 15. 5. 2024
a svátek má Žofie.