Na slovíčko s šéftrenérem repre v LOB Richardem Klechem

od | 29. 12. 2016 | LOB

Lyžařský orientační běh je na prahu nové sezóny. Pro závodníky jsou připravené 4 závodní víkendy (Klingenthal, Zlaté Hory, Jablonec n.N., Vrbno p.P.), reprezentace má za sebou několik tréninkových kempů, vrcholem je pak březnové MS v ruském Krasnojarsku. Jak probíhá příprava, kdo je vše v týmu a jaké jsou vyhlídky v nové sezóně? O tom jsme si povídali s reprezentačním koučem v LOB Richardem Klechem. 

Jsme před začátkem letošní sezóny v LOB. Jak zatím probíhá příprava reprezentantů?
Příprava probíhá dle plánu – absolvovali jsme dva letní kempy,  jablonecké testování v říjnu, listopadový Tauplitz, prosincové Idre. Hanka Hančíková a Johanka Šimková se připravují od října na sněhu ve Skandinávii.

“Příprava probíhá dle plánu,” říká Richard Klech, šéftrenér reprezentace v LOB. Foto: Jiří Bouchal

Co české LOB reprezentanty letos vše čeká?
Vrcholem sezóny je  březnové MS v ruském Krasnojarsku. V únoru nás čeká ME ve Finsku a před tím doufám několik víkendových závodů u nás či blízkém zahraničí (podle sněhových podmínek).

V posledních letech moc sněhu v Česku není. Musíte za přípravou více jezdit do ciziny, než tomu bylo dříve?
Bohužel ano, už si skoro nevzpomínám, kdy naposledy jsme mohli kvalitně lyžovat v listopadu či prosinci u nás, a proto poslední 4 roky pravidelně vyrážíme v prosinci na 10 dnů za sněhem do Skandinávie.

Co je kromě najíždění kilometrů nebo tempových tréninků součástí soustředění? Probíhá i mapová příprava?
Celý tréninkový program zimních soustředění bych rozdělil do několika oblastí: 1. Objemový trénink, 2. Intervalové tréninky, 3. technika bruslení včetně nácviku dovedností pro LOB, 4. speciální síla – soupaže  5. mapová příprava 6. teoretická příprava  – rozbor techniky na videu, aktuální trendy  sportovního tréninku, rozbory map a terénů následujících vrcholných  akcí.  Vše záleží na aktuálních podmínkách v daném místě a stavu připravenosti našich borců. Teď v Idre jsme díky ideálním sněhovým podmínkám absolvovali mapové tréninky v patřičně husté síti skútrových stop.

V Jablonci už mnoho let probíhá každým rokem testování (soupaže, kros, výběhy). Dá se z jednotlivých časů vypozorovat nějaký trend? Zlepšuje, nebo zhoršuje se fyzická úroveň reprezentantů?
To je na delší povídání. Zkusím to stručně. Při porovnání časů mezi  roky 2004 – 2016 si dovolím tvrdit toto: srovnatelné výkony jsou při výbězích kopců ( kluci 5 x 600 m, holky 3 x 600 m ), horší časy při krosu (holky 5 km, kluci 10 km) a  zlepšující  se časy při testu jízdy soupaž na kolečkových lyžích ( holky 5 x 1 km, kluci 8 x 1 km). Je ale i otázka individuálního posunu výkonnosti.
Celou záležitost jsme letos probírali s Ondrou i Kubou Vodrážkovými – oni se na testy připravovali jako kovaní lobáci, kdežto většina současných reprošů je unavená po bajkerské či pěšácké sezóně. Věřím, že kdyby se testovalo o měsíc dřív, tak by časy běžeckých testů byly lepší.
Jen pro úplnost – traťové rekordy jednotlivých testů jsou sakra vysoko a mají je na triku medailisté z ME či MS a ani Erik Rost je před několika lety nepokořil.

V posledních letech je oporou české reprezentace Hana Hančíková, která na loňském Mistrovství Evropy zajela pět z pěti závodů na velkou bednu a celkově jí patřilo 8. místo v hodnocení Světového poháru. Myslíš, že by to jednou mohlo cinknout i na MS?
Pevně v to věřím a Hanka pro placku dělá maximum. Během posledního víkendového závodu ve Švédsku si ale bohužel zranila kotník a dle prognózy (k 23. 12. 2016, kdy rozhovor vznikal – pozn. red.) to vypadá na několik týdnů bez lyžování…

Hanka žije trvale ve Švédsku. Účastní se i akcí (kromě závodů) s českou reprezentací?
Ladíme to před každou sezónou tak, aby s námi něco absolvovala.

Do dospělého týmu přechází Petra Hančová, která loni vybojovala stříbrnou medaili na JMS. Je to příslib do budoucnosti?
Předpoklady uspět určitě má. Věřím, že zvládne přechod na vysokou školu i přechod z juniorek do žen a prodá to, co natrénovala.

Jaká je v situace v mužích? V posledních dvou sezónách jezdil výborně Jakub Škoda, který mj. vybojoval bronzovou medaili na AMS. Asi i letos bude tahounem týmu. Kdo dál bude v reprezentaci?
Kubovi bude na paty šlapat Petr Horvát, obojživelník Radek Laciga, Michal Argaláš a Vojta Matuš. Další legendy povoláme dle situace.

Richard Klech (na fotce vlevo) na závodech v OB. Zdroj fotky: http://skvrbnopp.webnode.cz/oddil-orientacnich-sportu/

Na webu reprezentace LOB máte sekci “Novodobé legendy”, tedy bývalé reprezentanty (mj. Ondřej Vodrážka, Jiří Bouchal, Barbora Chudíková, Helena Randáková ad.). Jak to, že často na domácích závodech poráží současné mladší reprezentanty, i když v tréninku tomu nedávají určitě tolik jako dříve?
Protože jsou pořád dobří a odpočatí… Hlavní příčinu vidím v náročnosti našich závodů ve srovnání se světovými (malá mapová náročnost vlivem řídké sítě stop) a taky  v tom, že u nás se převážně bruslí, kdežto na světové úrovni se jede 80-90 % závodu soupaž.

Díky za rozhovor ať se v celé sezóně daří!

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 14. 5. 2024
a svátek má Bonifác.