Na prahu nové sezóny LOB

od | 22. 10. 2017 | LOB

Sníh je sice ještě v nedohlednu, reprezentanti v lyžařském orientačním běhu se ale již usilovně připravují na novou sezónu. O víkendu proběhly každoroční podzimní testy v Jablonci nad Nisou. Připravuje se i domácí sezóna, zatím jsou pořadatelsky zajištěné tři závodní víkendy, o čtvrtém se jedná. Do konce listopadu je termín pro řádnou registraci a přestupy.

Testy, které se uskutečnily o tomto víkendu v Jablonci nad Nisou, měly tradiční strukturu. Pro dospělé začaly v sobotu ráno výběhy, kdy každý úsek měří 600 m (65 m převýšení), odpoledne byly na programu soupaže na kolečkových lyžích o délce 1 km (30 m převýšení) a celé testy jsou zakončené krosem (dle kategorie se několikrát běží okruh dlouhý 2,5 km s převýšením 75 m). Testování bylo otevřeno pro všechny zájemce, na akci se potkali jak členové dospělého reprezentačního týmu, tak junioři a dorost. Právě nejmladší závodníci měli na programu v pátek ještě testy silových předpokladů a flexibility. Všechny disciplíny jsou každý rok stejné, běhají/jezdí se na stejných úsecích, a proto lze porovnávat jednotlivé výkony i se statistikami z předešlých let. Souhrnnou tabulku výsledku testů od roku 2005 lze dohledat zde.

Ondřej Vystavěl a Tereza Chrástová po jednom z výběhů při testech v Jablonci nad Nisou (21.10.2017). Foto: Jan Picek (O-News.cz).

Dospělá reprezentace letos upíná svůj zrak k ME v Bulharsku (Velingrad). “To bude jedna velká megaakce. Jedná se o ME dospělých, MS juniorů a ME dorostu. Dospělí mají ještě sérii světových pohárů. Začne se na konci listopadu ve Finsku, pokračuje se právě v Bulharsku a první týden v březnu se končí v Americe,” říká šéftrenér dospělé reprezentace v LOB Richard Klech. “Kromě těchto akcí je ještě v plánu AMS v Estonsku, které je také velmi sledovaná, protože za další rok je LOB na Zimní světové univerziádě v ruském Krasnojarsku,” doplňuje bývalý úspěšný reprezentant a nyní asistent trenéra juniorské reprezentace Ondřej Vodrážka. Příprava na tyto akce jsou již v plném proudu. Dospělí absolvovali soustředění v rámci MTBO 5 days v Plasích a na přelomu července a srpna byli v Podlesí v Orlických horách. Tento víkend, jak již bylo uvedeno, strávili v Jablonci nad Nisou na testech výkonnosti, a do konce roku je ještě čekají minimálně dvě akce. V rakouském Tauplitzalmu by měli absolvovat první lyžařské soustředění zaměřené na objem, v průběhu prosince pak další. Kde nakonec bude se uvidí podle aktuálních sněhových podmínek. Juniorská a dorostenecká reprezentace byla na letním VT v rakouském Ramsau, kde absolvovali celou škálu nejrůznějších tréninku od kolečkových lyží po plavání nebo ferraty. Právě proběhlý víkend měl určit kandidáty, které budou mít přednost pro výběrové předvánoční soustředění na lyžích.

Na soustředění dorostu a juniorů v rakouském Ramsau. Foto: Roman Horyna.

Z velké části je také připravena domácí sezóna v LOB. Oproti předcházejícím rokům by měla začít již v prosinci. Na německé části Krušných hor je v plánu odstartovat ČP již o víkendu 16. – 17.12.2017. SK Studenec pak uspořádá závody sekce LOB o víkendu 13. – 14.1.2018 v Podkrkonoší, hned o týden později by měl být sprint přímo v Mariánských Lázních a na to by navazovaly dva závody v areálu Silberhütte na hranici s Německem severně od Rozvadova. Víkend 11. – 12. února ještě nemá místo, ale závody v LOB by měly být v tomto termínu uspořádány. Vše ale závisí na sněhových podmínkách. V minulé sezóně proběhly všechny závody dle plánovaného rozsahu. Soutěžní registrace byla již spuštěna, probíhá v systému ORIS až do 30.11.2017. Více naleznete zde.

Předběžná termínovka LOB 2018

  • 16. – 17. prosince 2017 (Carsfeld)
  • 13. – 14. ledna 2018 (Podkrkonoší)
  • 20. – 21. ledna 2018 (Mariánské Lázně, Silberhütte)
  • 11. – 12. února 2018 (o místě se stále ještě jedná)

Ještě předtím je připraven kurz lyžování pro děti ve věku 10-15 let na Horních Mísečkách v Krkonoších, tentokrát v termínu 10. – 15. 12. 2017. Kapacita kurzu byla velice rychle zaplněna, přihlášky jsou přijímány jen mezi náhradníky. Lyžařský orientační běh by se měl také objevit ve dvou Olympijských parcích (Karlov, Mosty u Jablunkova) v průběhu ZOH.
Jak již bylo řečeno, vše závisí na množství sněhu. Přejme si, aby ho bylo dostatek a sezóna LOB mohla proběhnout tak, jak je plánovaná.

https://www.facebook.com/Onews.cz/videos/450425715352869/

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 19. 5. 2024
a svátek má Ivo.