Ohlédnutí za Mistrovstvím světa v orientačním biatlonu

od | 16. 8. 2018 | Orientační běh

Letošní srpen by měl ve spojení s orientačním během dostat přízvisko “Mistrovský”, neboť o Mistrovství světa v různých orientačních disciplínách rozhodně nebyla nouze. Kromě pěšího orienťáku měli své světové šampionáty bajkeři, závodníci trailO a navíc i orientační biatlonisté.

Orientační biatlon jsme již představovali v únoru v naší rubrice Netradiční formy ob. Tento sport, který je kombinací orientačního běhu a střelby z malorážky, měl své Mistrovství v Dánsku. Centrem závodu byly vojenské kasárny v městečku Skive, které kromě ubytování poskytly i zázemí pro zahajovací ceremoniál. Zahajovacímu ceremoniálu ještě předcházel střelecký trénink, ukázková lokalizace a mapový trénink v prostoru blízkém tomu pro klasickou trať

Česká výprava orientačních biatlonistů. Foto: Matěj Burda

Klasika 

Klasická trať je královskou disciplínou orientačního biatlonu, která se skládá ze tří dílčích částí. Tou první je lokalizace, která se běží po fáborcích a závodník musí v mapě sledovat, kde se nachází, aby mohl na 10 stanovištích určit buď svou polohu nebo polohu lampionu ve vzdálenosti až 400 metrů. Za tuto část lze získat penalizaci až 100 minut. Následuje klasická trať orientačního běhu a poté 10 ran vleže a 10 ran ve stoje, přičemž každý netrefený terč znamená 2 trestné minuty.

Shromaždiště závodu se nacházelo 70 km severně od centra poblíž města Thisted. Závodníkům opravdu nepřálo počasí, neustálý silný vítr (kolem 50 km/h) a déšť donutili pořadatele posunout nástřel závodu o hodinu a půl. Déšť sice lehce ustal, ale povětrnostní podmínky střelcům příliš nepřály. Přesto se závod oběhl za regulérních podmínek pro všechny závodníky. Největších českých úspěchů dosáhli ve veteránských kategoriích Miroslav Slovák a Jana Kroniková (oba brali stříbro) a junior Jáchym Hojný (bronz). Skvěle běže i v ženské elitě Jana Benešová (7. místo), Matěj Burda v mužské elitě skončil 15.

Trať mužské elity na klasické trati

Sprint

Závodiště sprintu se přesunulo do vojenského prostoru Finderup. I když se závodní terén zdál na první pohled jednodušší, orientace v drobých světlinách a změnách porostů vyžadovala maximální soustředění. Závod se běžel v pořadí orientace – střelba v leže – orientace – střelba ve stoje, proto byly pro závod použity dvě mapy. Hvězdný výkon při sprintu podala Jana Benešová, která při střelbě minula pouze jeden terč a k tomu přidala rychlý běh. Nedala tak soupeřkám šanci a doběhla si pro zlato! Vyhrát závod MS se ještě předtím nepovedlo nikomu jinému než zástupkyním Dánska, Švédska či Finska, o to víc je tento úspěch cenný. V elitě běžela výborně i Adéla Havlová (8. místo), další cenný kov přidala Jana Kroniková (W40). Jáchym Hojný (M20) skončil 4. a Matěj Burda v elitě vinou horší střelby nedosáhl na lepší než 18. místo.

Vítězka Jana Benešová se zlatou medailí. Zdroj: biathlonorienteering.rajce.idnes.cz

Štafety

Závěrečným závodem byly štafety, které se konaly ve stejném prostoru jako sprint. České štafety již bohužel na medaile nedosáhly. V kategorii W21 české ženy skončily na 4., resp 11. místě. Mužská štafeta i přes slibný začátek nakonec dokončila na 9. místě a v kategorii M70 bralo Česko 5. místo.

Napínavý souboj ve W21: Na závěrečnou střelbu přiběhly spolu týmy DEN a SWE, obě ženy střílely bok po boku. Mezitím na svou položku dorazila i štafeta Česka, následována druhou švédskou štafetou. Souboj o vítězství byl otevřený. První dva týmy udělaly jednu chybu a mířily na trestné kolo, které trvalo cca 1 minutu. Druhá švédská štafeta byla bezchybná a mířila do cíle. Nakonec byly první tři štafety ve 12 vteřinách. Vyhrálo Dánsko před Švédskem 2 a Švédskem 1. Česká štafeta musela na trestné kolo a skončila na nepopulárním 4. místě.

https://www.facebook.com/WBOC2018/videos/237196850315904/

 

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 17. 5. 2024
a svátek má Aneta.