Finále SP 2018 zná své prostory

od | 3. 4. 2017 | Orientační běh

Jak bylo oznámeno již v lednu letošního roku, Česká republika získala pro rok 2018 pořadatelství finálové série Světového poháru v orientačním běhu. Následně byly určeny prostory, ve kterých se jednotlivé závody poběží a ty byly zaembargovány. Pojďme se proto podívat, kde se poběží jednotlivé závody a jaká omezení to znamená pro reprezentanty, kluby či místní orientační běžce.

Pohled na siluetu pražského Petřínu po západu slunce. (Foto: Daniel Wolf/O-News.cz)

Finálová série Světového poháru bude mít centrum v Praze, kde bude současně probíhat i zasedání nejvyššího orgánu mezinárodní federace orientačních sportů – Kongresu IOF. V pátek 5. října 2018 se poběží krátká trať, v sobotu 6.10. sprintové štafety a v neděli 7.10. program zakončí finálový závod SP ve sprintu, který je určený pouze pro nejlepší závodníky celkového pořadí SP. V jednání je ještě čtvrtý závod – prolog, který by obstarala nová sprintová disciplína, která se chystá na sprintové MS od roku 2020. Ale tam ještě nebylo definitivně rozhodnuto, jaký závod to bude (o testování jsme psali zde) a jestli vůbec součástí “české” série SP bude. “Po počátečním rezolutním odporu se k této variantě již stavíme kladněji, máme vytipovány případné prostory i zájemce o stavbu tratí. Jestli ale tento nový závod v ČR uvidíme, záleží hlavně na tom, jestli vůbec IOF stihne v dohledné době alespoň rozhodnout, jakou disciplínu bychom měli pořádat,” říká k případnému rozšíření programu nově jmenovaný technický ředitel závodů SP a organizační pracovník ČSOS Jan Picek.

Organizační výbor závodů se sešel před pár týdny v Praze, bylo probráno organizační zajištění celé akce, prostory a vytipovány jednotlivé lokality ubytování i arén. Do čela OV se postavil David Aleš, technickým ředitelem závodů byl jmenován Jan Picek. Do přípravy sportovní části jednotlivých disciplín se pustili Jindřich Kořínek, Jan Mrázek a Daniel Wolf pod vedením Adama Chromého. Organizační výbor se dále sejde začátkem dubna, kdy přivítá i inspekci z IOF.

V embargu je Petřín i Vyšehrad

Pro závod byly zveřejněny embargované prostory, které byly schváleny IOF i ČSOS a následně rozeslány na reprezentační týmy, zveřejněny na mapovém portále ČSOS i na Eventoru IOF. Zatím byly zaembargovány čtyři prostory, které geograficky ovlivňují zejména orientační běžce z Prahy a Českého ráje.

Protože finálová série SP bude převážně sprintová, byly zaembargovány celkem tři městské sprintové prostory, dva v Praze – Petřín a Vyšehrad, a jeden v Mladé Boleslavi – centrum města a park Štěpánka. Pro tyto prostory byly zvoleny dva režimy embarga. Striktní, který znamená, že do vyznačeného embargovaného prostoru nesmí vstupovat všichni potencionální účastníci závodů SP, jejich tréneři, členové reprezentačních družstev a realizačního týmu RD a všichni ostatní, kteří by znalostí terénu mohli ovlivnit závody SP, a to až do skončení závodů. Stritkní úplné embargo platí v Mladé Boleslavi, v parcích na pražském Petříně (Petřínské a Kinského sady) a v pevnosti Vyšehrad. Okolí Petřínských sadů (koleje Strahov, část Malé Strany, Strahovský klášter, apod.) a okolí pevnosti Vyšehrad (mezi nuselským údolím, magistrálou, Sinkulovou ulicí a Podolským nábřežím) spadá do režimu tzv. volného embarga. Tam mohou všichni výše zmínění potencionální účastníci libovolně vstupovat a pohybovat se (do práce, do školy, do nemocnice, za nákupy apod.), ale platí tam přísný zákaz tréninku s mapou i bez mapy, běhání, vyměřování a testování postupů, atd.

     

“Prostory parků a sadů, kam není bezpodmínečně nutné vstupovat a je tam možné vstup omezit, spadají do režimu striktního embarga. Naopak okolní urbanizované prostory v Praze jsou v režimu volného embarga. Přeci jen se jedná o hlavní město, kde je velký pohyb osob. Dodržování embarga bychom nebyli schopni uhlídat a ani nechceme omezovat pražské orientační běžce v běžném životě. Naopak Mladá Boleslav spadá do striktního režimu embarga, protože nemáme informace, že by tam nějací potencionální účastníci žili a pracovně by to také nikoho omezovat nemělo,” dodává Picek.

Vzhledem k tomu, že byl zaembargován pouze jediný ryze lesní prostor, tak není těžké uhodnout, kde se poběží závod na krátké trati – v Českém ráji, jižně od Turnova v okolí Hrubé Skály a Valdštejna. Tam platí striktní a úplné embargo. “OOB Turnov, který je správcem mapových podkladů v této oblasti, nebude nikomu poskytovat mapy na žádné tréninky, soustředění ani jiné aktivity a prosíme všechny, i když neplánujete účast na závodech SP, neběhejte v těchto prostorech a nezveřejňujte nikde mapy,” říká za turnovský oddíl Daniel Wolf.

Poslední velký mezinárodní závod, který hostily pískovce Českého ráje, byl závod Světového poháru v roce 1994 v Prachovských skalách. Tentokrát se poběží blíže k Turnovu, ale na pískovce se závodníci opět mohou těšit.

Takže do embarga můžu, když se nechci nominovat?

Teoreticky ano. Na závodníky, kteří neplánují účast na závodech SP se embargo samozřejmě nevztahuje, pokud nebudou členy realizačního týmu některé z výprav či se nechystají nominovat jejich svěřenci. Přesto žádáme všechny orientační běžce, aby embargo dodržovali v maximální možné míře. A pro všechny platí zákaz organizovaní hromadných akcí, OB tréninků a zveřejňování map z nich. Toto se týká tedy především pražských oddílů, které pořadatelé prosí o dodržování embarga a omezení či zrušení tréninkových i jiných aktivit v embargovaných prostorech. V těchto prostorech také není možné vydat žádnou o-mapu.

Do závodu zbývá rok a půl a organizátoři již pilně pracují, abychom mohli na podzim 2018 společně v České republice opět přivítat největší světové hvězdy orientačního běhu.

       

 

1 komentář

  1. Avatar

    Já tomu moc nerozumím. Před WMTBOC 2015 hromada oddílů zvesela trénovala třeba na Břízkách. Tak proč nbych si v obdobném režimu teď něco neměl udělat na Hrubici?

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 13. 5. 2024
a svátek má Servác.